– Jag har alltid varit fascinerad av barn, de ser livet annorlunda, kanske som man ska se det egentligen. De bara kör på och bekymrar sig inte över vad andra tycker, säger Tord Karlsson.

Han är född och uppvuxen i Gällivare men numera bosatt i Uppsala. Till vardags arbetar han på ett läkemedelsföretag sedan 20 år tillbaka. Men sagoberättande har alltid legat honom nära.

– När barnen var små hittade jag bland annat på historier om en krokodil som heter Gertrud. Det var olika berättelser varje dag. Ibland åkte Gertrud till badhuset, eller till Australien- det var barnen som bestämde, berättar Tord Karlsson.

För några år sedan kom tanken på den lilla flickan Fia-Lotta, inspirerad av hans egna barn. En vän som kom på besök, Hanne Aune, tyckte att de skulle göra en riktig bok av det hela.

– Så det har växt sig fram och Hanne började illustrera texten för kanske tre år sedan. Hon har ju ritat när hon har haft tid eftersom vi har andra arbeten på sidan om, säger Tord Karlsson.

Men så i höstas fick Tord Karlsson kontakt med ett förlag som ville ge ut boken om Fia-Lotta.

– Då tog det fart. Jag har varit i kontakt med bokhandlare och bokmässor och det känns jättekul. Det här är ju verkligen bara en sidogrej och det är roligt att det blev en bok av det här, säger han.

Boken riktar sig till de yngre barnen, 2-6 år, men Tord Karsson säger:

– Jag tror att även vuxna kan tycka att det är en rolig och charmig bok. Man kan känna igen vuxenperspektivet.