Nu kan hennes livsdröm bli verklighet

”Jag har inte bara fått ett nytt liv utan också 30 år yngre medicinska värden.” Det säger Inga-Lill Elenius, 59, som är en av 120 norrbottningar om året som genomgår en viktoperation.

Foto: Pär Bäckström

SJUKVÅRD2016-12-29 07:36

Som mest visade vågen på 120 kg, men det var inte det avgörande skälet. Fembarnsmamman från Luleå betonar att hon alltid älskat sin kropp, men när blodtrycket nådde alarmerande höjder fanns ingen annan utväg.

I dag har det gått tre år sedan operationen. För Inga-Lill Elenius blev ingreppet lyckat. Nyligen anmälde hon sig till Vasaloppet 2017.

– I 50 år har jag drömt om att åka skidloppet som är nio mil långt. Om jag klarar det kommer jag försöka fullfölja en svensk klassiker.

Antalet viktoperationer har tiofaldigats i Sverige under det senaste årtiondet. Ingreppet Gastric Bypass anses vara en effektiv åtgärd för personer som inte lyckas gå ned i vikt och vars hälsa är i fara på grund av fetma.

En viktoperation kostar mellan 70 000-90 000 kronor. Varje år sker ett 100-tal i landstingets regi, där högkostnadsskyddet innebär att kostnaden för patienten stannar vid 1 100 kronor.

Samtliga ingrepp görs vid Sunderby sjukhus, men bristande resurser innebär att väntetiden kan bli sex månader eller ännu längre.

Det har medfört att norrbottningar väljer alternativa utvägar. En del är beredda att stå för hela kostnaden. En viktoperation på läkarhuset Hermelinen kostar i dag 88 500 kronor.

– Det finns arbetsgivare vill hjälpa till med kostnaderna. Många är medvetna om att övervikt innebär en stor hälsorisk, förklarar vd Lisbeth Engelmark-Haupt.

Inför en viktoperation måste patienten gå ned i vikt. En förutsättning är att levern minskar i storlek.

– Det är bra att det tar lite tid. Det innebär att det inte blir något förhastat beslut, säger Inga-Lill Elenius.

Gastric Bypass innebär att storleken på magsäcken minskas så att den bara rymmer cirka 1-2 deciliter. Magsäcken kopplas sedan direkt till tunntarmen.

Ingreppet innebär att patienten fort uppnår en mättnadskänsla och måste därför äta ofta för att få i sig tillräckligt med näring. Vitaminer är ett måste och patienter måste avstå alltför fet eller söt mat som kan orsaka illamående.

Inga-Lill Elenius beskriver de första veckorna efter operationen som jobbiga, där hon fick lära sig att äta och dricka på ett nytt sätt.

– Jag var van att äta två portioner till middag. Plötsligt blev jag mätt av smakprovet under matlagningen. Jag glömmer aldrig min första Snickers som gav sådana smärtor så att jag trodde att jag skulle dö.

Målet att komma under 100-stecket passerades fort. Efter sju månader hade Inga-Lill Elenius gått ned 40 kg.

I dag, tre år senare, är hennes vikt stabil. Hon berättar om löppassen i backarna på Ormberget. Trots att hon hela tiden känt sig motiverad har viktresan inte varit lätt.

– Vikten rasade så snabbt att jag fick identifikationsproblem. Jag var inte van att se några rynkor i spegeln. Jag blev skiträdd och tänkte vad är det där för skruttig och sliten person?

Vad är ditt råd till de som överväger en viktoperation?

– Tänk noga igenom alternativen. Det är ett stort beslut, där man inte kan backa bandet. En viktoperation är inget för den som befinner sig i en livskris, en skilsmässa eller mår dåligt. Om man inte tycker om sig själv innan ingreppet är det långt ifrån självklart att man gör det efteråt. Det är ingen genväg utan bara ett hjälpmedel. Jobbet måste man göra själv.

Fotnot: I en svensk klassiker ingår Vasaloppet (90 km skidor), Vätternrundan (300 km cykling), Vansbrosimningen (3 km simning) samt Lidingöloppet (30 km löpning).

Ingreppet tar ungefär en timme och utförs med hjälp av titthålskirurgi. För att uppfylla kriterierna krävs att patienten har ett BMI på över 40 eller en följdsjukdom som förvärras av övervikt. Ungefär 1-2 procent drabbas av svåra komplikationer. De flesta är av övergående slag, men det kan även handla om exempelvis tarmvred. En tredjedel opereras igen för att ta bort överskottshud i magen. Patienten får stå för kostnaderna av övrigt hudöverskott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!