Nu har tullen i Haparanda slagit till igen

Nu har tullen i Haparanda gjort det igen. Det här gången handlar det om ett beslag på drygt ett kilo amfetamin och en mindre mängd kokain. Tre personer från länet är häktade.

17 februari 2020 16:20

Det var förra torsdagen, strax efter klockan 16.00, som tullen i Haparanda stoppade en personbil.

I bilen satt två män från Boden och en kvinna från Piteå, samtliga strax under 30 år.

Efter en husrannsakan i bilen hittade tulltjänstemännen drygt ett kilo amfetamin och 0,30 gram kokain. Gränsen till grovt narkotikabrott gällande amfetamin går vid 500 gram.

– Amfetaminpartiet som hittades i bilen är drygt ett kilo. Detaljer hur gripandet gick till vet jag inte. Det är tullen som har detaljerna, säger åklagaren Joseph Ricken.

Under måndagen hölls häktningsförhandlingar i Luleå tingsrätt, trots att det är tingsrätten i Haparanda som äger ärendet. Nu råkade den nya rådmannen i Haparanda tingsrätt, Anna Hareide, befinna sig i Luleå och då föll det sig så att man lånade en tingssal i residensstaden.

Samtliga tre misstänkta förnekar brott. Tingsrätten beslutade att personerna är på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott. Häktningsgrunderna är att det finns risk att personerna på fri fot kan undanröja bevis eller på annat sätt försvårar utredningen. Med andra ord är det viktigt att personerna inte kan prata med varandra under utredningen.

Åklagaren har också tillstånd att ålägga personerna med restriktioner.

Den misstänkta kvinnans försvarare, Lennart Wiklund, sade att hans klient bestred häktning och han hävdade också att det inte föreligger sannolika skäl och att det finns någon kollusionsfara.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Lundqvist