Nu blir det gratis att släktforska

Nu blir det enklare – och framför allt billigare – att släktforska. 2018 kommer Riksarkivets digitala samligar att vara kostnadsfria för alla. ”Att släktforska har blivit en folkrörelse som konkretiserar och levandegör vårt kulturarv”, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

23 september 2017 07:30

Regeringen kom i veckan med beskedet att man satsar på en betydligt mer tillgänglig släktforskning i framtiden. Nu föreslår man nämligen att avgiften för Riksarkivets digitala information ska tas bort från och med årsskiftet – och därmed blir arkivets samlingar gratis att släktforska i.

Enligt nyhetsbyrån TT har det tidigare kostat tusen kronor att skaffa sig ett årligt abonnemang på Riksarkivet.

– Det här är till glädje för dem som redan upptäckt spänningen med att veta mer om sig själva och den egna familjen, men också om hela Sveriges historia, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke till TT.

Alice Bah Kuhnke betonar vikten av att veta var man kommer ifrån.

– Om man som regeringen och som jag tror på vikten att veta var vi kommer ifrån och vilka vi är för att också kunna bygga en framtid tillsammans så är ju detta ett politiskt steg för att göra det möjligt. Ett litet steg som kan ha stor betydelse för ökad förståelse, säger hon.

Tidigare har endast folkbibiliotek, skolor, universitet och högskolor haft fri tillgång till Riksarkivets digitala samlingar. Nu blir de alltså tillgängliga, kostnadsfritt, för alla.

– Våra släkters historia är en del av vårt gemensamma kulturarv. Att släktforska har blivit en folkrörelse som konkretiserar och levandegör vårt kulturarv. Genom människors nyfikenhet inför sin egen bakgrund kan vi också lättare förstå och lära av vår historia, säger Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!