– Då körde de överallt och även inne i huggningarna, men nu har det blivit mycket bättre, säger Per-Martin Lind i Jormlien, Jämtland.
Han är en skogägare som trots att skotertrafiken ökat i dag ser att de problem han tidigare upplevt nu minskat till en acceptabel nivå.
1975 fanns det totalt cirka 28 500 snöskotrar i Sverige. 2018 hade siffran stigit till cirka 328 000 snöskotrar, enligt den statliga utredningen Hållbar terrängkörning som blev klar i fjol.
Med ökande antal skotrar har kritiken ökat och allt fler röster har höjts för en rejäl reglering. Men i Frostvikenområdet i Strömsunds kommun i nordvästra Jämtland har man hittat en lösning som skulle kunna genomföras på fler områden i Sverige.
– Problemen var att vi hade skoteråkare som åkte där man inte får åka. De körde över planteringsytor och väldigt nära stugor. Markägarna såg att det var ett problem och gick till kommunen och bad om hjälp. Markägarna ville inte säga nej till skoteråkning utan få till ett system som fungerar då skoteråkning var en växande turismverksamhet som var viktig för bygden, säger Marika Westberg, naturvärd i Frostvikens skoterklubb AB.
2018 beslutade Strömsunds kommun med stöd av 3 § terrängkörningslagen och 15 § terrängkörningsförordningen att inrätta ett regleringsområde där det endast är tillåtet att köra skoter på leder och i särskilda friåkningsområden under förutsättning att man köper ett ledkort och friåkningspass. Regleringsområdet är 100 000 hektar stort och de olika friåkningsområdena är sammanlagt 30 000 hektar.
Hela arbetet genomfördes som ett projekt där bland andra Strömsunds kommun, länsstyrelsen i Jämtland och Region Jämtland ingick. Nu förvaltar den lokala skoterklubben det kommunala regleringsområdet och besluten kan tas från en dag till en annan.
– Vi tre tillsammans tar beslut om att öppna eller stänga leder och områden. Då tar vi hänsyn till snömängd, djurliv och andra aspekter som påverkar positivet eller negativt på området, säger Marika Westberg.
– Det är först i vår vi kan se om det fungerar då vi kommer upp med renarna. Jag har sett en ökad trafik sen det blev friåkningsområde och en skoter är inte så lätt att kontrollera. En avlysning måste efterlevas för att det ska vara oss till gagn, säger Torbjörn Åhrén, ordförande i Raedtievaerie sameby.