En bra vandring börjar på planeringsstadiet

Kompass, karta, bekväma skor och en bra ryggsäck. Saker som är viktiga att ha på packlistan om målet är en vandringsled i sommar.

Vandringsguiden Ari Hultqvist har tipsen för att göra din vandring så bra om möjligt.

Vandringsguiden Ari Hultqvist har tipsen för att göra din vandring så bra om möjligt.

Foto: Elsa Hedlund

Norrland2020-07-10 09:30

I samband med inställda resor och evenemang, stängda campingar och nöjesparker är det många som tillbringar sin semester på hemmaplan i år. Därför har även antalet vandrare som ger sig ut i skog och fjäll ökat. Detta vittnar Ari Hultqvist om. Han är utbildad vandringsguide och utbildar framtida vandringsledare inom Friluftsfrämjandet. Han håller även kurser i friluftsliv och nybörjarkurser i vandring.

För personer som söker sig till fjällen i sommar varnar experter för stora snömassor i samband med en snörik vinter. Per-Olov Wikberg är pressansvarig för det nationella fjällsäkerhetsrådet i sverige. Fjällsäkerhetsrådet jobbar under Naturvårdsverket och arbetar för att förhindra olyckor i fjällen. 

– Vi håller bra koll, vi får mycket rapporter från länsstyrelsen, renskötare och från naturbevakare att det lokalt är stora snömängder, berättar Per-Olov Wikberg. Återkommande rapportering om snömängder i de svenska fjällen finns på svenska turistföreningen. 

Både Ari Hultqvist och Per-Olov Wikberg framför hur viktig planeringen är inför en vandring.

– Även om det kan låta lite tråkigt så är planeringen väldigt viktig för att du ska få en sån bra upplevelse av din vandring som möjligt, egentligen börjar den riktiga turen hemma. Gör en packlista, gå in kängor och ryggsäck och gör en riskanalys så du har en idé om vad som kan gå fel, då minskar möjligheten att det händer, säger Ari Hultqvist.

– Det är viktigt att ta hand om dina fötter, ha skor som är anpassade för underlaget och försök förebygga skavsår för att göra vandringen mer bekväm, säger Ari Hultqvist.

En mobiltelefon kan vara bra för kontakt med omvärlden i nödfall men den ska samtidigt inte vara din enda livlina. Ha i åtanke att telefonen måste ha batteri och täckning för att fungera. Ha därför med dig både karta och kompass men även en laddad powerbank för nödfall, till exempel vid sjukdom eller skada.

– Det är ganska få som råkar ut för olyckor. Se däremot till att vara hyfsat tränad, då många blir trötta, småskadade eller hungriga och sen ringer fjällräddningen. Om man är ovan med fjällvandringar borde man börja med korta turer. Det är även bra att börja med stugturer, berättar Per-Olov Wikberg.

– Ett annat bra tips är att berätta för en kompis när du går, vart du tänker gå och när du kommer tillbaka så att någon kan larma fjällräddningen om du inte kommer tillbaka. Innan du åker kan du även ta kontakt med den lokala turistbyrån eller fjällstationen i området för att få en insikt om aktuella förhållanden, berättar Per-Olov Wikberg

Inför en fjälltur är det viktigt att ha med energirik mat för näring, klädombyte för både kyla och värme, skavsårsplåster och vattenflaska som kan fyllas på vägen. Man får på samma gång inte packa för mycket. Då kan väskan bli för tung och jobbig att bära. Anpassa efter hur länge du ska vara borta, vad du vill uppnå med din vandring och hur mycket pengar du är villig att spendera.

– Som nybörjare är det viktigt att inte bli överambitiös. Välj en led som du vet att du kan hantera, ta flera pauser och gå kortare etapper. Det är även bra att hålla sig till både stigarna och planerna under vandringen, säger Ari Hultqvist

Ari Hultqvist tipsar om vandringsleder för nybörjare: Solanderleden, Kungsleden, nationalparkerna, Abiskofjällen och även dagsturer på markerad led (stadsnära eller i fjäll).

Ari Hultqvists packlista

Tre viktigaste sakerna:

Sovsystem (tält, liggunderlag, sovsäck)

Bra kläder & ombyte

Kommunikationsmedel

Gps, förbandsväska & kniv

Utrustning

Ryggsäck med regnskydd

Tält

Liggunderlag

Sovsäck

Reparationsgrejer

Solglasögon

Vattenflaska

Mobil & powerbank

Friluftskök (helst gas)

Bränsle

Tändstickor

Kåsa

Bestick

Nedbrytbart diskmedel & svamp

Kläder

Kängor

Regnkläder/Skalkläder

Ombyte (ej bomull)

Varma kläder

huvudbonad

Damasker

Hygien

Förstahjälpenutrustning

Solskydd

Tandborste, tandkräm

Handsprit

Toapapper och spade

Myggmedel

Handduk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!