Kunskapsskolan bygger på elevens eget ansvar

nnn Unna Rybom tyckte att tempot i hennes klass var för långsamt. Då bestämde hon sig för att börja på ­Kunskapsskolan i stället. Nu har hon bara fem lektioner på schemat varje vecka, ­resten måste hon ta ansvar för själv.
nnn - Det här passar mig mycket bättre, säger hon.

Norrköping, Lilla2007-01-03 06:00
12-åriga Unna Rybom från Norrköping är en ­målmedveten tjej. Hon är duktig i skolan och gillar att ta ansvar. Det hade hon inte mycket för i sin förra skola.
- Den var egentligen jättebra, för det är bara 20 meter från mig till ­skolgården. Men alla lektioner ­anpassades efter dem som var sämst i klassen, så jag tyckte att det var ganska tråkigt, säger hon.

"Blev tråkigt"
Unna Rybom går i sjuan på Kunskapsskolan. Det är en friskola för års­kurserna 6 till 9 som finns på 18 platser i Sverige. Här har Unna gått sedan förra hösten. Hon vill inte prata illa om sin förra klass, men efter ett tag blir bilden klar.
I hennes klass fanns några killar som var väldigt stökiga och hade svårt att följa med i undervisningen. Lärarna ägnade det mesta av sin tid till dem och duktiga elever som Unna fick vänta på de andra.
Det blev, som hon säger, tråkigt.
- Här får jag arbeta i mitt eget tempo. Jag kan arbeta snabbt med de ämnen som jag är bra på och lägga mer tid på ämnen som jag inte kan lika bra. ­Behöver jag hjälp så kan jag få det, ­säger hon.
Hennes klasskompis Marcus ­Jerhammar bytte skola samtidigt som Unna.
- Jag tycker också att det är kul att få bestämma själv hur man ska läsa. Jag är till exempel duktig i engelska men har svårt med svenska. Då kan jag vara taktisk och arbeta mer med svenska.

Eget ansvar
På Kunskapsskolan lämnas mycket av ansvaret åt eleverna själva. Varje vecka sätter eleverna upp personliga mål tillsammans med sin lärare. Sedan gäller det för Marcus, Unna och deras klasskompisar att nå de målen själva.
- När jag började här trodde jag att alla skulle vara genibarn, men så är det inte. Alla är inte jätteduktiga. Fast alla som går här kan ta ansvar själva, det är nog det enda som krävs egentligen, säger Unna.
Att byta klasskompisar var inget ­problem för henne. Unna spelar basket och hade redan innan skolbytet sina bästa kompisar i laget.
Marcus tyckte inte heller det var ­särskilt svårt.
- Nej, jag har kvar mina kompisar från förra skolan. Hemma är jag mer med dem eftersom de bor i närheten. Klasskamraterna från Kunskapsskolan träffar jag sällan efter skolan, säger han.
Fakta kunspasskolan
Unna Rybom och Marcus Jerhammar har bara fem schemabundna lektioner i veckan. Utöver det måste de träffa sin lärare för att göra en personlig ­planering. Resten av tiden planerar de själva.
- Vi måste vara i skolan hela skol­dagen, men vi måste inte sitta i någon särskild sal, säger hon.
Hela tiden pågår det workshops i olika ämnen. På dem kan eleverna dyka upp när de vill. Alla arbetar i eget tempo, men kan få hjälp av en eller två lärare som är på plats.
Slöjd har Unna och hennes klasskamrater en gång per termin. Men då åker hela klassen till Gamleby. Där har Kunskapsskolan ett slöjdinternat. ­Under den veckan har eleverna bara trä- och syslöjd samt hemkunskap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om