Intresset växer för lokal mat

Egentligen har de inte tid just nu. Potatisen ska sättas i Skåne och frön sås och sticklingar sättas om i Norrbotten.
Men eftersom det är årsmötestid har föreningen Svensk Lantmat samlats i Piteå i helgen.
Eila Johansson i Norrfjärden är en av producenterna som passar på att visa upp sin handelsträdgård.

NORRFJÄRDEN. KURIREN.2007-03-31 06:00
Inne i Piteå kommuns gamla växthus i Yttre Håkansö, som numera ägs av Eila Johansson, växer det så det knakar. Pelargonsticklingar i långa rader, udda sorter av basilika på en bänk och hundratals krukor med flitiga lisa. Det är värmen som kom i början på veckan som ger skjuts åt växtligheten.
Eila Johanssons handelsträdgård Astrant Plant ingår i föreningen Svensk Lantmat. Hon har specialiserat sig på äppelträd och ett stort utbud av olika tomatsorter.

Naturens mångfald
- Eftersom naturen har skapat en sådan mångfald, så vill jag försöka visa upp den, säger hon och pekar på sina tomatsticklingar, ett 40-tal olika sorter.
I fjol hade hon över 70 och lika många kanske det blir i år. Det är svårt att dra ner, erkänner hon.
- Det är det vi små kan överleva på, att ha många sorter. Man vi för en ojämn kamp, påpekar hon och menar de stora kedjornas smala utbud.
Äppelträden har ännu inte riktigt tinat fram, men där har hon ett 40-tal härdiga sorter, främst från Finland eftersom deras klimat liknar vårt.

Från Norrbotten till Skåne
Tord Nilsson från Alterdalen, som driver Alterhedens Rabarberi med sin fru, är ordförande i föreningen Svensk Lantmat, med cirka 140 medlemsföretag runt om i landet. Hans namne och kollega Thord Nilsson från Skåne är vice ordförande i föreningen.
- Egentligen har jag inte tid att vara här, vi håller just på att sätta potatis, berättar han på skånska från Ängelholm.
Samarbete, tips och en gemensam katalog är bland annat syftet med föreningen som startade 1990. Nu har den börjat växa igen efter några slumrande år. Dessutom har föreningen förhandlat sig till bra avtal för frakter av produkterna.
- Avtalet har gjort att det blivit mycket bättre för oss, säger Tord Nilsson som skickar sin sylt och saft runt hela Sverige.
Frakterna är även Monica Stork beroende av. Hon är ursprungligen från Tornedalen men bor numera i norra Uppland, där hon driver ett syltkokeri på sin gård.
- Jag köper två till tre ton hjortron om året, men åkerbär det har jag svårt att få tag på, det får du gärna skriva, säger hon.
Under helgen kommer allt från tunnbrödsbakning till deklartionstips att avhandlas. Söndagen avslutas med årsmöte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om