Visst vågar du smaka skallerorm ..!

Våga Vilt! Visst gör vi det, vi ?försiktiga? -länsbor. -Inte är det bara -strutsfilé vi törs sätta fram på -middagsbordet. Nej, vad sägs om lite läcker -kamelfilé, en -vällagad krokodil eller -kanske det häftigaste av allt, en -raffig rätt av vilt från varma Texas som får det att rassla av -välbehag på -smaklökarna?
Jodå vi pratar ORM ? -närmare bestämt skallerorm.

Norrbottens län2006-01-28 06:30
Men det går väl -knappast att få tag på här, -säger du nu. Men se, det gör det visst, inte så att det säljs i din lilla -kvartersbutik direkt. <br>&nbsp;? Det blir ju så mycket mer -spännande att jobba när man får sälja såna här saker, säger ansvarige för Kvantums köttdisk Conny Larsson, en inom -köttgebitet hemtam kille.<br>&nbsp;? Jag har fått ganska fria händer att köpa in och det jag tar hem, via ett -importföretag, beror lite på kundernas efterfrågan och lite vad jag själv -hittar på. Jag sitter ju och kollar en del på -nätet vad som finns.<br>Att en framsynt affär vill och måste våga sätta spets på sitt sortiment är Conny Larsson klar över. Det är tidens melodi och något vi kommer att få se mera av. Även i Luleå som -kanske inte är någon världsmetropol på matom-rådet, men uppenbarligen -kräsnare i smaken än vad man kan tro.<br>&nbsp;? Många efterfrågar det extra, kvaliten. Ska man ordna en supé hemma för sambon, ja då satsar man lite extra. Det får kosta, säger Conny som själv gärna står vid sleverna hemma i sin familj. <br>Krokodil på finporslinet? Inga problem. Men skallerormen, nej den har han inte hunnit testa ännu. Men det kommer utlovar han.<br>&nbsp;? Väldigt mört ska det vara och -smaka lite som kyckling, säger han.<br>Priset, 890 kronor per kilo ? en -summa som kan få vem som helst att ringla ihop sig i ekonomiskt betingad kramp. Men det efterfrågas och frågas nyfiket om och Conny berättar gärna och visar på förpackningarna där den flådda huvudlösa ormen ligger ihopringlad. Huvva! tänker undertecknad, det måste tillstås.<br>Exklusivt kött<br>&nbsp;? Många frågar och vill bara se det helt enkelt, en del rynkar på näsan och ryser. Men visst säljer vi, inte mycket men dock. Och vi tillhandahåller också -recept berättar Conny. <br>I butiken kommer också inom kort en ny frysdisk att invigas där man samlar de exotiska matvarorna såsom -exempelvis zebra, duva, struts, kamel, krokodil, vilken smakar som en blandning mellan fisk och kyckling och ser ut som torskfilé i fryst form. <br>Sen finns det förstås exklusiva -varianter av det ?normala köttet? -också. Kobe talar vi om då.<br>&nbsp;? Det är kött från en speciell köttras som heter Wagyu från Japan. Dessa nötkor utfordras speciellt och får -massage. Exporterar man till -utlandet så följer en japansk bonde med för att instruera hur djuren ska skötas, -berättar Conny. <br>Köttet blir enligt -uppgift som en dröm, marmorerat och extremt mört och extremt dyrt.<br>&nbsp;? Filén kostar 399 kronor, för hektot alltså, säger Conny. <br>Han berättar att det då av -förklarliga skäl ofta bara säljs runt speciella -högtider som exempelvis nyår. Och kunder finns det, det kan denne köttmäster vittna om:<br>&nbsp;? Jo, det gör det. Ett kilo av det här köttet skulle ju bli 3.990 kronor. En hel filé går på cirka 8.500. Pulsen stiger lite när man får sälja de mängderna, -berättar Conny.<br>Nya tillbehör<br>Nya basprodukter för också med sig nya tillbehör, exempelvis kryddor och andra produkter som ska lyfta de nya maträtterna. <br>Något han till exempel köper in är panchetta. Ett kallrökt lufttorkat -sidfläsk från Parmaregionen i -Italien. -Panchetta får sin speciella smak -genom att grisarna utfordrats med ekollon och är för finsmakaren en -ultimat -tillagningskompis till ett magert -fågelvilt.<br>&nbsp;? Man lär sig väldigt mycket nytt, säger Conny som dock ibland får -argumentera för att övertyga -arbetskamraterna om att man ska satsa på olika nya saker, att de norrbottniska kunderna faktiskt är pigga på att testa. <br>Så se upp, nästa shoppingrunda -kanske det ligger något utmanande i köttdisken. Huggorm kanske, som Connys chef, Kvantums ägare Daniel -Andersson råkade säga vid samtal med undertecknad.<br>Måntro hur en marinerad bisamråtta skulle smaka? Nej, jag bara skojade ... eller ..??<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!