Vintage hela vägen

Klänningarna, frisyrerna, bilarna, musiken, möblerna, väskorna, porslinet... Ja, allt ska vara gammalt om Linda Johansson från Råneå får bestämma.

Gamla fåtöljer hör varje vintagehem till. Puffarna i taket har fått hänga kvar sedan Lindas och Roberts gemensamma 40-årsfest tidigare i år.

Gamla fåtöljer hör varje vintagehem till. Puffarna i taket har fått hänga kvar sedan Lindas och Roberts gemensamma 40-årsfest tidigare i år.

Foto: petra isaksson

Norrbottens län2015-09-26 05:00

När Duo kommer på besök är Linda klädd i favoritklänningen från 60-talet. Det chockröda håret är lockat och uppsatt och på hennes näsa vilar ett par gamla kattbågar med nya glas. När hon uppenbarar sig i den gröna hallen med schackrutigt golv är det ingen fråga om vilken stil hon föredrar.

Linda Johansson älskar vintage.

– Allt som har patina. Gamla grejer, kläder och accessoarer. Jag tycker att de är mer tidlösa och har mer själ, säger Linda.

Linda är tydlig med att det är vintage, och inte retro, som beskriver hennes smak bäst.

– Jag gillar inte ordet retro, för mig kan det vara något nytt som ser gammalt ut. Vintage kan användas om möbler, frisyrer och kläder. Det tar som allt, säger hon.

En stor del av Lindas passion bygger på kärleken till gamla klänningar och hon har en diger samling hemma i garderoben, och utanför.

Många av dem har hon hittat på loppisar i trakten. En del har hon beställt från USA, via köp- och säljsajten Etsy, och andra har hon fått av släktingar.

Skorna hon står i och de gamla strumporna med söm baktill har hon ärvt av sin farmor.

– Jag har sån tur att jag har släktingar som sparat mycket kläder, säger Linda.

Hon drar sig inte för att köpa sånt som inte passar, det får i stället dekorera hemmet. Hela övervåningens väggar pryds av vackra gamla kreationer. En mörklila långklänning är en av dyrgriparna och en blå skjortklänning är värdefull på ett annat sätt, den har fortfarande lapparna kvar.

På en byrå ligger Lindas farbrors svärmors gamla korsetter, något som hör till en komplett vintageoutfit.

– Jag tar bara på mig korsett om jag ska ha klänning eller höga 40-talsjeans. Det blir som något annat, en riktig timglasform, säger Linda som just i dag valt att snöra midjan.

Hon känner starkast dragning mot det sena 1940-talet. Hon gillar siluetten på kläderna från den tiden, lite rakare än 50-talets med dess voluminösa kjolar.

– Det finns ju en risk att man ser ut som en tant när man klär sig i gammal stil. Det får inte bli för damigt. Man får ösa på lite med smink och smycken. Jag gillar knalligare smycken med glitter och stora plastpärlor, det ska som vara lite maxat. Fast jag kommer väl undan med tatueringarna, säger Linda.

Hon har tappat räkningen på hur många hon har, men det är många. Old school är stilen hon föredrar och de klassiska svalorna på bröstet är en självklarhet, men favoriten är en "sailor pimp" på ena armen.

Dagens vintagefrisyr var ett "snabbjobb" med locktång och tog ungefär en timme. I vanliga fall rullar hon upp håret på skumgummirullar när det är blött och låter rullarna sitta i över natten. Det tar sedan ett par timmar att borsta ut och lägga den form hon vill ha men då sitter lockarna i en vecka.

– Det är en träningssak. Jag kunde ingenting i början så jag kollade på youtubeklipp. Nu har jag ett par böcker om vintagefrisyrer som är ganska bra, säger Linda.

Köksmöblemanget står kvar sedan huset byggdes 1937 och flera gamla skåp, fåtöljer och inredningsdetaljer som resväskor och Stig Lindbergporslin gör detta till ett personligt vintagehem. 40-talet är den största inspirationskällan i hemmet men här finns också plats för inredning från 50- och 60-talen.

– Jag har vuxit upp med gamla grejer och det har hängt med. I och med att det är farmor och farfars gamla hem och allt finns kvar – allt ifrån krukor till gamla möbler – så blev det naturligt, säger Linda.

I ett hörn i köket står en pappfigur av chiquitakvinnan som Linda fått av grannen.

– Jag får mycket saker och kläder av bekanta, de vet att jag vill ha.

Ur högtalarna strömmar oftast ny rockabilly och bluegrass men även gammal musik från 1940- och 50-talet.

– Vi har jättemånga bra band med unga killar och tjejer i Sverige som spelar musik i gammal stil. Jag har alltid gillat gammal musik men kan lika gärna slänga på en vinylskiva med Deep Purple som 50-tal. Fast nu blir det ju mycket Spotify, säger Linda.

Intresset för vintage är något som Linda och sambon Robert Andersson i allra högsta grad delar.

– Vi körde som stilen redan innan – Robban klär sig i bowlingskjortor när han ska vara fin – men när vi köpte första bilen 2009 var det kört. Det var då jag började lägga håret regelbundet. Då var jag blond och min högsta dröm var att spara ut och få till de röda glamourlockarna. Och så blev det så, berättar Linda.

Intill ett av garagen har Linda och Robert nyligen inrett ett "häng" som hon kallar det, ett andra vardagsrum där paret planerar bjuda in sina vänner på öl och hamburgare eller cupcakes och kaffe.

– Jag har tänkt mig att det ska bli som Retrocaféet i Boden, maxat med grejer, det är som min förebild, säger Linda.

Ett av garagen, ja, för det finns så klart flera garage här på tomten. Kustombilarna måste ju också ha tak över huvudet.

Det senaste tillskottet är en nyrenoverad Chevrolet C10 från 1965, en stor svartlackad pickup med rejält flak som Linda ska ha som vardagsbil i vinter.

– Jag jobbar här i byn så det kommer att gå bra. Den passar bra för alla gamla möbler som jag drar hem, säger Linda med ett leende.

I bilparken finns också en blåglittrig Ford Custom Coupe från 1950 och en rödglittrig Chevrolet Fleetline från 1952 som Linda och Robert kör runt med till olika bilträffar och rockabillyfestivaler runt om i hela Sverige under somrarna. Hultsfreed Hayride är en av de årliga höjdpunkterna.

– Man tittar på bilar och lyssnar på musik, tatuerar sig, köper vintagekläder och träffar folk. Det är som att alla känner alla och det är lätt att börja prata med folk när man har samma intressen.

Långa sträckor i bil är för många ett nödvändigt ont, men inte för Linda och Robert.

– Man njuter ju från att man sätter sig i bilen. 130 mil enkel väg är inga problem, det är ren glädje hela vägen, säger Linda.

Två amerikanska flaggor dekorerar väggarna i hemmet och två gånger har Linda och Robert flugit över atlanten för månadslånga semestrar i rockabillyns hemland.

– Första gången körde vi Route 66 från Chicago till Los Angeles och andra gången Highway 1 från Los Angeles till San Fransisco, berättar Linda.

Hon visar en hamburgertatuering på vänster underarm som hon låtit göra till minne av resan längs Route 66 och alla hamburgare hon åt efter vägen.

I ett collage på toalettväggen finns samlade minnen i form av biljetter och flygblad från alla träffar, festivaler och konserter som besökts genom åren.

Sommaren har passerat och finbilarna har parkerats i garaget där de under vintern ska få lite kärlek inför nästa säsong. Här hänger Linda och Robert gärna tillsammans, Robert som är bra på bilar är den som skruvar mest medan Linda hjälper till som hantlangare.

Linda har en kompis med samma intresse och de brukar låna kläder, handväskor och smycken av varandra. De träffas gärna här i köket för att dricka vin och prova klänningar eller testa nya frisyrer.

– Jag vann bästa outfit på Midsummer meet i Överkalix för ett par år sedan och efter det vart det lite mer press. Det blir mycket att man tränar på vintern, köper på sig klänningar och accessoarer och planerar inför nästa sommar.

Linda Johansson

Ålder: 40

Bor: Sedan fyra år tillbaka i det hus i Råneå som Lindas farmor och farfar byggde 1937

Gör: Sjukvårdsbiträde i äldreomsorgen

Familj: Sambon Robert Andersson, 40, som jobbar på bilprovningen

Intresse: Vintage, rockabilly, old schooltatueringar, kustombilar

Instagram: @flathead_doll

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!