Vi hade några krav...

Det skulle vara vitt, slätt, ha skåp ända upp till taket – utan ”fett-och dammsamlar-hylla” – och gott om arbetsyta men absolut inga smutssamlande skarvar mellan olika ytor. Den bästa (och nästan dyraste) investeringen var utan tvekan den specialbeställda extratjocka fyrametersdiskbänken i vinkel. Lätt att hålla ren och garanterat skarvfri. Lättskött var ordet!

Foto: Linda Wikström

Norrbottens län2010-06-28 10:51

Även om man inte gör ett enda handtag själv har man som husbyggare hela tiden tusen olika saker att ta ställning till. Vi planerade exempelvis vårt kök medan huset bara fanns på pappret, köksfirman fanns dessvärre heller inte annat än på pappret.
Eller jo, den fanns ju på riktigt förstås, men bara i Stockholm och ännu längre söderut. Vi fanns i Luleå och hade varken tid eller möjlighet att åka ner för att titta på visningskök och planera med en inredare, så vi gjorde det på det moderna viset – via mejl!
Ritningar skickades fram och tillbaka och önskemål justerades och ganska snart hade vi skissat fram en kökslösning som kändes bra.
Många skåp och gott om plats
Vis av tidigare kökserfarenheter hade vi några krav som vi inte ville tumma på:
1. Köksskåpen (många!) skulle anlutas mot taket och inte lämna fettsamlande dammhyllor i överkant.
2. Vi ville inte ha en liten diskbänk som skulle anslutas till arbetsbänkar i annat material. Vi hade prövat det förr och äckliga skarvar var ett stort no-no! Därav valet av en gammaldags hederlig (men modernt designad) hel diskbänk, en lösning jag ääälskar!
3. Vi ville ha MYCKET arbetsyta. I en stor familj ska många kunna hjälpa till. Nu ryms flera personer att jobba vid den generösa diskbänken, ytterligare ett par kan stå och greja vid köksön som består av massiv valnöt. Vid köksön finns dessutom en annan viktig detalj: en extra utslagsvask och rinnande vatten! Man slipper gå tvärs över hela köket för att hälla av pastavattnet och man kan skölja grönsakerna här. Köksön funkar dessutom som perfekt buffébord till jul och studentfester, andra gånger erbjuder den extra sittplatser när vi har ”huset fullt” – och det har vi ofta.
4. Köket skulle vara vitt, enkelt, med släta luckor som är lätta att hålla rena. Vitvarorna fick gärna vara rostfria, men av tumavtrycksminimerande skäl valde vi istället alulook på dem. Superviktigt var att de skulle vara tystgående – i hus med moderna öppna planlösningar är det extra viktigt.
5. Eftersom köket sitter ihop med matsalsdel och vardagsrum i en halvöppen planlösning skulle golvet självklart vara enhetligt, det vill säga ekparkett.
6. Från köket skulle man lätt ta sig ut till altanen med grilltillbehör och porslin, därför leder en av våra tre altandörrar direkt från köket ut på den stensatta uteplatsen.

Familjen Lindvall Wiik:
Birgitta, 44, redaktör för
C-magasinet, Peter, nattchef, Max, 19, Ludwig, 17, Adam, 15, Teo, 10, Vilgot, 5, minihunden Syrran.
Bor: I nyfunkiskåk i Luleå. Husets 190 kvadrat fördelar sig på 8 rum och kök. Tomten är 850 kvadrat.
Kommande projekt: Trädgården är under uppbyggnad, i sommar ska den 50 kvadrat stora stensatta altanen kompletteras med en mindre altan i trä.

Receptet:

Hallonglasspaj
6 portioner

Pajskal:
15 st digestivekex, smulade
125 g smör, smält
0,5 dl vit sirap

Fyllning:
1 dl florsocker
0,5 l hallon
1 dl hallonsaft, outspädd
1 burk kesella
2 dl vispgrädde
3 st äggulor

Garnering:
citronmeliss
0,5 l hallon

1) Blanda kexsmulor, sirap och det smälta smöret. Tryck ut degen i en pajform.
2) Vispa äggulorna med florsockret tills det är vitt och pösigt.
3) Mosa hallonen. Blanda bären med hallonsaften och kesellan och blanda ner i äggsmeten.
4) Vispa grädden i en annan bunke. Vänd ner grädden i bärsmeten.
5) Häll upp i pajskalet och ställ i frysen i minst 5 timmar.
6) Ta ut pajen cirka 30 minuter före serveringen. Garnera med hallon och citronmelissblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!