Annica och Sven Hortlunds hus i Hortlax, Piteå, står i utkanten av bostadsområdet. Tomten, där också Sven har sin mekaniska verkstad, gränsar till en åker. I skogen på andra sidan kan man skymta taket hos sonen, Marcus Hortlund. På granntomten har Sven vuxit upp och där står en stor åttkantig loge och två härbren.
Nu finns ett växthus där det tidigare varit ett igenvuxet trädgårdsland. Växthusprojektet har pågått tre år och i juni i år var det klart, i alla fall nästan klart. Det fattas lite, bland annat har Sven, som skött vattningen i sommar, krävt att vatten dras in. Den 16 liters vattentanken räcker bara till handtvätt, tomatplantorna kräver massor mer. Annica och maken Sven har bott i huset i Hortlax sedan 1980. Men nu ville Annica ha mer att odla i.
– Man har väl mer tid nu som pensionär och det jag vill odla tomater och gurka.
Det var sonen Marcus som tog på sig projektledarskapet. Han tycker själv om att odla och säger att han alltid velat bygga ett växthus.
När projektet drog igång för tre år sedan, hade han inte något eget hus.
– Men kärnfrågan har varit att jag ville att vi skulle göra något tillsammans. Jag ville tillbringa kvalitetstid med mina föräldrar och mina kära samtidigt som vi gör något tillsammans. Det har vi gjort och det har jag värderat jättemycket, nästan lika mycket som att växthuset blev så bra när det blev klart. Växthuset har blivit många fina minnen. Jag har bott på många andra orter och det har varit förlorade år att ta igen. Hade det inte blivit ett växthus hade det blivit något annat projekt.
Första året grävdes det för grunden.
– Vi ringde efter en grävmaskin och sade: kom och gräv ett hål här. Vi hade att välja på isolerad grund eller oisolerad och valde det sistnämnda. Om man som vi hade tänkt oss att ha vanligt glas och då är det ingen idé med isolerad grund.
Designen på växthuset har Marcus hittat på internet, det är en gammal modell. Att köpa en färdig kostar 150 000 kronor. Men Hortlunds har byggt allt från grunden. En del av materialet till växthuset har familjen redan haft i sin ägo. I logen fanns en fin dörr och det gamla skåpet, som kom från Svens farmor och farfar, var tidigare fyllt i gamla smidesgrejer från 1970-talet. Nu rymmer det krukor och annat odlingsmaterial.
Glaset till växthuset har köpts av grannar och andra, bland annat de som rivit ner växthus med aluminiumstomme.
– Vi fick en del erbjudande om att köpa gamla fönster, men då måste man ta lös dem från ramen och det håller de inte för. Om vi istället satt in hela fönstren så hade vi inte kunnat hålla oss till den design som vi ville ha. Vi valde att bygga igen norrsidan för att kunna göra en vägg med hyllor. Sen tyckte vi att det var snyggt med liggande panel. Det sparade också i på glaskostnaderna, säger Marcus.
Första året var låg alltså grunden där. Andra året drogs el in i marken och stommen sattes upp. I år sattes taket upp och stommen målades. Det mesta av jobbet har Marcus gjort, Annica har stått för markservice och varit med och målat och gjort det stora jobbet med att rengöra glasrutorna. Nu är växthuset i stort sett klart. Tomatplantorna som stöttas med naturgrenar når taket, en paprika håller på att mogna på plantan och kryddplantorna väller över kanten på krukorna.
– Det roligaste har varit att se hur allt har vuxit fram, hur fint det blivit och att allt nu växer där inne. Allt växer som ogräs. Men vi har varit för sena i år och jag tror inte att tomaterna hinner mogna på grenarna. Växthuset var inte odlingsklart förrän i juni. Vi får nog ta in tomaterna och låta dem mogna i köket, säger Annica.
För året har de köpt plantor, nästa år blir det till att fröså mer.
Det blev mycket av kryddorna, som har odlats för husbehov, och nu funderar de vad de ska göra med allt.
– Vi ska pröva torka en del. Men det här är något vi måste lära oss också, säger Marcus.
I växthuset finns lite tekniska finesser också.
– När det blir varmare än 20 grader öppnar sig takluckorna av sig själv. Blir det varmare växter det dåligt och det kan bränna växterna, säger Marcus som också säger att det under denna varma sommar varit upp till 43 grader varmt i växthuset. I taket hänger en torkställning och nedanför det ska det stå en smal bänk, kombinerad kassadisk och planteringsbord.
Men den är inte klar ännu. Längst in mot kortväggen står en tvättho och ovanför hänger en vattencistern med en liten kran.
– Vi har suttit och fikat kaffe och bullar här och haft middag här ett litet långbord ryms. Det blir mysigt i höst när det blir mörkt och vi kan tända ljus härinne.
Sven är den i familjen som kanske är minst engagerat sig i växthusetprojektet, i alla fall så länge. Även om han säger att han inte är intresserad av trädgård och odling, är det han som denna sommar stått för vattningen och som nu äskat om att man ska dra in vattenslang i växthuset till nästa sommar.
– Jag är inte intresserad av växter och att jag nu kommer på mig själv med att påta tycker jag är konstigt. Men jag är en noggrann typ så jag sopar och så.
Han konstaterar att ett växthus kräver mycket. Annica håller med.
– Vi kan inte åka bort samtidigt på sommaren, men vi och Marcus bor ju nära och får hjälpa varandra, säger hon.
Hur Annica och Marcus ska kunna dela på vinsten i Duos växthustävling, en mini iPad, är ännu oklart.
– Vi får dela på den eller så får vi göra en finansieringsplan för att reda ut vem som ska ha den, säger Marcus.