Vårens hetaste tapeter

Akvarell, batik och pastellfärger. Nya varianter på gamla blommönster. Glansig koppar och hård betong. Och så lite marockanskt kakel. Så kan man sammanfatta vårens starkaste tapettrender som nästan alla har en svag doft av vintage.

Golden Lily från Morris & Co ritades för över hundra år sedan och är fortfarande populär.

Golden Lily från Morris & Co ritades för över hundra år sedan och är fortfarande populär.

Foto:

Norrbottens län2014-02-15 05:00

Ett nytt inredningsår har kickat igång ordentligt med massor av vårig inspiration presenterad på mödel- och inredningsmässor. På tapetfronten har alla de stora märkena kommit med nya kollektioner för säsongen. Precis som tidigare år är det svårt att tala om någon specifik trend som är överlägsen alla andra, det finns fortfarande ett riktigt brett utbud med något för alla smaker och preferenser, men ändå kan man se en hel del likheter mellan nyheterna.

En sak som är säker är att vi kommer att fortsätta se många blommiga tapeter, men en nyhet är att använda sig av riktigt gamla mönster. Vintagetrenden har tagit sig hela vägen upp på väggarna med andra ord. Några av de stora tapettillverkarna har grävt i sina arkiv och plockat fram nya varianter på mönster som trycktes senast för hundra år sedan, medan andra tagit fram helt nya, vissa i jugendstil och andra mer inspirerade av svensk allmoge. Morris tapet Golden Lily ritades 1899 men säljs fortfarande är nu populärare än någonsin och Josef Franks mönster ser vi mycket av även 2014. Trädgård är ett starkt tema och på många tapeter kombineras blommorna med fjärilar, fåglar och statyer.

Vi ser mindre av 50- och 60-talsformer än tidigare säsonger medan 70-talsmönstren kommer upp som en bubblare.

Till mer industriellt inredda boningar finns i år också mängder av tapeter med mönster av betong och sten, medan en vägg klädd i en trä- eller textilliknande struktur kan bli helt rätt i ett hem där naturen finns med som största inspirationskälla.

Carola Eriksson jobbar som inredare på en färghandel i Luleå och hon har koll på vårens alla tapetnyheter.

– Det är väldigt mycket pasteller och dimmiga toner i vår, både på enfärgade tapeter och på mönstrade. Men vi kan även se lite kraftigare färger som cerice, lila, gult och turkost, murriga gröna nyanser, säger hon.

Akvarell är riktigt hett i vår. Hos flera av tapethusen syns akvarellblommor, men även grafiska mönster målade i blek vattenfärg. Batikmönster är en annan nyhet.

Mönstrat marockanskt kakel och klinker har synts mycket på trendiga restauranger i storstäderna, likväl som glansiga inredningsmagasin det senaste året. Nu har motsvarigheten till detta grafiskt oganiska mönster med kraftiga färger vandrat vidare till tapetpärmarna. Bland annat Eco har kommit med en tapet som tagen från ett orientaliskt badhus.

– Det vi ser är att fler och fler vågar använda mönster och färger. Fondväggarna är fortfarande aktuella men det är fler som vågar använda en uttryckfull tapet i ett helt rum, säger Carola.

Förra årets absolut trendigaste material, koppar, syns på en hel del tapeter tillsammans med andra metaller som silver- mässing- och plåtimitationer.

Tapettrender

Blommor

Gamla mönster

Pastellfärger

Akvarell

Marockanskt kakel

Sten, trä och betong

Metall

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!