På en av Sjulsmarks äldsta gårdar, Jössgården, gror en vacker dröm. En två sekel gammal stenladugård förvandlas långsamt och med största omsorg till en mötesplats. Paret Helene och Torbjörn Forsberg hoppas att det kan vara starten för en blomstrande turistnäring i byn.
– Fler behöver uppleva det här. Tystnaden som bara bryts av fågelkvitter. Kontakt med djur. Ro för själen, säger Helene.
Ett besök på Gotland för några år sedan kom att bli grunden för de högtflygande planerna. Paret såg sedan potentialen på gården hemma i Sjulsmark, deras hem sedan sex år tillbaka, och skred till verket. Under våren har en veranda tagit form och ruttna brädor i väggarna bytts ut. En av de allra största utmaningarna under renoveringen är att bevara den ursprungliga stilen.
– Men vi har hittat en hantverkare som är jätteduktig, som kan tekniken, säger Torbjörn.
Näst på tur är golvet på övervåningen, som var i väldigt dåligt skick.
– Det måste bytas ut helt, men vi lämnar en del öppet, så en del av undervåningen får sikt ända upp till det vackra taket, säger Helene.
Tanken var från början ett sommarcafé och att skapa en mötesplats.
– Vi bygger inte bara för oss själva, utan för hela byn. Det finns ingen riktigt naturlig mötesplats här, säger Helene.
Nu har drömmen vuxit ytterligare, och Helene och Torbjörn hoppas att den planerade restaurang- och konferensverksamheten ska bidra till både arbetstillfällen och besöksnäring.
– I Sjulsmark finns ungefär 300 hushåll, många med unga par och barnfamiljer. Det är roligt och jag hoppas det vi bygger upp nu kan hjälpa byn att fortsätta växa och leva, säger Torbjörn.
Verksamheten riktar in sig på mindre grupper, både en familj som vill fika eller ett mindre företag som behöver komma iväg tillsammans.
– Det är lugn och ro som är vår affärsidé, och det har alla ett behov av, säger Helene.
> Mer på nästa sida >
Det kan tyckas som mycket arbete och en stor omställning, men paret sitter lugnt i båten; de har båda provat på livet som entreprenörer tidigare.
– Torbjörn har haft egen firma som massör medan jag hade fokus på konst och hantverk, berättar Helene.
Det är också erfarenheter som passar bra ihop med resten av idéerna.
– Det kommer bli som två olika turistsäsonger här. På sommaren passar det för spontanbesök. Som café, restaurang och kortare konstkurser. På vintern kommer vi nog fokusera mer på bokningar och event, säger Torbjörn.
Men det finns mer som paret tar tillvara på; de resterande byggnaderna på den gamla gården. Bredvid bostadshuset står en gammal matkällare, precis lika vackert byggd som stenladugården.
– Den är förråd idag, men kan bli en rolig grej att visa för turisterna. Att se hur maten förvarades förr i tiden och att det funkar även idag, säger Torbjörn.
På gården finns också en gammal bagarstuga.
– Precis som med renoveringen vill vi bevara det gamla. Föra traditioner vidare. I bagarstugan går det både övernatta och att prova baka, säger Helene.
Ytterligare en del av den tilltänkta helheten är möjligheten att vara nära djur. På Jössgården finns idag både kaniner, hästar och höns.
– För en del är det vardag, för andra något helt nytt. Oavsett så finns det något lugnande i att vara nära djur. Under uppsikt kommer besökarna både kunna klappa och förhoppningsvis även kunna åka häst och vagn, säger Helene.
Helene och Torbjörn har hela tiden utmanat sig själva att tänka nytt, annorlunda, och inte se de eventuella hindren, som att byn ligger lite avsides. Istället ser de möjligheterna i allt omgivningen erbjuder; norrsken, skogsstigar, ljusa sommarnätter och vilda djur. Vardagsmat för landsbygdsbor, lite mer unikt för långväga besökare från städer och sydligare breddgrader.
– Vi försöker se potentialen i det vi har. Gården är en av Sjulsmarks äldsta, platsen har hjärta och själ. Det har sprungit människor på gräset här i många år, och så vill vi att det ska fortsätta, säger Torbjörn.
– Det här är ett steg att locka hit turister, inte bara från Sverige utan hela världen, som kanske hjälper någon annan i byn. Vi har redan nu planer på att samarbeta med en familj med slädhundar som bor några hus bort. En annan i byn går mycket på snöskor, plockar svamp och fiskar. Någon annan kanske startar något slags boende. Eller så gör vi även det själva, så småningom. Men nu lägger vi allt krut på att bli klara till sommaren 2017, säger Helene och skrattar.