Uppåt och framåt för Abisko fjällstation

Flora, vandring och skidor. Turistsäsongen är permanent i Abisko. Efter sommarens besöksrekord i fjällstugorna och genomförandet av elfte upplagan av Fjällräven Classic riktar personalen på Abisko fjällstation nu blicken mot vintern och mörkret, när besökare från hela världen kommer för att se norrskenet färglägga himlen.

Mot toppen. Linbanan som tar besökarna till Nuoljas topp går året runt. Här kan besökarna både njuta av utsikten över det vackra landskapet och beskåda det dansande norrskenet.

Mot toppen. Linbanan som tar besökarna till Nuoljas topp går året runt. Här kan besökarna både njuta av utsikten över det vackra landskapet och beskåda det dansande norrskenet.

Foto: Thea Holmqvist

Norrbottens län2016-08-27 06:00

Drygt två kilometer om Abisko Östra tornar Abisko Turiststation upp sig intill Torneträsk. Här är det fullt upp, året runt. Något som enligt platschefen Helena Runeberg är spektakulärt för en fjällstation.

– Tidigare var det ju så att dörren till fjällstationen låstes i september och öppnades igen i februari. Men idag är vår stora turistsäsong november till februari. Det är nästan helt fullbokat och folk från hela världen kommer för norrskenet, säger hon.

Stationen befinner sig egentligen i en ständig turistbubbla, med mycket besökare oavsett årstid. Men säsonger har de, och de skiljer sig tydligt åt.

– När det blir mörkt är det ju norrskenet. Och när snön kommer börjar skidsäsongen, såklart, som så småningom blir avlöst av vandringssäsongen, berättar Helena.

Men även besökarna tycks ha olika säsonger.

– På sommaren är det mycket svenskar. Vi märker att friluftstrenden ökar, folk både springer, cyklar och vandrar längs med Kungsleden. Det har blivit lite extra populärt att pressa sig själv, blanda träning med semester. Sedan är det också mycket unga familjer som tycks återvända, som kanske var här som små och nu tar med sina egna familjer, berättar Helena.

Att friluftslivssemestrarna tycks allt trendigare blev också märkbart som rekord; aldrig förr har så många besökt fjällstugorna längs med kungsleden, som sträcker sig mellan Abisko och Hemavan, som i juni i år.

– Stugvärdarna vittnar om att det varit otroligt mycket folk, kring 15-20% fler än vanligt. Sedan har det varit något mindre besökare i Abisko. Det sitter ihop litegrann, i fjol var det tvärtom på grund av snöläget, säger Helena, som menar att det varit väldigt lagom, då gästerna kunnat tas om hand på ett bra sätt.

Sommarsäsongen är alltså tiden då svenskarna gärna upplever det egna landet, men ju mörkare nätter, desto mer utländska besökare. Det börjar redan i skarven mellan sommar och höst med arrangemanget Fjällräven Classic, där 70% av deltagarna kommer från övriga delar av världen, och övergår sedan i norrskensturism.

- Mycket handlar om att vi når ut mer nu, både genom egna sociala medier och andras. För två år sedan var ett sydkoreanskt tv-bolag här och gjorde ett program, nu kommer det otroligt många från Sydkorea hit, berättar Helena.

Två av dem är Yu Jeong Jeong och Hee Ki Min från Seoul, som för första gången besökt Sverige för att delta i Fjällräven Classic och vandra de 11 milen mellan Nikkaluokta och Abisko.

– Det har varit jättebra, verkligen jättebra. Vädret har varit okej, en del regn och vind, men jag tycker om regnet, säger Hee Ki Min.

– Jag tyckte om att vandra, jag har aldrig gjort det förut. Det är första gången jag sover ute i naturen också, och första gången vi upplever så här storslagen natur. Det finns berg i Seoul också, men inte så här, säger Yu Jeong Jeong.

Ytterligare ett lyft, och en klarare markering på världskartan för Abisko fjällstation, blev det då Lonely Planet, kända för sina resehandböcker, utsåg STF Aurora Sky Station till den bästa reseanläggningen i världen att uppleva ljuset på.

– Då small det bara till så hade vi tv-bolag, journalister och gäster från hela världen här, säger Helena Runeberg.

Styrkan i den lilla orten tror Helena ligger i det breda utbudet av aktiviteter för besökarna.

– Besökare kan både äta gott, men också göra dagsturer. Det finns lätt och svår vandring, med eller utan guide. En del kommer för vår flora, andra för våra ljusfenomen. Jag tror vi har något för alla målgrupper, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!