Uni:k: En uni:k matupplevelse

Är du sugen något nytt? Då kan det vara värt att göra ett besök på Uni:k, ett annorlunda lunchalternativ som Matpatrullen hittat på universitetsområdet i Luleå.

Annorlunda alternativ.

Annorlunda alternativ.

Foto:

Norrbottens län2010-05-24 06:00
Lunchhaken på Porsön är en vit fläck för alla som saknar kårkort. Vi konstaterar dock att Uni:k knappast kan betecknas som ett okänt tillhåll på LTU:s campusområde. Matpatrullens besök sker en strålande sommardag i mitten av maj och uteserveringen är knökad med hungriga lunchgäster. Det ska direkt slås fast att urvalet av dagens lunch är litet. Gäster kan välja mellan två varma rätter, en sallad samt ett soppalternativ. Det handlar om en närmast kosmopolitisk meny, där kocken verkar ha gjort ett personligt urval bland sina favoriträtter. En granskning av veckans meny får Matpatrullen att låna ett uttryck från Facebook-världen: Gillar. Efter moget övervägande slår Matpatrullen till och beställer en marockansk lammburgare med myntayoghurt respektive en laxlasagne med spenat och hummerbechamel. Det betyder att vi avstår från bulgursalladen med rostad pumpa och parmaskinka samt även den spanska kikärtssoppan. Vid en första anblick verkar lammburgaren tämligen obetydlig i omfång. Den serveras i en bagel med någon slags paprikasalsa men utan varje form av potatis, konstaterar vår testpilot besviket. Farhågorna besannas dock inte, han blir rejält mätt för lammfärsen har det inte snålats på. Laxlasagnen är fluffigt välsmakande och förtjänar också ett förtjust omnämnande. Efter snart ett år med Matpatrullen kan det vara förtvivlat svårt att skilja salladsborden åt. Innehållet är ofta detsamma; grönt, tomat, majs, pizzasallad och en ständigt närvarande Rhode Islandsås. Därför är det skönt att upptäcka att variationsmöjligheterna för ett salladsbord av rang är oändliga. Gillar. Igen. Det efterföljande kaffet hämtas ur en pumptermos. Det är starkt och av sådan hög klass att slutbetyget blir fyra starka Kurirhästar.
Uni:k Kårhusgränd 3.

Pris: 75 kr.

Betyg: 4

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!