- Du kan få muskelsmärtor som kan bestå i tiotals år, säger Stefan Nordbrant, legitimerad sjukgymnast. Han upplever att skador relaterade till datorarbete har ökat bland unga.
Arbetsmiljölagen reglerar hur arbetsförhållandena ska vara, lagen gör ingen skillnad på gymnasieelever och yrkesverksamma. Den säger bland annat att arbetstagaren inte får utsättas för psykiska eller fysiska belastningar, som kan orsaka ohälsa.
Åsa Sjöström Ross, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, upplever att arbetsmiljön blivit tuffare i skolan.
Vad säger lagen om skolans utrustning?
- Andemeningen är ju att man ska kunna anpassa stolar och bord utifrån den enskildes kroppsmått. Det innebär ju att man ska ha höj- och sänkbara bord och stolar. Det är jätteviktigt, säger Åsa.
Datorn är i dag ett vanligt hjälpmedel i skolan. Men att arbeta vid bildskärm ställer höga krav på arbetsplatsens utformning.
- Det är ju inne att varje elev ska ha sin dator, men man har nog glömt att tänka på arbetsmiljöaspekten, säger Åsa.
På friskolan entreprenörsgymnasiet i Luleå har alla elever en laptop, som används på nästan alla lektioner. De flesta elever sitter på icke höj- och sänkbara stolar. Rasmus Blomqvist, från Luleå, går första året på skolan.
- Jag har ont i ländryggen väldigt ofta, jag brukar känna av det i skolan. Det blir värre när jag sitter länge.
Unga Kuriren fotograferade eleverna på entreprenörsgymnasiet när de satt och jobbade och visade bilderna för den legitimerade sjukgymnasten Stefan Nordbrant. Han förklarar att stolarna är dåliga eftersom de inte ger någon stabilitet i svanken.
- Sitter man för länge på den här stolen leder det garanterat till smärtor, säger Stefan Nordbrant och syftar på den icke höj- och sänkbara stolen.
Majvor Müller är vd på entreprenörsgymnasiet. Hon säger att det finns sju-åtta stycken höj- och sänkbara stolar för de längre eleverna eller de som har problem.
- Jag kan inte gå och köpa hundra stolar så där pang boom bara för att de inte är "up to date". Däremot ser jag till att de elever som behöver bra stöd har bra stöd. Men självklart ska vi byta ut dem fortare än vi tänkt nu när vi vet att de inte är så sittriktiga som vi trott.
Hur tänker du nu när vi berättat om stolarna?
- Nu när du berättar det här tänker jag ju att "wow, här har jag gått runt och trott att stolarna är bra". Vi har ju köpt dem utifrån att de är ergonomiska.
När Unga Kuriren frågar Majvor Müller om hon anser att ergonomi är viktigt, säger hon att hon vet hur viktigt det är att undvika belastningsskador.
- Men det beror ju lite grann på hur länge man sitter. Lärarna kanske sitter tre-fyra timmar vid datorn och en elev kanske sitter en halvtimme åt gången. Så det är ju lite olika, men man får alltid anpassa efter elevernas behov, säger Majvor.
Men en studie som arbetslivsinstitutet gjort på gymnasieungdomar visar att tecken på ohälsa förekom i liknande omfattning som hos de medelålders yrkesverksamma.
I Unga Kurirens undersökning fann vi att stolarna och borden var sämre ur ergonomisk synvinkel, på friskolorna än någon av de kommunala skolorna. Läs gärna enkäten till höger där de vanligaste skolstolarna jämförs med varandra.