Trött på kött? Här blir det andra bullar.

Kornelia Nilsson rullar färsbullar i köket på Föreningsgatan 7 i Luleå. Nästa vecka bjuder föreningen in till veganskt julbord.– Att äta så mycket kött som man gör på julen är inte bra för miljön och inte för djuren, säger Kornelia.

I köket på Föreningsgatan 7 pågår redan förberedelserna för veganjulbordet den 17 december.

I köket på Föreningsgatan 7 pågår redan förberedelserna för veganjulbordet den 17 december.

Foto: Petra Isaksson

Norrbottens län2014-12-13 05:00

Föreningen Föreningsgatan 7 bildades för sju år sedan av ett kompisgäng. I lokalen finns kök, fyra replokaler som olika band hyr och så finns en spellokal för arrangemang.

Kornelia Nilsson, 23, har varit aktiv i några år, nu är hon kassör. Själv sjunger hon och spelar gitarr och beskriver sin musik som modern progg.

– Första kontakten med Föreningsgatan 7 fick jag när jag var här på spelning för några år sedan. Det var Bear Quartet som gjorde en av sina få spelningar och jag köpte jag biljett och åkte dit.

Nu står hon och rullar sojafärsbullar och falafelbullar i köket. 400 stycken blir det i den första laddningen. Den 17 december ordnar föreningen veganskt julbord och det är Kornelia som är ”kökschef”. Hon gör det mesta av maten men kommer också ha hjälp i matlagningen.

Färsbullarna lägger hon på en plåt.

– Det är inte mjölk, ägg eller gluten i någon av dem. Sojafärsbullarna liknar köttbullar med både till utseende och smak.

Föreningen har haft veganska julbord några gånger tidigare, även om det inte blir varje år.

– Djur behandlas inte så bra varken i Sverige eller i övriga Europa. På julen har det dessutom blivit så att man trycka i sig så mycket kött som möjligt. Det är inte bra för miljön och inte för djuren. Därför tycker vi att veganskt julbord är ett bra alternativ. Det påverkar miljön mindre så slipper man slakta så mycket grisar, säger Kornelia.

Själv är hon inte vegan utan vegetarian, hon gillar att laga mat, men det tog ett tag att lära sig vegetarisk matlagning.

– Jag dricker mjölk och äter smör, det är för att jag är sojaallergiker. Det började som ett nyårslöfte för tre år sedan att jag inte skulle äta kött på ett år. Jag såg en dokumentär som handlade om köttindustrin och om sjukdomar som kommer av att vi äter kött och för mycket animaliska fetter. Anledningen till att jag har fortsatt är, förutom skäl som djurhållning och miljöpåverkan, att jag mår bra av det och har fått fräschare hy. Det är kul också, vegetarisk mat är mer okej att experimentera med.

Har du alltid varit intresserad av att laga mat?

– Nä, det har jag ju inte, inte om min mamma ska läsa det här. Jag har lärt mig så mycket mer sedan jag flyttat hemifrån.

När hon nu ska laga mat för det veganska julbordet på Föreningsgatan 7 blir det lite klurigare.

– Eftersom jag inte gör det annars kollar jag på internet och frågar kompisar om tips. Men nuförtiden är det så mycket enklare än för några år sedan. Det finns produkter som crème fraiche gjord på havremjölk och exempelvis, nötmjölk och mandelmjölk. Jag tycker havremjölk är bäst. Om man till exempel gör färsbullar så sväller den lite, den är lagom tjock och har inte så mycket smak.

Till julbordet har föreningen gått ut med en öppen inbjudan på hemsidan, Facebook och så ska man affischera. Julbordet kostar 200 kronor men man får betala mer också om man vill.

– Vi kan ta emot ungefär 50 personer. Om man föranmäler sig och betalar i förväg så är man garanterade plats. Platserna kan vara slut om man kommer sent.

Förutom vegansk mat kommer gästerna bjudas på dragspelsmusik som Mattias Barthelsson ska spela.

Hur ska du fira julen?

– Jag firar med familjen i Skellefteå. De senaste åren har vi inte gjort julbord, vi brukar göra en god middag med julinspiration istället. Det blir inte så mycket julklappar heller det har minskat successivt. Men julklappsspelet spelar vi.

Sojafärsbullar Falafelbullar Veganism

(cirka 100 stycken)

Gott på julbordet, eller bara som vanligt tillsammans med makaroner och ketchup.

1 kg sojafärs

3 kokade potatisar

2 dl havregrädde

2 msk sojasås

1 msk rökarom

2 tsk paprika pulver

1 tsk vitlökspulver

salt och peppar

Häll färsen i en bunke.

Blanda ihop kryddorna, havregrädde, sojan rökaromen och häll över färsen.

Låt färsen tina, rör om lite då och då för att fördela grädden.

Koka 3 stycken stora potatisar, cirka 350 gram.

Mosa de kokade potatisarna och blanda i färsen. Börja med en och tillsätt nog mycket potatis så du får en lätt arbetad deg.

Smaka av degen, krydda mer om de känns tama.

Sätt ugnen på 250 grader.

Rulla färsbullarna och sätt ut på bakplåtspapper

Grädda i cirka 10 min i ugnen. De ska få en gyllenbrun färg.

Låt sedan svalna innan du rör dem

(cirka 50 stycken)

Falafel, även kallat kikärtsbullar och

kikärtsbiffar, har sitt ursprung i Egypten. Falafel har blivit det främsta vegetariska eller veganska, snabbmatsalternativet i Sverige. Normalt serveras falafel i pitabröd med grönsaker.

6 dl kokta kikärtor (eller cirka 2 burkar konserverade)

1 dl persilja

2-3 msk vetemjöl

1-2 klyftor vitlök (pressas)

1,5 tsk salt

1,5 tsk mald spiskummin

1 tsk mald koriander

1 krm cayennepeppar

Mosa eller mixa kikärterna och blanda med övriga ingredienser.

Forma till små bollar.

Sedan kan du välja om du vill steka dem i olja, eller göra dem i ugnen. För ugn, 250 grader cirka 7 minuter.

Veganism kan beskrivas som ett sätt att leva när man försöker undvika grymhet mot djur och utnyttjande av djur till mat, kläder och andra syften.

Man utesluter alla animaliska produkter i maten; kött, fågel, fisk, ägg, animalisk mjölk, ost, glass, smör och biprodukter.

Grymhet mot djur som föds upp för att bli kött är kanske den vanligaste orsaken till att människor väljer att gå över till vegankost.

Många väljer att äta vegankost för att maten i världen ska räcka till alla människor.

Miljöskälen är viktiga för många veganer. Djurhållning innebär ökade miljöproblem för jord, vatten, växter, luft och atmosfär.

Många äter också veganmat för hälsans skull.

Källa: Vegan.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!