Trolla med Västerbotten i maten

Blott Sverige svenska ostar har. Den allra godaste kommer från norrländska Burträsk, i alla fall om jag får välja.Västerbottensost är en delikatess av världsklass.

Från början hette den "Westerbottens Fetost, sk Burträskost". Det är också i det lilla samhället Burträsk som all Västerbottensost tillverkats ända sedan den första officiella kvalitetssäkringen 1935. Men ostens rötter är betydligt äldre än så.

Från början hette den "Westerbottens Fetost, sk Burträskost". Det är också i det lilla samhället Burträsk som all Västerbottensost tillverkats ända sedan den första officiella kvalitetssäkringen 1935. Men ostens rötter är betydligt äldre än så.

Foto: Leif R Jansson / TT

Norrbottens län2014-02-08 04:55

Jag lever för tillfället i exil i USA några månader och det är en sak som jag saknar allra, allra mest. Ost. Svensk ost. Med smak.

Om ni bara visste vilka mängder menlös plastost det finns ute i världen. Vi borde ligga på knä allihop och tillbedja våra svenska ostar. Det är nämligen finfina grejer – som vi knappt tänker på att vi har.

För mig är Västerbottensosten kung, president och påve på samma gång. Den må ha många starka konkurrenter, men få kommer upp i dess nötiga, aromatiska finlirarpunch. Stark, men inte för amper. Krämig, men inte jolmig. Saffranstoner utan att smaka lussekatt.

Västerbotten är helt enkelt den ultimata osten.

Vid ett tillfälle smugglade jag en bit till min vän Mark i New York, en extremt matintresserad bartender. I tullen var jag lika nervös som om jag hade pulat ned tio kilo heroin i väskan. Men hans lyriska reaktion var våndan värd: "Bättre än parmesan!" Han ville genast veta hur vi åt den, på vad och vid vilka tillfällen.

Jag svarade som jag brukar: "I alla sammanhang där du brukar använda parmesan funkar Västerbotten lika bra, fast bättre. Och på macka."

Jag älskar Italien, jag älskar parmesan. Men jag älskar Västerbotten mer.

För ett antal år sedan hade jag den stora förmånen att besöka Ostens Hus i Burträsk i Västerbotten, där denna gyllene dyrgrip tillverkas. Jag blev smått rörd över att se hur vartenda osthjul behandlades med kärlek och respekt, som tunga, älskade grynpipiga barn.

Det händer sig ibland att Västerbottensosten tar slut i butikerna. Det beror på att osten måste lagras i tolv månader innan den får lämna fabriken. Jag väljer att se det som ett hälsotecken. På andra håll hade man antagligen valt att fuska och gett efter för trycket och efterfrågan. Sådant pysslar man inte med i lilla Burträsk.

Osten ska göras precis som den gjorts i alla tider. Ända sedan 1869 då mejerskan Ulrika Eleonora Lindström råkade försumma att röra om i sin gryta och omvärlden häpnades av det pikanta resultatet.

Enligt sägnen var det en uppvaktande ungkarl som höll henne sysselsatt. Jag väljer att tro att den är sann.

För Västerbottensost smakar kärlek. Banne mig.

Recept

Blinier med Västerbotten, löjrom och kräftstjärtar

6 portioner, 60 minuter

Mycket god kombo och perfekt liten bjudrätt som entré eller lyxlunch.

1 1/2 dl riven Västerbottensost

2 1/2 dl mjölk

25 g jäst

1 1/2 dl bovetemjöl

1 dl vetemjöl

3 dl gräddfil

1 äggula

salt

1 äggvita

ca 200 g kräftstjärtar

smör

1 rödlök, finhackad

80 g löjrom (alt. annan kaviar)

dill

svartpeppar

Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen med lite mjölk i taget. Tillsätt bovetemjöl, vetemjöl, 1 dl gräddfil, äggula och lite salt. Rör om ordentligt och låt jäsa i 30 minuter. Vispa äggvitan till fast skum. Vänd ned ost och äggvita i mjölsmeten precis innan gräddningen. Stek blinierna gyllenbruna på båda sidor i en plättlagg i lite smör på medelhög värme.

Servera med avrunna kräftstjärtar, resten av gräddfilen, rödlök och löjrom. Garnera med dill och nymalen svartpeppar.

Spätta med mos på Västerbottenvis

4 portioner, 45 minuter

Vardagslyx med massor av härlig smak från norr.

cirka 2 dl riven västerbottenost

600 g spättafiléer, MSC-märkta

citronpeppar

salt

smör

nymalen svartpeppar

2 ägg

2 dl vetemjöl

1 citron, skalet

Mos:

grönsaks- eller hönsbuljong

1 kg mandelpotatis, skalad

25-50 g smör (efter samvete)

1-2 dl mjölk eller grädde

1-2 dl riven Västerbottenost

salt

peppar

riven muskot

1 knippa gräslök, finskuren

extra citronklyftor

ångade grönsaker

Krydda fisken med citronpeppar och salt. Ställ åt sidan.

Gör moset: Häll på så mycket buljong att det täcker potatisen och låt koka tills den precis mjuknat. Tillsätt smält smör, varm mjölk eller grädde samt ost. Stöt med potatisstöt och rör om kraftigt. Smaka av med salt, peppar och muskot. Håll varmt.

Blanda uppvispade ägg och cirka 2 dl ost. Häll upp mjöl på ett fat, riv över citronskalet och blanda väl. Vänd fiskfiléerna i mjöl och sedan i ostblandningen, en i taget. Stek i omgångar i smör, 2-3 minuter per sida eller tills båda sidor får fin färg.

Rör ned gräslöken i moset och servera fisken med mos, extra citronklyftor och ångade grönsaker.

Halstrad Västerbottensost med hjortron och rosmarin

4 portioner, 10 minuter + ev. 1 timme i kyl

En moderniserad och förenklad variant på friterad camembert. Vi hoppar över frityren eftersom det är så vanskligt att fritera ost. Läcker dessert.

200 g Västerbottensost, kylskåpskall

1 dl vetemjöl

1 1/2 dl panko (finns i asiatiska hyllan)

1/2 dl hasselnötter, hackade

1 nypa chiliflakes

1 msk finhackad rosmarin alt 1 tsk torkad

1 ägg, uppvispat

olja

cirka 1 dl hjortronsylt

rosmarin till garnering

Skär osten i kuber.

Häll upp vetemjöl på ett fat. Blanda panko, nötter, chiliflakes och rosmarin och sprid ut på ett annat fat.

Vänd ostkuberna i mjöl, doppa dem sedan i ägg och vänd sedan i pankoblandningen. Doppa i ägg en gång till och sist i pankoblandningen. Låt gärna vila i kylen i 1 timme.

Hetta upp olja på medelvärme i en teflonpanna och stek osten hastigt så att den precis hinner få lite färg på alla sidor.

Servera osten varm med hjortronsylt och garnera med färsk rosmarin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!