Trenden tar över tatueringskonsten

Tribaler, "lugn" på kinesiska eller barnens namn - ja, tatueringarna folk vill göra är lika många som det finns motiv. Ingen höjer längre på ögonbrynen över banktjänstemannens panter på armen eller tvåbarnsmammans två hjärtan vid fotleden. Men när något blir mainstream tappar det då inte sin glans?

VAN VID SMÄRTA. "Det gör mest ont att tatuera skinkorna. Det vet jag av egen erfarenhet", säger Thomas Hallbom.

VAN VID SMÄRTA. "Det gör mest ont att tatuera skinkorna. Det vet jag av egen erfarenhet", säger Thomas Hallbom.

Foto: Petra Isaksson

Norrbottens län2008-09-12 06:00
I lördags öppnade Gällivare museum upp dörrarna till sin första utställning om tatueringar. Det är den första i sitt slag i länet. - Synen på kroppen förändras. Det kommer en ny generation nu som vill smycka sin kropp på andra sätt än tidigare. Synen på vad som är snyggt förändras, säger museichefen Karina Jarrett. Publiken på vernissaget i Gällivare är åldersmixad, bmx-ungar och äldre vill kolla. Inte långt från bordet med cola och bjudgodis sitter Thomas Nordström och Johan Larsson och tatuerar sina kompisar inför en nyfiken publik. - Det kändes väl kul att vara med på något sådant här, säger Thomas Nordström och tittar envetet på tatueringen som ska bli ett kvinnoansikte. Det var inte så länge sedan Karina Jarrett tog upp "ungdomskultur" på ett av museets möten. Vad skulle de göra för att locka en ung publik som aldrig annars kommer dit? Karina Jarrett gick till tatueringsstudion Ink studios och frågade om de ville delta. Inga problem. Bara veckor senare är utställningen ett faktum och på väggarna hänger förutom Thomas Nordströms och Johan Larsson bilder också bilder av Roger Flisbäck. Luleås mesta tatuerare Thomas Hallbom tror att utställningar och tatueringskonstens intåg i de finare salongerna är bra. - Jag har absolut inget emot att det visas upp på utställningar, det är bara kul, säger Thomas. Han tycker inte att det är trist när konsten blir mainstream. - Just nu är det trendigt med tatueringar. Det märks på alla tv-serier som L.A Ink, Miami Ink och alla de där. Det blir väl lite mer mainstream. Jag tycker att det är bra att tatueraryrket inte verkar vara något konstigt, obskyrt eller halvhemligt. Det är kul att det sprids. Trendkänsligt
För Thomas är det mestadels stora tatueringar som han får i uppdrag att göra, en dröm och något han arbetat för hela sitt tolvåriga yrkesliv. - Det går trender i vad folk vill ha. För fem år sedan var det nästan bara svarta, abstrakta mönster och tribaler. Nu börjar den gamla stilen komma tillbaka, den som kommer från asiatisk mytologi. Den här dagen ska Niklas Karlsson sätta just ett sådant motiv på högra överarmen. En tiger som slingrar sig runt en palm. - Mest bara för att det är snyggt, säger Niklas. "Det är konst"
Han gjorde sin första tatueringen efter att han fyllt 18. En stjärna med texten "gör vad du vill". Sedan dess har han fått den omgjord flera gånger. Han är inte så nöjd med den och tycker att den ser lite platt ut. Samma sak med en fågel på andra armen, den tycker han ser slarvig ut. Men tatueringarna är inget han ångrar, de sitter där de sitter och lär så göra. När Niklas räknar ihop vad han betalat för alla tatueringar landar summan på 11.000 kronor. - Det är egentligen inte så jättedyrt. Jag ser det som att jag investerar i konst. Thomas rakar och spritar Niklas överarm och sätter sig vid den inplastade arbetsytan. Så börjar han fylla i skissen på Niklas arm. - Det här är en tatuering som gjordes första gången för femtio år sedan, av Herbert Hoffmann. Han grundade den västerländska tatueringsstilen. Det är egentligen ganska coolt att man fortfarande tatuerar i samma stil, säger Thomas. När nålen åker in i skinnet på Niklas säger eller grimaserar han just ingenting. Det är bara en av många plågor han tänker genomlida. Knappt har Thomas börjat på tigern förrän Niklas hittat nästa tatuering - en slingrande orm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!