– Jaaa! En glass! Och en till Ellen också!
Treåringen lyser med hela ansiktet när hon får sin glasspinne. Meya, som nyss kom hem från sitt dagis, har både hunnit hämta kusinen och bytt om till finaste prinsessklänningen före glasstunden och mamma Erika konstaterar att det är en stor fördel att ha syrrans familj så nära inpå.
Det var just längtan efter släkten som gjorde att Erika och hennes hockeyspelande sambo Mikael återvände från Malmö till Piteå. Inte ville Erika vara mammaledig i Skåne. Flyttlasset gick hem och med det startade också letandet efter ett eget hus.
Erikas kusin bodde i ett gammalt hus i Hortlax och berättade att grannen tvärs över vägen pratat om att sälja. Erika bestämde sig för att knacka på hos grannen men hon hann knappt framföra sitt ärende till den gamla tanten i det gamla huset förrän dörren stängdes.
I samma veva skulle hennes föräldrar sälja sin villa i Bergsviken, Erikas barndomshem. Det var lite trögt på bostadsmarknaden och tanken slog plötsligt Erika och Mikael. Kanske de skulle köpa huset?
– Vi byggde om huset så det "blev vårt" och bodde där i flera år. Under tiden hann min syrra köpa kusinens hus i Hortlax och vi fick ännu en gång höra att tanten i huset på andra sidan vägen funderade på att sälja. Den här gången vågade jag bara lägga en lapp i brevlådan.
Erika hörde inget från tanten och familjen behövde ett större hem. De började planera för en total ombyggnad av Älvsbyhuset i Bergsviken. Huset skulle förvandlas till ett funkishus med en påbyggd övervåning. Ritningar togs fram och trots att paret var mentalt inställda på att bygga om huset kände Erika när hon gick igenom ritningarna att det var fel.
– Magkänslan sa "nej, jag vill inte bo i ett funkishus".
När den gamla tantens hus i Hortlax dök upp i mäklarannonserna följde Mikael med på visningen med orden"känner jag mig det minsta äcklad så köper vi det inte". Huset hade inte renoverats på årtionden och det gällde att kunna se potentialen i den gamla timringen men det fanns inget motbjudande över det.
– Jag kände direkt att jag skulle trivas här. Det var ett ljust hus, med stora rum och högt i tak men innan vi bestämde oss tog vi med oss flera hantverkare för att bedöma kostnaden för renoveringarna. Alla tre sa att detta är ett gediget bygge och då kändes det tryggt att slå till.
Huset skulle totalrenoveras och byggas ut. Erika tog fram ritningarna och de valde en byggfirma från trakten. All inredning blåstes ut, marken under huset grävdes ur och man gjöt en betongplatta med golvvärme. Gammal direktverkande el byttes mot jordvärme. Timmerväggar togs fram och betsades svarta samt målades vita, fönster och ytterdörr förnyades. Huset tilläggsisolerades och fick ny ytterpanel. Den utdömda rökgången fick ett nytt rökrör och en gammal järnspis från övervåningen flyttades ner. En del av det forna vardagsrummet offrades för att ge plats åt badrum och bastu, tidigare fanns INGET duschutrymme alls i huset, bara en pytteliten toalett med handfat. Huset fick också en utbyggnad som rymmer hall och tvättstuga och ett föräldrasovrum. Dessutom byggdes en generös inglasad uteplats med utsikt över den stora äng som hör till familjens tomtmark. Även på tomtens framsida, som bestod av skogsmark, fanns en hel del jobb att göra. Träd togs ner, skogsmarken skalades av för att ersättas med matjord, gräsmatta, grusgångar och stenpartier som Erika planerat.
Trots att byggarbetet lejdes bort tillbringade Erika och Mikael nästan hela sin fritid i bygget.
– Vi rev och körde bort byggskräp. Vi var här varje kväll för att ta rätt på allt rivningsmaterial.
Erika och Mikael har också målat alla gamla, vackra spegeldörrar som från början var orange, gröna och gula. Planering och materialval har också tagit mycket tid i anspråk, kökets inredning la Erika extra stor vikt vid. Att köket skulle utrustas med en stor betongbänkskiva var hon tidigt klar över men det var inte lätt att finna den tjocka skiva hon ville ha.
– Till slut sa vår snickare att han kunde testa att gjuta en skiva åt oss och den blev precis som jag ville ha den. Men den är supertung! Det var knappt så fyra fullvuxna karlar orkade bära den på plats.
I köket finns också en kombinerad vedförvaring och vinställ som murats upp efter Erikas ritning och hon konstaterar att köket är det rum hon är allra mest nöjd med.
Det tog byggfirman knappt sex månader att färdigställa hela ombyggnationen och för ett och ett halvt år sedan flyttade familjen äntligen in i huset som Erika väntat på i 15 år.