Hur står sig Luleå i jämförelse med andra städer när det gäller tillgänglighet för cyklister?
– Luleå har utsetts som en av världens tio bästa vintercykelstäder i en internationell konferens. Luleå fick utmärkelsen baserat på andelen cyklister och längden på cykelvägar per innevånare.
Luleå har 15 mil cykelväg och på varje Luleåbo går det 1,7 meter cykelväg.
Vilka mål har kommunen?
– När det gäller trafiken handlar det om att få Luleåborna att välja att åka kollektivt, cykla och gå, som det står i översiktsplanen. Så har vi målet att vi senast 2016 ska vara bästa cykelkommunen i Cykelfrämjandets undersökning, Kommunvelometern. I den jämförs bland annat hur mycket som satsas på cykeltrafiken och hur bra man är på att marknadsföra cykling. Förra året vann Malmö, då deltog 31 kommuner och Luleå kom på 21:a plats.
Vad gör kommunen nu?
– Vi arbetar med en cykelvägvisningsplan. Vi har inventerat skyltarna längs de sju huvudcykelstråken och även vid andra cykelbanor för att se vilka som är trasiga och behöver bytas ut och var det behövs nya. Vi föreslår också skyltning till nya målpunkter och områden, som till exempel från Porsön till Storheden och från centrum till Världsarvet i Gammelstad. Vi arbetar också med en cykelplan. Det är ett steg i processen för att uppnå målen i Luleå kommuns vision 2050.
Ge exempel på vad cykelplanen kan innehålla?
– Den kommer att innehålla mål och strategier för hur vi ska jobba med cykeltrafiken och om att försöka påverka. Till exempel kan det vara att få arbetsgivare att anordna cykelparkering för sina anställda vid arbetet. När det gäller kommunens eget arbete så tittar vi på cykeltrafiken i stort, exempelvis om det går att ordna cykelparkeringar under tak och möjlighet att låsa fast cykeln i centrum.
Pågår det några byggen av cykelbanor?
– Ja, flera. Vi bygger en cykelväg mellan Porsön och Björsbyvägen som ansluter till cykelvägen till Rutvik, Skeppsbrogatan mellan Kungsgatan och Smedjegatan är ett annat projekt. Dessutom ska en cykelväg genom Yttervikens industriområde byggas och en vid Parallellvägen på Bergnäset. Det nya området Hällbacken får också cykelbana till centrum.
Varför är det viktigt att vi cyklar mer?
– Cykel är ett miljövänligt sätt att transportera sig med. Det minskar bullret och har mindre krav på plats än bilarna har. Dessutom är det hälsofrämjande.
Vad är det största hindret mot att få folk att börja cykla?
– Det som är svårast är nog att förmå människor att ändra sina vanor. Kommunen kan ge förutsättningar och försöka påverka i den riktningen. Men till sist handlar det om vanor.
Vad är din egen inställning till att cykla?
– Jag cyklar på sommaren och tycker att det är ett bra alternativ för att ta sig fram snabbt.
Hur påverkar en trafiken i en stad människorna där?
– Det är väldigt viktigt, men man tänker inte på det förrän man märker att det inte fungerar. För Luleå, som är en stad som ska växa, krävs att trafikplaneringen följer med. Vi arbetar nära stadsbyggnadskontoret med det. Det är viktigt med helheten och planera så alla trafikslag får plats. Om cykeltrafiken ökar på bekostnad av bilar blir Luleå en mer trivsam stad.