Visst finns den kvar än i våra dagar, den gamla husmodersstoltheten som ger en skön känsla av att sylta, safta, mosa, konservera, frysa in och se förråden växa inför vintern. Naturen slösar nu sina delikatesser över oss. Blåbären är fina att plocka, det är i dagarna dags att skörda vinbär och det finns ännu chansen att ta vara fina skörar av härliga Norrbottensjordgubbar.<br>Reportern Christa Åström och fotografen Samuel Forslund gjorde sällskap till Loet där frukt och grönt kursades från ett flertal stånd. Onsdag den 20 augusti 1975 berättade Christa och Samuel i text och med bilder om torghandeln. De mötte bland andra frukthandlaren Sten Strömberg som vägde upp jordgubbar och persikor till fru Greta Sundström. På Samuels bild ses frukthandlare Sundström bakom sin våg och till höger skymtar fru Sundström. Så här skrev Christa:<br>?En delikat sylt, som vi fått recept på från fru Greta Sundström i Lulavan, är den här, gjord på lika delar jordgubbar och persikor. Till tre liter jordgubbar, cirka 1,5 kilo, tog vi sju persikor. Jordgubbarna lades hela i grytan, persikorna skar vi i små bitar. Socker efter tycke och smak.<br>Fru Sundström brukar frysa in sylten. Den äter man som efterrätt vintertid serverad med vispad grädde. Den frysta sylten lättsockrar hon bara. För att bären ska behålla sin fina sommarfärg tillsätter fru Sundström en skvätt konjak, när sylten har svalnat efter kokningen.?<br>Se där; kanske ett recept värt att testa i dag, 30 år senare ...<br><br>