Vilka tips har du till den som ska tillbaka till jobbet eller skolan efter ledigheten?
– Det kan ju kännas motigt av flera olika orsaker, till exempel att man har kommit in i en annan dygnsrytm och känner att det är jobbigt att ställa om. Rent praktiskt kan man försöka få en glidande övergång genom att till exempel gå och lägga sig lite tidigare några dagar innan man ska tillbaka till jobbet. Gör man på det sättet blir omställningen inte lika stor.
Hur kan man förlänga den utvilade känslan när man börjar om att jobba eller studera?
– Börja lugnt om det är möjligt. I bästa fall har man gjort något som man mått bra av under ledigheten och då kan det vara en fördel att fundera över hur man kan omsätta och involvera den goda känslan i vardagen när man väl är tillbaka på jobbet. Det kan vara både små och stora förändringar som kan skapa harmoni. Att komma tillbaka till jobbet är ju en möjlighet att få rutiner och de rutinerna mår vi ofta bra av.
Varför förknippar många stress med att jobba?
– Det kan ligga olika orsaker bakom, till exempel att kraven som ställs på en känns orimliga eller att man upplever en otydlighet i arbetsuppgifterna. Det kan göra att man har svårt att veta när man kan känna sig nöjd. Man kanske inte har hittat rätt heller. Den övriga livssituationen spelar också roll – familjelivet och vännerna, om man upplever att man hinner med hushållssysslorna eller träning till exempel. Sedan tror jag också att det är jargong att gnälla lite just när vi ska börja om att jobba.
Hur menar du då?
– Innerst inne är vi ju egentligen både glada och tacksamma över att vi har ett arbete – det är ett socialt utbyte och ett sammanhang där vi kan känna oss behövda. Vi njuter också mer av ledigheten när vi vet att vi har något att gå tillbaka till.
Allt fler blir utbrända, vad beror det på?
– Det är en stor fråga men om jag ska förenkla lite så handlar det ofta i stort om att man inte har tillräcklig balans mellan styrda och fria aktiviteter, som jobb och fritid.
–Det är också viktigt att man har tid för vila och återhämtning, så det är mycket som ska stämma. Man måste hitta jämvikt mellan måsten och sånt man gör för att man tycker att det är roligt. Många gånger handlar det om att man upplever att man inte har möjlighet att påverka sin livssituation, vilket kan leda till stress.
Det har varit en kall sommar och många är besvikna på vädret. Hur påverkar det när vi ska tillbaka i arbete?
– Det beror på vilka förväntningar man har haft. Om man upplever att bra väder med sol och bad är en förutsättning för återhämtning under semestern så finns det nog en större risk att man känner sig missnöjd. Vi är beroende av sol och värme, kanske främst vi som bor här uppe, så när vi kan få det på hemmaplan är det ju härligt.
Vad ska man tänka på om man tvärtom jobbat hela sommaren och inte haft någon semester?
– Stanna upp och reflektera över balansen i ditt liv. Ställ dig frågorna: Vad ger mig energi? Kan jag göra avkall på något för att få bättre livskvalitet? Vad mår jag bra av på lång sikt? Försök få in energipåfyllningen i arbetet också, det kan inte bara ske under semestern utan ska finnas där även andra tider, då blir vi inte lika känsliga.
Har du haft semester?
– Ja, det här är min första vecka efter semestern. Jag valde faktiskt att gå tillbaka lite tidigare än planerat.
Hur kommer det sig?
– Jag kände att jag hade lyckats tajma in ledigheten bra. Jag känner mig återhämtad och har hunnit göra det jag velat under de här veckorna, så jag är väldigt nöjd.