Tidseffektiv avslappning

Stressa av, slĂ€pp gamla negativa tankar och fyll pĂ„ med ny energi, utan att det inkrĂ€ktar pĂ„ livspusslet.Det erbjuder Anna Murugan LuleĂ„borna genom lunchmeditation. –Det kan vara bra att fĂ„ in en stund för sig sjĂ€lv och jag har försökt anpassa det till hur den moderna mĂ€nniskans liv ser ut, sĂ€ger hon. SjĂ€lv hittade Ann meditationen genom miljöÄngest och en cykeltur genom Himalaya.

Birgitta Norberg Wallström, MÄrten Granström, Lorena Zaboela och Pernilla Hallberg deltar i LuleÄs första ledda lunchmeditation.

Birgitta Norberg Wallström, MÄrten Granström, Lorena Zaboela och Pernilla Hallberg deltar i LuleÄs första ledda lunchmeditation.

Foto: Kurt Engström

Norrbottens lÀn2014-03-08 05:00

Det Àr onsdag och lunchtid i en yogasal i centrala LuleÄ. Utanför hörs trafikens sus, ett ljud som snart inte alls kommer att mÀrkas av.

Över rummet ligger en doft av kryddigt yogite och rökelse.

PÄ tunna, vita madrasser sÀtter sig de fyra deltagarna tyst i skrÀddarstÀllning med handflatorna riktade mot taket och uppmÀrksamheten mot Ann Murugan.

– Tanken med det hĂ€r Ă€r att alla som arbetar pĂ„ kontor ska ha chansen att komma hit och checka ut frĂ„n jobbet, hemmet och allt sus och brus som pĂ„gĂ„r och i stĂ€llet checka in i sig sjĂ€lv och fylla pĂ„ med ny energi, förklarar Ann som leder denna guidade meditation.

Andas in. Andas ut.

Andas in genom toppen av huvudet. Andas ut. Andas in genom en punkt mitt i bröstet, slÀpp alla spÀnningar och andas ut dem genom samma punkt. Andas in genom svanskotan, rotchakrat. Andas ut. Andas in genom fötterna. Och andas ut.

Det enda ljudet som finns Àr andetag.

Hitta din tankelÄda, dÀr alla dina tankar finns. SlÀpp ut de negativa tankarna ur lÄdan och andas ut dem.

Som tankarna om att miljön Àr bortom all rÀddning, tankarna pÄ det dÀr grÀlet du hade, till exempel.

SlÀpp ut dem och fyll pÄ med nya tankar, positiva tankar. Kanske en förundran över naturens styrka att hela tiden laga sig sjÀlv.

Fyll pÄ med ny energi. Andas in genom fötterna och hÀmta energi frÄn moder jord. Andas in genom toppen av huvudet och hÀmta in energi frÄn vÀrldsalltet, The Devine Father, eller vad du vill kalla det.

Och andas ut.

Och dÀr. DÀr har det gÄtt 45 minuter och det Àr dags att vÀcka kroppen till liv igen. Röra pÄ tÄrna, öppna ögonen.

Det Àr premiÀr för guidad lunchmeditation i LuleÄ, och den som trodde att detta Àr nÄgot som i huvudsak lockar redan frÀlsta fÄr tÀnka om. Ingen av dagens daltagare Àr nÄgon erfaren meditatör.

– Det var lugnande och jag kĂ€nde att jag blev varm i ansiktet. Jag kom hit för att jag Ă€r lĂ„ngtidssjukskriven och försöker komma tillbaka, jag vill hitta tillbaka till min energi, sĂ€ger MĂ„rten Granström som Ă€r en av deltagarna.

– Jag har kompisar som gör det sĂ„ jag tĂ€nkte att jag skulle prova. Det var ganska svĂ„rt att andas genom olika delar av kroppen, det vet jag ju inte hur man gör, men jag försökte fokusera pĂ„ de delarna och det kĂ€ndes bra, sĂ€ger Lorena Zaboela.

Hon och arbetskollegan Pernilla Hellberg slÄr sig ned i matrummet vid varsin tallrik vegansk soppa, sallad och nybakat bröd tillsammans med Birgitta Norberg Wallström.

– Jag har aldrig provat meditation förut men eftersom jag hĂ„ller pĂ„ med yoga har jag andning och chakran pĂ„ plats. Jag tror att alla kan behöva den hĂ€r tankeswitchen för att slĂ€ppa negativa tankar som bryter ner. Att göra sĂ„nt hĂ€r mitt pĂ„ dagen, nĂ€r man har huvudet fullt med stressiga tankar och sĂ€tta sig ner och switcha om, det kan nog vara bra för alla.

Idén om lunchmeditation fick Ann Murugan efter att ha lyssnat pÄ vÀnner i stan, hon sÄg att det fanns ett behov av att enkelt kunna ta en paus i vardagen och ladda batterierna men att det kan vara svÄrt att ta sig tid till det pÄ kvÀllstid, speciellt nÀr man har barn. Och det hÀr blev lösningen pÄ problemet. Centralt, tidseffektivt med nyttig mat till ett lÄgt pris.

– Det fyller mĂ„nga behov samtidigt och man kan vara tillbaka pĂ„ jobbet pĂ„ ungefĂ€r en timme.

Men Àr det inte lite motsÀgelsefullt att man ska behöva slappna av effektivt?

– Helst skulle det ju inte behöva vara sĂ„, men tyvĂ€rr Ă€r det sĂ„ det ser ut för mĂ„nga av oss – vĂ„ra liv Ă€r fulla. Genom att anvĂ€nda lunchen behöver man varken kĂ€nna nĂ„gon tidsskuld eller energiskuld, det behöver inte bli ytterligare en last. Visst kan man meditera lĂ€ngre stunder, men jag vill ge en möjlighet för dem som inte har en chans att fĂ„ in det utan att stressa eller ta den enda lediga kvĂ€llen i veckan. Man behöver ju tid för att göra ingenting ocksĂ„.

SjÀlv fick Ann upp ögonen för meditation 1999.

– DĂ„ levde jag med en otrolig miljöÄngest, jag var arg, frustrerad och en riktig miljödiktator. Jag hade pluggat miljö pĂ„ universitetet, visste alla fakta och sĂ„g bara mer och mer bevis pĂ„ miljöförstöring.

MiljöÄngesten fick henne att cykla genom Himalaya och det var dÀr och dÄ hennes liv tog en ny riktning.

– MĂ€nniskorna jag trĂ€ffade dĂ€r i Tibet sĂ„dde ett frö. Jag insĂ„g att om jag fortsatte med min ilska och frustration sĂ„ skulle jag inte kunna göra nĂ„got för jorden. MĂ€nniskorna dĂ€r har gjort sĂ„ mycket tack vare sina stora hjĂ€rtan, och det fick mig att förstĂ„. SĂ„ jag började resa inĂ„t.  Det Ă€r en lĂ„ng vĂ€g, en vĂ€g jag fortfarande gĂ„r pĂ„. Men jag fĂ„r inte samma miljöÄngest lĂ€ngre. Jag kan kĂ€nna en oro ett kort tag för att sedan gĂ„ tillbaka till harmoni, berĂ€ttar Ann.

Under dagens meditationsstund finns en man nÀrvarande, resten Àr kvinnor. Och sÄ ser det ofta ut i new age-sammanhang.

– I vĂ€sterlĂ€ndska kulturer Ă€r det mer socialt accepterat att kvinnor hĂ„ller pĂ„ med sĂ„nt hĂ€r, sĂ€ger Ann.

Hon beskriver det som att den kvinnliga energin kommer frÄn jorden, Moder Jord, medan den manliga energin kommer frÄn himlen, som Gud eller the Devine Father.

– Innan kristendomen kom hade man nĂ€ra kontakt bĂ„de uppĂ„t och nerĂ„t, men sedan blev den manliga energin och Gud viktigare. Den energin Ă€r, och nu generaliserar jag, ofta kopplad till ett hĂ„rt och fysiskt konkurrenssamhĂ€lle. Jag tror att kvinnor lĂ€ttare kan kĂ€nna att det finns andra vĂ€rden, att de Ă€r mer öppna och att mĂ„nga kvinnor ocksĂ„ har en lĂ€ngtan att hamna i balans med det kvinnliga och Moder Jord. Jag tror att vi gĂ„r in i en ny tid dĂ€r vi Ă„terupptar kontakten med moder jord. Det Ă€r sĂ„ underbart att vi kommit hit, till en ny tid. Kvinnan spelar stor roll och jag tror att det kommer att komma fler starka kvinnor som inte kommer att leda pĂ„ det traditionellt manliga sĂ€ttet utan pĂ„ ett nytt sĂ€tt.

Klockan Àr ett, en timme har passerat och deltagarna kan ÄtergÄ till vardagen, förhoppningsvis utan spÀnda axlar och negativa tankar och med ny energi.

– Nu efterĂ„t kĂ€nner jag mig lite trött, avslappnad. Jag skulle helst vilja gĂ„ och fika i stĂ€llet för att gĂ„ till jobbet, skrattar LorenaZaboela nĂ€r det Ă€r dags att dra pĂ„ sig jackan och traska tillbaka till jobbet.

Ann Murugan

Ålder: 39

Yrke: Miljökonsult, mental coach och healer

Bor: I LuleÄ igen sedan ett Är tillbaka, efter 14 Är i Australien

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om