Tidernas blandning

Att få en anonym hyresrätt till ett personligt och ombonat hem kan vara ett riktigt konststycke. Lisa Tingstad Solsona, 20, och Sebastian Nyberg, 24, är ett par som lyckats.

Lisa tar en kopp kaffe i köket tillsammans med systern Jessie som är på besök.

Lisa tar en kopp kaffe i köket tillsammans med systern Jessie som är på besök.

Foto: EIJA DUNDER

Norrbottens län2015-10-17 05:00

Den perfekta blandningen av gamla ting, hemmasnickrade möbler, ikeahacks, guld, industrilampor, religiösa bilder och moderna detaljer är det som sätter stämningen hemma hos Lisa Tingstad Solsona och Sebastian Nyberg i Luleå.

– Vi tycker så klart att vi har jättefint hemma men vi passar inte in i normen där allt ska vara så vitt och fräscht. Nog har jag ju en del marmor och industriellt som är inne nu men jag vill också ha kuddar och mattor och Jesusbilder, säger Lisa.

När man kliver in i hallen hos Lisa och Sebastian gör man det på en mjuk persisk matta i djupt rött. Här möts man av en ådringsmålad antik chiffonjé som paret ropat hem på en auktion i Åskogen och en tavelvägg fylld med Jesusbilder i guldfärgade ramar.

– Jag är inte religiös men de tilltalar mig mycket ändå för att de är vackra. Man tror inte att ett ungt par ska bo så här. Det känns lite som att komma hem till farmor, och alla gillar väl att hälsa henne, säger Lisa.

En sirligt utsmyckad guldpendyl på hallväggen visar tiden. Den fick Lisa i inflyttningspresent av sin pappa när de flyttade in förra hösten. Hon hade fallit för en liknande på en auktion några veckor tidigare, men budgivningen sprang iväg över tusenkronorsstrecket och så långt var hon inte beredd att gå.

– Han samlar på guldpendyler och har många hemma. Han var ju glad att jag inte köpte den för han hade redan tänkt ge mig en, säger Lisa.

Just att gå på auktioner tycker Lisa mycket om, och gör det gärna tillsammans med sin sambo som en heldagsutflykt.

– Auktioner är roligare än loppisar, det är som en speciell känsla. Men det är ju auktion ganska sällan och oftast långt bort. Loppisar är kul för att det är lite mer tillgängligt. Det är en skön grej att köpa begagnat, både för att det är billigare och för att det är roligt att göra något till sitt eget. Jag tror inte på att köpa nytt och nytt och nytt när det finns så mycket fina gamla grejer, säger Lisa.

Blandningen av olika tidsepoker och stilar ger dessa tre rum och kök en personlig och ombonad atmosfär.

– Vi har nog egentligen inte samma smak, jag och Sebbe, så man får kompromissa. Jag gillar gamla saker och han gillar att göra saker. Det har gått bra att komma överens, men kanske har det väl blivit jag som bestämt det mesta, det är väl därför han har fått ett eget rum. Det är där han målar, sågar och snickrar.

Den runda barhyllan i vardagsrummet har Sebastian själv snickrat ihop, detsamma gäller soffbordet med sina kraftiga stålben och ett litet sideboard i samma industriella stil. I sovrummet hänger två färgstarka tavlor som han målat.

– Han gör mycket av ingenting känns det som. Hans kreativitet inspirerar mig, säger Lisa.

Tidigare hade paret en lägenhet i Boden där Lisa gick gymnasiet. Efter studenten blev hon erbjuden ett jobb som kock på Hemmagastronomi i Luleå och fick genom det också ett tips på en lägenhet. Två månader senare flyttade de in.

Lisas passion för matlagning syns bland annat på de tre stora slaktplanscher som hänger på väggen intill matsalsgruppen i vardagsrummet. De vann hon i en matlagningstävling hon var med i under skoltiden.

– Jag gillar att ha folk på besök och bjuda på middag och jag vill att mitt hem ska vara välkomnande, man ska känna att det är okej att gå in med skorna eller lägga sig i soffan och bara slappna av.

Över matplatsen hänger två enorma takpendlar i svart plåt som både agerar belysning och kaxiga blickfång.

– Jag skulle vilja säga att allt är planerat, men så är det inte. Fåtöljen hittade jag billigt på Ikea och jag gillar inte rosa men det fick bli den ändå, vi behövde en fåtölj. Nu är jag jätteglad att den är rosa och bryter av. Vardagsrummet vore ju ingenting utan den, säger Lisa.

En kombination av stringhyllor i sprayad kopparfärg rymmer alla Lisas favoritprylar. Däribland finns ett flertal dödskallar, några gröna växter, ett par mässingsljusstakar och en vit porslinskatt.

– Jag tycker om mina grejer, de är ju inte bara där för ingenting. Mässingsljusstakar finns ju hur många som helst, men just den här är speciell och jag letade länge innan jag hittade rätt, säger Lisa och pekar på en.

I en jättekruka på golvet står ett olivträd, en inte helt vanlig krukväxt i standardsvennens vardagsrum men en praktfull inredningsdetalj som skänker både liv och själ till rummet.

– Det är roligt att sticka ut hakan lite grann och ha något annorlunda.

Drömhemmet är en villa utanför stan, ett hus med lagom stort renoveringsbehov som Lisa och Sebastian kan göra till sitt eget.

– Sebbe är väl nöjd så länge han får ett dubbelgarage, haha. Men det är väl ett tag bort, ibland glömmer jag att man är så jävla ung, haha, säger Lisa.

Så blir ditt hem mer personligt

Familj: Lisa Tingstad Solsona, 20 år, kock, Sebastian Nyberg, 24 år, asbestsanerare och katterna Vicke, 14 år och Burris, 12 år

Bor: I en hyresrätt på tre rum och kök på Mjölkudden i Luleå

Gå på auktion och hitta något gammalt som du känner för.

Blanda nytt och gammalt så får du en mysig hemmakänsla. Inred med grejer du gillar.

Bo in dig och låt hemmet förändras eftersom, ett personligt hem måste få tid att växa fram.

Häng upp saker på väggarna. Gör en tavelvägg och sätt upp hyllor och krokar så får du samtidigt bra förvaring. Stänger med krokar som man kan köpa på köksavdelningarna passar på fler ställen än ovanför diskbänken.

Gröna växter ger hemmet liv. Ställ dem på bord och hyllor och inte bara i fönstret.

Gör ett stilleben av en samling fina saker som du tycker om, det gör inget att de egentligen inte passar ihop.

Bygg egna möbler, måla tavlor eller klä om en gammal möbel i dekorplast för en helt egen stil.

Våga göra något annorlunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!