Jalapeño- & guava-margarita Nachofest med texmex-chili Red Hot Salsa Mias godaste guacamole
1 glas, 5 min + 12 timmars lagring
Börja festen med en spännande drink med texmexstuk.
Jalapeñospetsad tequila:
1 jalapeño-chili
33 cl tequila
Drink:
3 cl jalapeñospetsad tequila
3 cl cointreau eller triple sec
1 dl guavadryck (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
2-3 cl limesaft
2 cl citronsaft
salt
1 jalapeño-chili
Dela jalapeñon på längden och peta ned i tequilaflaskan. Låt stå ett dygn. Sila och häll upp i en annan flaska.
Mät upp tequila, likör, guavadryck och citrussaft i en shaker med is. Skaka och smaka av, tillsätt eventuellt mer lime.
Fukta kanten på ett cocktailglas med den urkamade limen. Häll upp salt på ett fat och doppa glaskanten så att saltet fastnar runtom.
Sila drinken och häll upp i glaset. Dekorera med en jalapeño på glaskanten.
8-12 portioner, 3 timmar
Suverän texmex på riktigt. Chilin går också att servera med tillbehören bredvid. Och som med alla långkok smakar den ännu bättre dagen efter.
2 kg högrev (eller short ribs om du kan hitta)
salt
nymalen svartpeppar
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 jalapeño-chili, finhackade och ev. urkärnade
2 gula lökar, i kvartar
2 burkar krossade tomater, à 400 g
1 kruka färsk koriander
2 tsk oregano
olivolja
1-2 msk chilipulver
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 msk tomatpuré
1 flaska (33 cl) ljust mexikanskt öl, t ex Corona
Tillbehör:
3 dl riven cheddar
3 avokado
1 lime
1 påse tortillachips eller nachos (370 g)
salsa
crème fraiche
hot sauce, t ex Tabasco
Skär högreven i tärningar, short ribs får vara som de är. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
Hetta upp en tjockbottnad ugnsfast stekgryta. Tillsätt vitlök, jalapeño och lök i torr panna. Bryn under omrörning tills allt fått mörk färg, cirka 10 minuter. Tillsätt tomater, hackade korianderstjälkar, oregano och lite salt. Häll av och mixa till en slät sås.
Sänk värmen och häll olja i grytan. Bryn köttet i omgångar tills det får ordentlig färg. Häll över köttet i en skål.
Häll chilipulver, spiskummin och koriander i grytan och fräs tills det börjar dofta. Rör ned tomatpuré och låt den fräsa i någon minut. Tillsätt grönsaksmixen och öl, låt det koka upp.
Tillsätt köttet, täck med lock och ställ in i ugnen i 150 grader i cirka 1 1/2 timme. Ta bort locket och rör om ordentligt. Fortsätt koka tills köttet faller isär, cirka 30-45 minuter till.
Lyft upp köttet och dra isär det. Ta bort senor, ev. ben och liknande. Lyft bort fettet med sked om du använder spare ribs. Låt såsen koka ihop om den verkar tunn. Lägg tillbaka köttet i grytan med såsen.
Sprid ut tortillachips på en smord plåt. Lägg lite kött och sås på varje. Strö över ost och ställ in på 250 grader under grillelementet tills osten smälter, 1-2 minuter.
Mosa avokado med en gaffel tillsammans med limesaft och lite salt. Smaka av.
Klicka över avokadoröra, salsa och crème fraiche på de varma nachochipsen. Droppa eventuellt på hot sauce och strö över korianderblad. Upprepa efter behov.
Njut!!
En rejäl laddning, 15 min
Salsan klickas på chipsen efter att de varit i ugnen. Du kan förstås servera den till annat också. Så mycket godare än färdigköpt på burk.
4 tomater, fintärnade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 jalapeño-chili, urkärnade och finhackade
1 paprika, urkärnad och finhackad
1 liten lök, finhackad
1 tsk anchochili eller annat chilipulver
2 msk olivolja
1 lime, saften
salt
nymalen svartpeppar
2 salladslökar
1 kruka färsk koriander
2 msk hackad bladpersilja
Blanda alla ingredienser. Låt gärna stå i kylen och samla smak medan chilin kokar.
4-6 portioner, 15 minuter
Glöm alla trista färdigvarianter. Den här är kalas. Mosa med gaffel i stället för att mixa så blir den ännu godare.
1 liten tomat
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 gul lök, extremt finhackad
1 chili, finhackad och urkärnad
1 lime
3 mogna avokado
1 tsk sellerisalt
1 tsk spiskummin (gärna hel, rostad och stött)
1 kruka färsk koriander
peppar
salt
Doppa hastigt tomaten i kokande vatten. Kyl ned och dra av skalet. Hacka tomatköttet fint.
Blanda allt det hackade, tillsätt rivet limeskal och pressa i saften.
Dela avokadofrukterna, ta bort kärnorna och mosa fruktköttet med en gaffel till krämig konsistens – det ska vara lite grovt. Rör ihop med tomat- och lökröran. Tillsätt sellerisalt och spiskummin. Blanda ned grovhackade korianderblad. Smaka av med peppar och salt.