Tema mat, nostalgisk tradition

Norrbottens län2006-05-11 06:00
Medelhavsmat ­förlänger livet
Örjan Klein, ­­Mai-Lis Hellénius, ­Jesper Aspegren och Jan Bengtsson
ICA bokförlag

DET är en konst att vara klok utan att bli präktig. Det är en ännu större konst att kunna förmedla självklarheter utan att de låter som sönder­tjatade pekpinnar.
Visst vet vi väl vid det här laget att medelhavsmat är nyttigt. Men får vi den tillagad med Örjan Kleins klokskap, kunnighet och kulinariska fingertoppskänsla blir det en lektion vi gärna vill ta om.
I kombination med läkaren Mai-Lis Hellénius lite småtorra, men nog så viktiga, yrkesinsikt och ­Jesper Aspegrens småputtriga Italien­reportage blir det en både ange­lägen, njutbar och trivsam läs- och matupplevelse.
Medelhavsmat kan omfatta ­väldigt mycket, men här ligger fokus definitivt på Italien. Och naturligtvis finns "Pappa Zeta", Fernando Di Luca, med på ett hörn. Mannen som gjort mer för svenskt matutbud än både Kajsa Warg och Alströmer. Gör honom till matminister!
Tillsammans lyckas den lilla kärntruppen nå fram med ­budskapet att vi ska välja råvaror med omsorg, laga maten gärna både länge och väl och tänka på vad vi stoppar i oss utan att avstå från njutning och känsla.
Inte mycket nytt under solen, men definitivt väl värt att stanna upp och ta till sig av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!