Tät toppstrid när årets semla korades

Semlorna är uppätna. Juryn har sagt sitt. Det finns inte längre något tvivel. Vi har en vinnare. 
Årets vinnare brukar vara med i toppen nästan varje år, i fjol blev den fyra.
Mina damer och herrar - årets godaste semla görs av Café Bygård i Rutvik utanför Luleå.

Norrbottens län2007-02-17 06:00
Totalt skulle tio semlor från lika många konditorier beskådas, slukas och bedömas - ett jobb som inte vem som helst klarar.
De flesta vanliga människor börjar nog tycka att det är nog när den andra eller möjligen tredje semlan glidit ned genom strupen.
En och annan tycker till och med att en enda semla är fullkomligt tillräckligt.
De som inte alls äter semlor ska vi inte prata om (vad är det för människor egentligen?).
Den minnesgode läsaren kanske minns vem som vann Kurirens stora semmeltest i fjol?
Inte!
Jo, det var Gammelstads konditori och bageri som tog hem segern den gången. Bageriet som finns i Luleås vagga skötte sig bra även i årets test. En fjärdeplats blev det.

Bäst i byar?
Kvalitén på semlorna är tydligen bäst i byarna. Gammelstad i fjol och Rutvik i år. Kanske är det den lugna och trivsamma atmosfären i dessa samhällen som ger semlorna dess goda smak.
Semlorna är förstås det viktigaste när man genomför en semmeltest men juryn är nästan lika viktig. Det krävs förstås kunnande, bra smaklökar och framför allt uthållighet.
Årets test blev förstås en pärs. I år utgjorde fyra tjejer från bageri- och konditorgrenen av gymnasiets livsmedelsprogram den jury som slutligen gick i mål med det svåra arbetet.
Kvartetten går det tredje och sista året på gymnasiet och när de är färdiga kommer de att vara färdiggräddade bagare. Juryn var med andra ord ordentligt laddad med yrkeskunnande.

Blindtest
Kurirens semmeltest är förstås ett blindtest och de tio semlor som ingår är antingen bakade eller köpbara i Luleå. Semlorna köptes in ett par timmar före testet och förvarades i kyl till dess att det var dags att starta ätandet.
Juryn fick bedöma de tio semlornas utseende, lock, grädde, fyllning och bulle. De delade ut 1-5 poäng till varje kategori. Betygen som redovisas är medelvärden.
Tjejerna i juryn fick en halv semla av varje sort men de åt av naturliga skäl förstås inte upp hela halvorna. Efter en eller annan tugga lades de testade semlorna åt sidan och nästa plockades fram.

Hedrande fyra
Café Bygård tog alltså hem testet på 3,95 poäng följd av Nya Anderssons konditori på 3,70 och Holms konditori tätt därefter på 3,65 poäng. På en hedrande fjärdeplats hamnade fjolårskungen Gammelstads konditori & bageri på 3,55 poäng.
Sedan följde ett litet hopp till femman och de andra i mitten. Sämst gick det för Café Kondis som bara fick ihop 2,30 poäng. Juryn tyckte att Kondis bulle var lite torr.
Fotnot: Tyvärr kunde Kuriren inte heller detta år genomföra ett riktigt korrekt semmeltest.
Som ni vet bör semlor, för att riktigt komma till sin rätt, badas i varm mjölk (så kallad hetvägg) innan de inmundigas. Vi får försöka genomföra ett sådant test nästa år (eller nästa ...).
Fakta/Kurirens semmeltest 2007
1. Cafe Bygård.
2. Nya Anderssons konditori.
3. Holms konditori.
4. Gammelstads konditori & café.
5. Trend café.
6. Storhedens konditori.
7. Bergnäsets bageri.
8. Bröderna Olofssons bageri.
9. Björkskatans bageri & café.
10. Café Kondis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!