Visst, du hade tänkt gå och träna. Men nu när du inte tränat sedan före jul ... är det ingen idé, du har ju förstört allt du byggde upp under hösten. Det är ett typiskt exempel på en automatisk tanke som skapar en hopplöshetskänsla.
- Du måste lära dig att resonera med de tankar som hindrar dig från att nå dina mål. Tänk att du ändå har bättre grundförutsättningar om du var i god form före jul, säger KBT-terapeuten Sofia Grenevall.
Tanke föder känsla
Du kan inte välja dina tankar, men du kan välja hur du reagerar på dem, menar hon.
Att bryta dåliga vanor handlar om att känna igen mönster för att kunna göra någonting annorlunda. Ofta handlar det om en tanke, som föder en känsla, som leder till ett beteende. Du tänker att det inte är någon idé att gå och träna för att du är i så dålig form, vilket ger dig en känsla av hopplöshet, vilket gör dig till en person som inte orkar resa sig ur soffan.
- Men om du blir medveten om vilka som är dina återkommande tankar kan du känna igen dem. På så vis kan du stoppa dem direkt utan att behöva resonera med dem - och innan de väckt känslan av hopplöshet. Målet är att du ska kunna stoppa tanken innan du tänkt den, säger Sofia Grenevall. n