Tack för tomaterna!

Vad vore tillvaron utan eldsjälar? Var befann sig utvecklingen - och framför allt vad skulle vi ställa fram på bordet? I det här jobbet ingår förmånen att få träffa på folk som orkar brinna starkare än vi andra halvtrötta kontorsråttor.

Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Norrbottens län2008-08-28 06:00
En som brunnit för tomaternas återupprättande är Mats Olofsson i nordvästskånska Viken. Han tog över sina föräldrars trädgårdsmästeri och gav sig den på att han skulle förse omgivningen med tomater med smak. I dag är
Vikentomater en succé och Mats är besatt av att hitta nya tomatsorter åt oss. Förra året odlade han 76 olika sorter ... I våras träffade jag Roland Rittman som lever på att plocka "ogräs" i skogen på Söderslätt och sälja till gourmetrestauranger i Köpenhamn. Vem visste att ormbunksskott kunde bli business? Och Lena Drameus-Åberg som odlar udda kryddväxter för udda kombinationer i köket, härdade redan i växthusen vid Åbergs trädgård utanför Ystad för att rustas för klantskalliga behandlingar i hemmatäppan. Sparrisodlarna på Gotland och
Österlen, chilifreaksen Aldstens i
Hannas, ostmakarna Anderberg på Vilhelmsdals gårdmejeri... Alla brinner de. Må glöden aldrig falna. Vi vanliga dödliga står där tacksamt med mätta magar och blåsbälgen i beredskap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!