Sylta och safta med nya smaker

Sylta och safta är som att konservera sina minnen och spara solen på burk och flaska. I dag återupptäcker vi den klassiska mormorssysslan - fast på modernt vis.

Jordgubbarna snoppas och sköljs innan de kokas till sylt.

Jordgubbarna snoppas och sköljs innan de kokas till sylt.

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Norrbottens län2013-08-17 05:21

Det sveper en husmorstrend över Sverige. Vi vill baka eget bröd, kakor och bullar och fika som om det var på mormors dagar. Det ser bara lite annorlunda ut.

I stället för sju sorters kakor är det macarons och cupcakes för hela slanten, surdegslimpor i stället för sirapslimpor och dubbel macchiato i stället för kaffe med dopp. Fast nu ljuger jag lite. Bland hypertrendiga slackers är bryggkaffe det absolut hetaste och hallongrottor något av det ballaste du kan bjuda på.

Det är helt enkelt hippt att leka hemmafru. Därför är det knappast någon överraskning att läsa statistik som avslöjar att var fjärde svensk är mer sugen på att koka egen sylt den här sommaren än för två år sedan. Det ligger helt enkelt i tiden.

Och nog finns det en lite primitiv pysslig tillfredsställelse i det här med att unna sig tiden att ta tillvara på trädgårdens, fältens och skogens skördar. Ett sätt att skapa lugn och ro för själen medan kastrullerna puttrar på och ljuvligt söta dofter sprids i stugan.

Retro i ätbar form, liksom. Men våra smakpreferenser har kanske trots allt förändrats med åren. Jag piffar gärna till både sylt och saft med smaker som kanel, chili, mynta, ingefära, lime, vaniljstång och stjärnanis. En slatt av favoritspriten är inte heller så dumt. Här finns faktiskt gott om utrymme att laborera själv för den som törs. Det blir sällan fel.

Några saker måste man dock tänka på:

+ Skumma noga - det kan finnas bakterier som sedan börjar växa och förstör alltihop.

+ Dubbla inga satser. Då stämmer inte receptet och resultatet kan gå åt pipsvängen. Koka i så fall flera omgångar i stället.

+ Gör rent burkar och flaskor extremt noga. Fyll dem helst medan de är varma, till exempel direkt från diskmaskinen.

+ Fyll burkarna så nära kanten som möjligt. Det är i luften som eländet med mikroorganismer tar fart.

+ Förvara sylt och saft svalt och mörkt så håller de längre och smakar mer.

Nu är det bara att knyta på sig hucklet och börja sylta och safta som på den gamla goda tiden. Fast med moderna smaker. Hett, lätt och helt rätt.

Jordgubbssylt med kiwi och mynta Körsbärssaft med lime och apelsin Ingefärsdricka med rabarber Tomatmarmelad med chili och kanel

5 burkar à cirka 2 1/2 dl, 1 timme + 2 timmar i kylen

Kiwi innehåller massor av naturligt pektin, vilket gör att man inte behöver tillsätta det på konstgjord väg.

1 1/2 liter jordgubbar

2 kiwi

7 1/2 dl strösocker

1 citron, saften

4 kvistar färsk mynta (sköljda)

1 vaniljstång, delad på längden

1/2 tsk smör

Skölj, snoppa och dela jordgubbarna i mindre bitar. Skala och tärna kiwifrukterna.

Blanda jordgubbar, kiwi, socker och citronsaft i en stor bunke. Tillsätt strimlade myntablad och vaniljstång. Låt stå i två timmar eller i kylen över natten.

Koka upp under omrörning i en stor rostfri kastrull. Rör ordentligt när det börjar koka. Sänk till medelvärme och fortsätt röra då och då så att det inte bränns vid. Låt puttra 40-60 minuter eller tills sylten börjar tjockna. Skumma noga med jämna mellanrum. Rör ned smöret och fiska upp vaniljstången.

Fyll på väl rengjorda och varma glasburkar, gärna direkt från diskmaskinen.

Du kan även koka förslutna nästan fulla burkar i en kastrull med vatten i 10 minuter så håller sylten längre. Annars håller den cirka en månad i kylen.

2-3 flaskor koncentrerad saft, 45 min

Kalasgod saft med lite vuxen smak.

2 kg körsbär

4 dl vatten

6 dl strösocker per liter avrunnen saft

2 lime

1 apelsin

Skölj och kärna ur körsbären. Häll upp dem i en stor rostfri kastrull och tillsätt vatten. Krossa tio körsbärskärnor och ta de små mandlarna som finns inuti kärnorna och lägg ned i kastrullen.

Låt koka upp och koka i 10-15 minuter. Pressa ut saften ordentligt från de bär som inte gått sönder. Låt rinna av - antingen i saftsil eller durkslag. Pressar du bären med en slev mot durkslaget får du en grumlig saft, men minst lika god.

Mät saftmängden. Koka upp och tillsätt 6 dl socker per liter saft. Koka under omrörning tills sockret har löst sig och sedan några minuter extra.

Ta bort från värmen, skeda bort skummet och tillsätt rivet skal från den ena limen samt pressad lime- och apelsinsaft.

Häll upp på väl rengjorda varma glasflaskor, gärna direkt från diskmaskinen, och förslut. Förvaras svalt.

4-6 glas, 15 min + 1 timme i kylen

En spännande typ av ingefärsdricka som är lätt att göra själv. Mycket uppfriskande - med eller utan alkohol.

cirka 300 g rabarber

2 dl vatten

5-7 cm färsk ingefära

4 msk råsocker

3-4 citroner

1 liter kolsyrat mineralvatten

is

några kvistar färsk mynta

gin (om så önskas)

Skiva rabarbern och koka med vanligt vatten i en rostfri kastrull tills rabarbern mjuknat, cirka 10 minuter. Sila av saften och pressa ut så mycket som möjligt med hjälp av en slev mot silen. Låt svalna helt.

Riv ingefäran grovt och krama ur saften. Lägg allt i en stöttålig bunke och strö över råsockret.

Skala tre citroner tunt med potatisskalare och lägg skalet i skålen med ingefäran. Banka alltsammans med en mortelstöt. Pressa över saften från de skalade citronerna. Tillsätt rabarbersaften och mineralvatten. Låt stå 1 timme i kylen och smaka av. Tillsätt mer citronsaft om du tycker att smaken känns för söt.

Sila och häll upp i en tillbringare. Fyll på med massor av is och några myntakvistar.

Blanda eventuellt med gin till en läskande sommardrink.

2-3 burkar

Passa på att lägga in sommarens tomater när de smakar som mest.

1 kg tomater, gärna blandade färger

1-2 röda chilifrukter

1 kanelstång

1 kg syltsocker

1 tsk vaniljsocker

Skålla, skala och skär tomaterna i tärningar. Skölj, kärna ur och strimla chilin. Blanda allt utom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull och koka under omrörning i 7-8 minuter.

Ta grytan från plattan och skumma noga. Tillsätt vaniljsocker.

Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar, gärna direkt från diskmaskinen. Förslut och låt svalna. Förvara svalt. Delikat till rostat bröd eller krämiga ostar.

Recept: Mia Gahne

Assistent: Malin Winqvist

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!