1:
På stort Alvar
Johan Theorin
Wahlström & Widstrand.
Ni har läst – och tyckt väldigt bra om – Theorins tidigare böcker med titlar som Skumtimmen, Nattfåk, Blodläge och Sankta Psyko. Oklanderliga, allesammans.
Nu anlände en samling om 15 noveller, tidigare publicerade i främst tidningar och olika antologier. Skräck, spök, spänning, brott, humor och vemod. Genreblandningar, huller om buller. Gemensamt: alla är säreget skickliga och starkt fascinerande. Man lägger inte gärna ifrån sig samlingen innan den är genomtuggad och klar.
Allra mest rekommendabel är Utgrävningarna i Rälla ödekyrka. En rysare för en sommarljus natt.
2:
It Still Moves – Lost Songs, Lost Higways and The Search For The Next American Music
Amanda Petrusich
Faber, Inc (US)
Jag är alltid ett helt hjälplöst offer för en bok med en titel som denna och så kapitel som handlar om: Johnny Cash, Wilco, Iron & Wine, Steve Earle, Leadbelly, Elvis Presley, Bill Monroe, Willie Nelson, Robert Johnson, Bob Dylan, Woody Guthrie, The Carter Family och somliga andra.
Färgstark och berömvärt personlig musikjournalistik. Läs den med Willie Nelsons The Red Headed Stranger och Elvis Presleys I Wanna Play House With You lagom högt i bakgrunden. På repeat, dock.
3:
Fader Död
Giles Blunt
Albert Bonniers Förlag (översättning Jan Järnebrand)
Om det (dock knappast) skulle bli alltför plågsamt varmt (men det blir det ju aldrig) så greppar ni efter denna bok, av den fantastiskt kompetente kanadensiske spänningsförfattaren Giles Blunt som utspelar sig i den snöbeklädda hålan Algonquin Bay, som drabbas av ett dubbelmord som ruskar om de frusna invånarna. Ordentligt.
Två ryssar, som besökt den årliga pälsauktionen, återfinns i ett sommarhus vid Trout Lake. Huvudlösa.
Detta är bara inledningen till en fruktansvärd mordhärva, som kommissarie John Cardinal och hans kollega Lise Delorme (bekanta från Blunts tidigare böcker) engageras mycket djupt i.
Blunt skriver ständigt initierat, inlevelsefullt, intressant och spänningsfyllt bra. Allra bäst var han i Fruset offer (2003) men även denna är stark kvalitetsläsning.
4:
Caribou Island
David Vann
Albert Bonniers Förlag (översättning av Niclas Hval)
Jag har alltid varit fascinerad av böcker som utspelar sig på öar. Och även ur den lite speciella aspekten motsvarar den här amerikanska romanen av en ny, ung författare alla förväntningar: den före detta sjömannen Vann skildrar hur det medelålders paret Gary och Irene envist bygger en timmerstuga på den ödsliga ön Caribou i det av stormar genompinade Alaska. Och hur deras äktenskap krackelerar under byggets gång. Ödesmättat, med många symboler. Stark och ursinnigt sammanbiten läsning.
5:
Leonard Cohen – en biografi
Anthony Reynolds (översättning av Eva Edén – Modén)
Reverb
I den något nyckfulla utgivningen av till svenska översatta musikböcker försvarar denna omfattande biografi över den kanadensiske sångaren, låtskrivaren, författaren, bildkonstnären med mera; den nu 77-årige Leonard Cohen, mycket väl sin plats.
I tolv kronologiska kapitel skildras hans utveckling både på det artistiska och det personliga planet. Arbetsprocessen med de olika skivorna skildras speciellt ingående. Cohens relationer till (många!) olika kvinnor och hans privatliv på den grekiska ön Hydra (där han bland annat lärde känna den svenske författaren Göran Tunström) skildras också, påfallande skvallerbefriat. Kul och värdefull läsning om den legend som jag intervjuade på Konserthuset i Stockholm redan i begynnelsen av 80-talet.
6:
Den andalusiske vännen
Alexander Söderberg
Norstedts
Faktiskt mera än helt OK thrillerdebut, av en författare som redan blivit lanserad och hårt hajpad även utrikes.
Ett gäng knarklangare i Stockholm förföljs av en skara besynnerliga poliser, som bär sig väldigt hemlighetsfullt åt, och så finns där också en helt oskyldig sjuksköterska som också blir inblandad i den allt mera fart- och actionfyllda handlingen.
Den drygt fyrtioårige Söderberg ångar verkligen på här; med ständigt högt tempo, snillrikt överrumplande intrig och förvånansvärt trovärdigt skildrade personer.
Så det här köper vi. Och det ska bli minst två delar till också.
7:
Cornflakes With John Lennon – and Other Tales From A Rock´n Roll Life
Robert Hilburn
Rodale (US)
Den mångårige musikkritikern och reportern för Los Angeles Times har förstås en hel del att berätta och han gör det på ett både livfullt och journalistiskt snärtigt sätt också. Positionen som betydelsefull kritiker och skribent har möjliggjort unika möten med ett stort antal av musikvärldens legender och Hilburn skriver om dem med både respekt och förståelse.
Exempelvis var han den ende kritiker som fick tillträde till Johnny Cash konsert på Folsom-fängelset 1968 och John Lennon fick han kontakt med, och blev därefter även vän med, under dennes separation från Yoko Ono som gick under namnet ”Lost Weekend”. Och Bob Dylan beviljade Hilburn, på sin 50-årsdag, den enda intervju han gjorde under sin ”religiösa period”, med New Train Coming i slutet av 70-talet.
Snitsigt kul läsning, från en kille som verkligen har varit med. Och som fixar att berätta om det också, på ett brokigt beundransvärt sätt.
8:
Varför håller man på? och andra essäer
Fredrik Sjöberg
Albert Bonniers Förlag
Essäer är något av det allra roligaste som man kan ägna sig åt att läsa. Och allt som oftast så lär man sig något också. Särskilt som dessa uppsatser (som det också går an att kalla dessa stycken för) råkar vara författade av de spirituella nördar som kan mycket om det mesta och också är kapabla att förmedla denna ”kleinkunst” på ett stimulerande sätt.
Fredrik Sjöberg, som vanligtvis skriver på kultursidorna i SvD, skriver med genuin kärlek om Lenins besök i Stockholm, en leksaksfabrikör i Nurnberg, om benämningen av människans könsdelar samt om diverse besynnerliga botaniker. Man visste inte ens att detta kunde vara intressant. Men det är alldeles underbart.
9:
Oprah – en biografi
Kitty Kelley
Forum
En oemotståndligt skvallrig och totalt oauktoriserad bamsebiografi över den amerikanska TV-stjärnan Oprah Winfrey, skriven av de oauktoriserade biografiernas drottning Kitty Kelley (som tidigare har levererat skandalböcker om bland andra den engelska kungafamiljen, Frank Sinatra, Elizabeth Taylor och Nancy Reagan).
Perfekt sommarläsning inom den överdimensionerade veckotidningsgenren.
10:
Huliganerna kommer på besök
Jennifer Egan
Norstedts (översättning av Eva Johansson)
Belönad med det prestigetyngda Pulitzer-priset för Bästa roman 2011 och det har man inget negativt att säga om alls. En fyndig, rapp, kvick och djupt inlevelsefull skildring av skivbolagsbossen Bennie Salazar (före detta och för länge sedan punkare) och hans rastlösa assistent Sasha.
De vet ingenting alls om varandras bakgrunder men vi får underhållande insikter i deras brokiga förflutna via snapshots från New York, San Francisco, Neapel och Afrikas savanner. Exempelvis.
Svängig läsning, onekligen. Med oförliknelig stil.
Så var det klart, så det så.
Och så:
EN KOLOSSALT TREVLIG SOMMAR !