Snickare med silverdrömmar

Efter 12 år bytte Rolf Sundstén, 39, stekspaden mot en hammare.Nu säljer han drömmar av silver som han bygger av gamla lador.–Det blir svårare och svårare att få tag i material, säger han.

Foto: Andreas Wälitalo

Norrbottens län2014-02-22 05:22

Det var 2004 som Rolf Sundstén i Jutis utanför Arjeplog bytte yrke. Han hade fram till då jobbat som kock både i Norrbotten och i Stockholm, både som chef i egna företag och som kökschef åt andra. Två av Rolfs tre bröder arbetar som snickare och sedan en längre tid hade Rolf känt en lust att skapa någonting annat än mat med händerna.

– Jag har alltid sagt att kockyrket och snickeriyrket är väldigt lika varandra. Skillnaden är att du som snickare arbetar med trä, spik och skruv i stället för med kött och smör, säger Rolf och ler.

Vid sidan av det ”normala” snickrandet driver Rolf i dag företaget Silba Niehko som specialiserat sig på att tillverka produkter av virke från gamla lador, snöskärmar och renhagar.

Det första Rolf byggde var en sänggavel efter en idé som han fått i en inredningsbutik i Stockholm när han fortfarande jobbade som kock. Hans dåvarande sambo föll för utformningen med markerande träinslag och ville att Rolf skulle tillverka en likadan. Men på den tiden saknade Rolf både kunskap eller verktyg.

Sju år senare färdigställde han sin första sänggavel med material från en gammal planklada med karaktäristiskt grå lyster i virket.

Förutom säggavlar har han specialiserat sig på rumsbord, kryddskåp och ramar för LP-skivor.

Rolf blev omtalad för sina säng-gavlar men nu är det rumsborden som är populärast.

– Att göra ett bord eller en sänggavel är som att göra en tavla. Du måste hitta bitar som passar ihop. Det är nästan omöjligt att hitta två träplankor som är exakt lika varandra. En planka från de här gamla ladorna kan vara 170 millimeter bred och sedan kan nästa vara 111 millimeter. Och det är samma med tjockleken, det är stora skillnader från bräda till bräda och det gör det svårjobbat.

Rolf håller själv utkik efter gamla lador, snöskärmar eller renhagar och får även tips om var de finns. Sökområdet har genom åren blivit större och större. När företaget var nystartat hittade han material i närområdet runt Jutis. Nu är det svårt att hitta någonting användbart i Arjeplogs och Arvids-jaurs kommun. Och om han hittar en lada så möts han direkt av nästa problem – att ta reda på vem som äger de gamla gråa plankorna.

– Det är jättesvårt. Om det står en lada mitt ute i ingenstans, hur ska man ta reda på vem som äger den? Det kan ta lång tid och ibland är det flera ägare till samma lada, säger Rolf.

De gamla ladorna har han i de flesta fall fått gratis, ibland har det handlat om några hundralappar. Snöskärmar får han plocka med sig så länge han har ett godkännande från Länsstyrelsen.

Av en lada kan han använda ungefär 20 procent av materialet. Resten är i för dåligt skick. Till en sänggavel går det normalt åt en lada men ibland vill kunden även ha en bottengavel och då krävs det ytterligare en halv lada.

Det första Rolf gör är att luftblästra plankorna för att få bort smutsen. Sedan väntar en torktid och där är det skicket på träet som avgör tidslängden.

Leveranstiden är fyra till åtta veckor beroende på hur mycket arbete Rolf har för tillfället.

Om det är möjligt så försöker han datera virket och informera kunden om hur gammalt material möbeln är byggt med. Han har själv två rumsbord med plankor från en lada som byggdes 1934.

Namnet Silba Niehko är samiska och betyder drömmar av silver. Namnet kommer av den silvriga färgen i de gamla träplankorna och att företaget tillverkar sänggavlar.

Rolf har ännu inte vågat ta steget fullt ut och köra företaget till hundra procent. Han fortsätter jobba som snickare med Silba Niehko på sidan om.

Men tankarna finns där.

– Det är en chansning att ta det där steget. Vi få se hur det blir i framtiden.

Rolf Sundstén

Ålder: 39.

Yrke: Snickare.

Bor: Jutis, Arjeplogs kommun.

Familj: Sambo, två barn.

Företag: Silba Niehko.

Hemsida: http://silbaniehko.se/

Övrigt: Har en bakgrund som innebandyspelare i bland annat IBK Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!