Snälla flickor och stygga män i Idol
Förra året vann Markus Fagervall i TV-programmet Idol. Året innan kom Agnes Carlsson på förstaplats. Men tidningarna skrev inte likadant om Markus som om Agnes. Om detta har Åsa Eriksson skrivit en C-uppsats.
Markus Fagervall.
Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Varför en C-uppsats om Idol-Agnes och Idol-Markus? - Jag är ett fanatiskt fan av Idol och Melodifestivalen. Själva idén att skriva om programmet fick jag när jag satt med mina tjejkompisar och såg Idol på TV. Men, jag kan ju skriva om det här, tänkte jag. Nu såhär i efterhand vet jag att jag inte valde ett helt optimalt fall. Jag fick hela tiden ta upp faktumet att Agnes och Markus inte är lika gamla och det stör analysen. I vissa fall var det en könsstereotyp framställning men samtidigt kan det lika gärna bero på att de inte är i samma ålder och inte som att de är av olika kön.
Hur tycker du att Idol-Agnes och Idol-Markus framställdes? - Jag analyserade medias bevakning dagen efter att de vunnit. Agnes framställdes som en ganska försiktig och blyg tjej. Hon verkade inte vara värsta power-tjejen direkt. - Markus får ta mer plats, han är en rejäl norrlänning som tar för sig och använder ett eget språk. Självklart kan det vara deras personligheter också, eller för att de är olika gamla. Men medias bevakning skrev om Markus och Agnes på ett väldigt könsstereotypt sätt. Sen är det naturligtvis skivbolagen och artisterna själva som förpackar den bild de vill att media ska förmedla. Kvinnligt och manligt
I uppsatsen tar Åsa Eriksson upp specifika artiklar som "innebär stereotypisering av kvinnlighet och manlighet, i sättet journalisterna skriver, citerar samt porträtterar dem på bild." I artiklarna som Åsa Eriksson tittat på beskrivs Agnes som en ung kvinna under föräldrarnas beskydd medan Markus porträtteras som en fullvuxen man tillsammans med sin flickvän. Jämförelserna mellan Agnes och Markus visar på ett tydligt sätt vad som anses vara kvinnligt eller manligt beteende, menar Åsa Eriksson. Hur tänker du nu när du ser på årets upplaga av Idol? - Självklart tänker jag på ett helt annat sätt nu än vad jag gjorde tidigare. Allt produceras inte på samma sätt men just i fallet med Agnes och Markus så var mönstren så tydliga. Men jag försöker koppla bort det jag lärt mig ibland, man blir så arbetsskadad när man jobbar med TV. Annars sitter jag bara och tänker på kameravinklar i stället för att tycka att det jag tittar på bara är bra. - Nu är jag mer medveten också om hur jag själv beter mig. Det är lätt att skylla på hur media bevakar och skapar kön utan att tänka på hur vi själva skapar stereotyperna. Tipset: Åsa Erikssons C-uppsats Idol-Agnes vs Idol-Markus: En kritisk diskursanalys av hur en kvinnlig respektive manlig vinnare representeras i bevakningen av Idol 2005 och 2006 finns att läsa på Luleå tekniska universitets hemsida, www.ltu.se.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!