Snabba laxar

Lax är vardagshjälten nummer ett. Lättlagad, kvick och god. I dag bjuder vi på tre snabba laxrätter.

Lax är både snabb och nyttig mat. Fettsyrorna gör gott både för hjärta, hy och hjärna. Dessutom smakar det fina fisken.

Lax är både snabb och nyttig mat. Fettsyrorna gör gott både för hjärta, hy och hjärna. Dessutom smakar det fina fisken.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Norrbottens län2014-01-11 05:00

När inspiration och kassa tryter kan man alltid lita på laxen. Ett fyrpack från frysen eller en färsk filé på extrapris är lösningen på mångas middagsbekymmer.

Frågan är bara vad man ska hitta på med den? Mitt svar är - så lite som möjligt. Låt laxen vara just lättlagad. Det krävs inte så mycket för att den ska bli god. Och tar man i i överkant riskerar den att bli torr och tråkig.

Några roliga kryddor eller färska örter och kanhända en näve smakrik ost kan räcka som täcke, sedan är det bara att tjoffa in firren i ugnen och passa så att den inte blir för torr. En citronklyfta till och du är hemma.

Om du vill prova något annat bjuder jag på några av mina personliga favoritsnabbisar i dag. Se dem som inspiration och vägledning till ditt alldeles eget stuk på laxen.

För lax är bra mat som gör oss både friskare, smartare och snyggare. Men det gäller förstås att välja rätt. Världsnaturfonden, WWF, rekommenderar att man köper Krav- eller MSC-märkt lax. Odlad lax från norra Europa som inte är miljömärkt klassas som ett förhållandevis bra alternativ, medan vildfångad lax bör undvikas - både av miljö- och hälsoskäl, vilket framför allt gäller om den kommer från Östersjön.

Men generellt sett är laxen en riktig omega 3-bomb och en förnämlig källa till de viktiga fettsyror vi behöver för att hålla hjärtat i trim och hyn smidig. Hjärnan blir också vassare av fet fisk, så det finns all anledning att servera lax på tallriken minst en gång i veckan.

Ett särskilt bra laxtips är den fenomenala Salmalaxen. Den allra finaste delen på laxen paketeras under hårt kontrollerade former inom fyra timmar från det att den simmar omkring i havet. Den är inte bara vanvettigt god utan har också den stora förmånen att den kan ätas rå utan att man behöver riskera hälsan.

Visserligen kostar Salmalaxen en bra slant, men enligt mig är den värd vartenda öre. Fisken finns i välsorterade livsmedelsbutiker runt om i landet. Men vilken lax du än väljer - tänk på att det är en fisk som tål lite tuffa smaker. Snabbaste sättet att göra vardagen till fest.

Recept

Misolax med spenatsallad

4 portioner, 25 minuter

Miso är en jäst sojapasta som är laddad med umami, den så kallade femte grundsmaken. Det här sättet att laga fisk har blivit en ny favorit i mitt kök. Kvickt, enkelt och grymt gott. Har du tid kan du låta fisken marinera längre.

4 portionsbitar lax, à cirka 100 g

1/2 dl misopasta (finns i asiatiska hyllan eller asiatiska butiker)

1 msk honung

1 msk japansk soja

3 cm ingefära, finhackad eller riven

1/2 röd chili, finskuren

1/2 dl olivolja

2 tsk sesamolja

1 citron eller lime

1 påse babyspenat

flingsalt

Rör ut misopasta med honung, soja, ingefära, chili, oliv- och sesamolja. Riv ned skalet av en citron eller lime och pressa i saften från halva. Häll upp blandningen i en tjock plastpåse (eller dubbla påsar) och lägg i laxen. Se till att all fisk täcks med marinad och kläm lite på påsen så att blandningen kommer in i köttet ordentligt. Lägg in i kylen i minst 15 minuter. Ju längre du låter det ligga desto mer smak tar laxen.

Grilla laxen 2-3 minuter på varje sida - antingen under grillelementet i ugnen på 250 grader eller i grillpanna.

Blanda spenat med resten av citron- eller limesaften, olivolja och flingsalt.

Servera lax och spenatsallad genast. Jasminris är också gott till.

Råbiff på Salmalax

4 portioner, 10 minuter

Snacka om snabbmat! Salmalax är dyr, men i mitt tycke värd vartenda öre. Finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Den kan dessutom serveras rå och smakar helt fantastiskt.

ca 400 g Salmalax (alt. lax som varit frusen i 3 dygn)

1 knippa gräslök, finskuren

1 äggula

1 tsk citronsaft

1/2 tsk honung

1-2 msk kapris

1 msk god kallpressad rapsolja

salt

nymalen svartpeppar

Om du inte använder Salmalax bör laxen ha varit frusen i tre dygn för att vara riktigt säker att servera rå.

Skär laxen i små tärningar och lägg i en bunke. Häll ned gräslök, äggula, citronsaft, honung, kapris och olja. Blanda väl och smaka av med salt och peppar.

Forma fyra biffar. Servera till exempel med krispig isbergssallad och rostat bröd.

Pasta med varmrökt lax och broccoli

4 portioner, 20 minuter

En schysst och fräsch vardagspasta som går att variera med olika typer av lax och grönsaker.

ca 250 g varmrökt lax i bit

1 broccolistånd (alt 250 g fryst)

1 gul lök, finhackad

olivolja

1 citron

ev. 1 dl vitt vin

nymalen svartpeppar

1 dl grädde

1 knippa dill

valfri pasta

Bryt laxen i bitar och skär broccolin i små buketter. Fräs löken glansig i lite olja, tillsätt sedan laxen och värm försiktigt. Riv över citronskal, pressa över saften och häll eventuellt på en skvätt vitt vin om du har. Dra några friska varv med pepparkvarnen över. Det ska vara mycket peppar! Låt puttra ihop i några minuter medan pastan kokar al dente (med tuggmotståndet kvar). Lägg i broccolin i pastakastrullen de sista två minuterna.

Tillsätt grädde och dill i såsen och låt puttra ytterligare någon minut.

Häll ned den avrunna pastan (spara lite kokvatten) i såsen och blanda runt. Tillsätt eventuellt lite av pastavattnet. Peppra lite extra, garnera med dill och servera genast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!