När inspiration och kassa tryter kan man alltid lita på laxen. Ett fyrpack från frysen eller en färsk filé på extrapris är lösningen på mångas middagsbekymmer.
Frågan är bara vad man ska hitta på med den? Mitt svar är - så lite som möjligt. Låt laxen vara just lättlagad. Det krävs inte så mycket för att den ska bli god. Och tar man i i överkant riskerar den att bli torr och tråkig.
Några roliga kryddor eller färska örter och kanhända en näve smakrik ost kan räcka som täcke, sedan är det bara att tjoffa in firren i ugnen och passa så att den inte blir för torr. En citronklyfta till och du är hemma.
Om du vill prova något annat bjuder jag på några av mina personliga favoritsnabbisar i dag. Se dem som inspiration och vägledning till ditt alldeles eget stuk på laxen.
För lax är bra mat som gör oss både friskare, smartare och snyggare. Men det gäller förstås att välja rätt. Världsnaturfonden, WWF, rekommenderar att man köper Krav- eller MSC-märkt lax. Odlad lax från norra Europa som inte är miljömärkt klassas som ett förhållandevis bra alternativ, medan vildfångad lax bör undvikas - både av miljö- och hälsoskäl, vilket framför allt gäller om den kommer från Östersjön.
Men generellt sett är laxen en riktig omega 3-bomb och en förnämlig källa till de viktiga fettsyror vi behöver för att hålla hjärtat i trim och hyn smidig. Hjärnan blir också vassare av fet fisk, så det finns all anledning att servera lax på tallriken minst en gång i veckan.
Ett särskilt bra laxtips är den fenomenala Salmalaxen. Den allra finaste delen på laxen paketeras under hårt kontrollerade former inom fyra timmar från det att den simmar omkring i havet. Den är inte bara vanvettigt god utan har också den stora förmånen att den kan ätas rå utan att man behöver riskera hälsan.
Visserligen kostar Salmalaxen en bra slant, men enligt mig är den värd vartenda öre. Fisken finns i välsorterade livsmedelsbutiker runt om i landet. Men vilken lax du än väljer - tänk på att det är en fisk som tål lite tuffa smaker. Snabbaste sättet att göra vardagen till fest.