Smaka av med ost

Vad vore livet utan ost? Hopplöst trist. Men denna älskade mejeriprodukt duger till mer än pålägg. I maten blir den en fantastisk smaksättare som ger rätten det där lilla extra.

Färska örter och getost ger smak åt den här fräscha salladen som passar perfekt till grillat.

Färska örter och getost ger smak åt den här fräscha salladen som passar perfekt till grillat.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Norrbottens län2013-06-08 05:00

Ibland krävs det så lite. Skillnaden mellan en intetsägande rätt och en kulinarisk aha-upplevelse kan verkligen vara hårfin.

En näve ost kan göra hela grejen. Ost både ger smak och mättar. Ost förgyller. Ost är bäst.

Okej, visst. Man ska inte äta för mycket. Tänk på kolesterolet och hej och hå. Men ibland så. Och man behöver ju faktiskt inte överdosera.

Om det har funnits stunder när jag har funderat på det där med vegansk mat så kommer jag alltid fram till samma slutsats. Jag skulle aldrig klara mig utan ost.

Efter att ha tillbringat hela våren i New York kom jag ganska snart till insikt om vad jag saknade mest: God ost (med vettigt bröd som tvåa). Det är snudd på omöjligt att hitta en smakrik ost i amerikanska matbutiker. De som kallas starka smakar bara plast. De mesiga smakar ingenting alls.

Det är då man inser vilken fin ostkultur vi faktiskt har i det här landet. Utan att vi ens tänker på det.

Västerbottensost är förstås matfavoriten nummer ett. Prästost och Svecia är också fantastiskt goda i mat. Kvibille likaså.

Men god ost måste inte vara svensk. Jag har nästan alltid fetaost hemma. Den platsar i det mesta och ger mycket smak för lite pengar. Chèvre är en annan pålitlig matost, för att inte tala om halloumi – vegogrillarnas livboj.

Så länge smaken är distinkt och sticker ut förtjänar osten sin plats i köket. Smaklösa ostar är sällan värda vare sig besväret eller kalorierna. Dessutom krävs det betydligt mindre mängder om det är lite krut i osten.

Här intill har jag satt ihop några enkla recept där osten höjer nivån på rätten väsentligt. Men ost kan ju i princip tillsättas till vad som helst när man strävar efter det där lilla extra. I såser, sallader, fyllningar, soppor! Experimentera dig fram och du kommer att upptäcka storverk.

För tänk dig bara en krämig italiensk risotto utan parmesan. Inte mycket att ha, eller hur?

Så sväng ihop något enkelt och låt osten göra jobbet.

Spenatsallad med getost och jordgubbar Fetaflarn med kronärtskockor Halloumipanna med försommargrönt Västerbottenspanerad abborrfilé

Spenatsallad med getost och jordgubbar

4 portioner, 10 min

Fräscht och somrigt grilltillbehör med mycket smak.

cirka 150 g mjuk getost

2 påsar babyspenat

1 kruka basilika

1 kruka mynta

2 msk hackad dragon

cirka 2 dl jordgubbar

1 msk citronsaft

3 msk olivolja

salt

nymalen svartpeppar

Blanda spenaten med repade örter (det vill säga bara bladen, inte stjälkarna). Dela jordgubbarna i kvartar och blanda med bladen. Vispa ihop citronsaft, olivolja, salt och peppar. Blanda ned dressingen i salladen. Bryt över getost och servera. Kalasgott till grillat.

Fetaflarn med kronärtsskockor

4 portioner, 30 min

Servera som vickning eller lätt måltid med en sallad till. Eller skär i smårutor och servera till fördrinken.

150 g fetaost

3/4 dl vispgrädde

nymalen svartpeppar

1 rulle smördeg, à 250 g

1 burk kronärtskockshjärtan i olja, à ca 250 g

lite chiliflakes

1 ägg, uppvispat

Mixa hälften av fetaosten och grädden. Peppra. Rulla ut smördegen och skåra den lite lätt. Bred på fetablandningen, men spara en kant runtom. Låt kronärtskockorna rinna av och fördela dem ovanpå fetablandningen. Strö över chiliflakes och resterande fetaost. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare cirka 10 minuter eller tills ytan får fin färg och allt är genomgräddat.

Tips! En annan variant är att grädda enbart med hela mängden fetaoströra. Låt svalna nästan helt. Lägg sedan på rökt lax, hackad dill och strimlad salladslök.

Halioumipanna med försommargrönt

4 portioner, 45 min

Smart och smaklig vegetarisk allt-i-ett-rätt. Måste man prompt ha kött till passar till exempel en färsbiff och kall yoghurtsås.

cirka 200 g halloumi (1 ost)

600-700 g färskpotatis eller små potatisar

4 vitlöksklyftor

olivolja

salt

nymalen svartpeppar

1 knippa grön sparris

1 knippa färsklök

1 chili, skivad (kan uteslutas)

1 dl oliver

1/2 citron

ev. bladpersilja

Skär potatisen i mindre bitar och lägg i långpanna. Skala vitlöksklyftorna och tryck till dem med knivbladet. Blanda med potatisen, en skvätt olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen i 200 grader i 25-30 minuter. Bryt av sparrisarnas träiga ände. Skär löken i klyftor. Dela halloumin i kuber. Ta ut potatisen och blanda ned sparris, lök, ost, chili (hoppa över om du inte vill ha så starkt) och oliver. Se till så att allt ligger i ett lager. Sätt in i ugnen ytterligare 10-15 minuter. Pressa över citronsaft. Blanda väl och strö eventuellt över grovhackad persilja.

'Västerbottenspanerad abborrfilé

4 portioner, 45 min

Västerbottensost är en av våra finaste smaksättare. Det här är en kär favorit där osten gör hela rätten.

cirka 2 dl riven Västerbottensost

600 g abborrfiléer

salt

skagenkrydda eller citronpeppar

2 ägg

2 dl vetemjöl

smör

Servera till:

färskpotatis

skirat smör

citronklyftor

Torka av fiskfiléerna och krydda med salt och skagenkrydda eller citronpeppar. Vispa ihop äggen med osten. Häll upp mjöl på ett fat. Vänd fisken i mjöl och sedan i ostblandningen. Det kan hända att du behöver göra en ny sats om det tar slut. Stek i smör tills båda sidor får fin färg. Servera nystekta abborrfiléer med citronklyftor, färskpotatis och skirat smör. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!