"Slakt är helt naturligt"
nnn Hästar, kaniner och fiskar. Djursjukhus, djurparker och bondgårdar. Luleåtjejen Lisa Burman, 18 år, har både sett och gjort det mesta när det kommer till djur. Men steget från kaninuppfödning till fårslakt kan vid första anblick uppfattas som lite väl magstarkt. För Lisa var dock jobbet som fårslaktare i Húsavik på Island precis som vilket jobb som helst.
EXOTISKT. Island är bland annat känt för sina varma källor. För Lisa blev det både ett och annat dopp.
Foto: Privat
Det var efter ett besök av arbetsförmedlingen på skolan som Lisa kom i kontakt med jobbet som fårslaktare. Och hur konstigt det än kan låta, är det här ett jobb i klass med fiskrensning i Norge. Ett jobb som många ungdomar söker sig till för att de inte har några speciella planer och för att de vill se sig om i världen. Så även för Lisa. -Det jag var mest orolig för var att jag skulle åka ensam. Men jag tänkte hela tiden att är det hemskt så står jag i alla fall ut i två månader.Den 28 augusti i år landade hon så i Akureyri, Islands näst största stad och bara en timmes bilfärd från Húsavik. Den lilla kuststaden Húsavik har bara runt 2.500 invånare men har gjort sig ett namn som en av världens främsta platser att skåda val på. Här finns en pub, ett sjukhus, en skola, ett badhus, en fotbollsplan, två matvaruaffärer och några butiker. Och så såklart slakteriet.För Lisa och de 65-70 andra arbetarna från drygt 15 olika länder, väntade allt annat än en mjukstart. Efter att ha blivit tilldelad olika stationer var det bara att köra igång. Lisa placerades ungefär i mitten av den lina de avlivade fåren åker längs. Hennes uppgift var att skära bort svans och anal, det för att underlätta för nästa person som arbetade med att ta bort tarmarna. -I början gick det ganska sakta, för att vi alla skulle lära oss. I stället jobbade vi elva timmar, säger Lisa. Den lilla syltkakan på fatet framför henne är fortfarande orörd. Med någon som aldrig satt sin fot på Island och än mindre i ett slakthus framför sig, finns det många frågor att besvara.-Jag hade så ont i kroppen de tre första veckorna. Det värkte verkligen överallt. Och det är klart. Snitt, snitt, vrid av. Doppa kniven i hett vatten, några snabba skär på vässaren och så snitt, snitt, vrid av. Samma rörelser i högt tempo ungefär 1.900-2.200 gånger per dag, från klockan 07 till 16-17. Klart att man får träningsvärk. Känsla av studentkorridor
På Island finns över 500.000 får, nästan dubbelt så mycket som det finns människor. Fåret är ett av de vanligaste husdjuren och oftast får de beta fritt i det karga isländska landskapet. Ullen går åt på hemmamarknaden för produktion av bland annat islandströjor. Men garn är samtidigt en exportvara. Och tack vare bland annat fåren är Island självförsörjande när det gäller mejeriprodukter, ägg och kött. För Lisa och hennes arbetskompisar var det främst genom just maten som de lärde känna Island och islänningarna. - Ja, haha, de äter sötad potatismos och steker potatisen i socker. Det smakar lite konstigt när man är van vid salt. Och så äter de mycket fisk, säger Lisa och fortsätter:-Men jag kan inte säga att jag fått en så bra bild av islänningarna, då de flesta jag arbetade med kom från andra länder. Och på hotellet vi bodde på var det nästan bara vi. Lite studentkorridorskänsla så där. -I Húsavik verkar det i alla fall som att alla känner alla. Ingen låser sina bilar och när jag frågade om en safety box på hotellet tittade de konstigt på mig och frågade vad jag skulle med den till. Så jag tror inte de har så mycket brottslighet där.Har utvecklats socialt
Inne i slakthuset på dagarna var det jobb och åter jobb som gällde. Beroende på var längs linan man stod, fanns det kanske någon i närheten att prata med. Många lyssnade på musik och ljudböcker i sina MP3-spelare, andra jobbade i det tysta. Från Lisas plats var det ganska långt till närmaste granne, men ropade man gjorde man sig hörd. -Utanför jobbet var det däremot extremt socialt. På helgerna hittade vi alltid på saker. Gjorde utflykter, gick ut på krogen och så hade vi onsdagsklubben också, säger Lisa.-Då åkte vi till badhuset, som var ett utebad. Det var skönt för den värkande kroppen.På frågan om Lisa kan tänka sig att åka tillbaka svarar hon:-Kanske inte för att jobba. Nu har jag provat på det. Men jag återvänder gärna till Island på semester. Och jag har lärt mig mycket av den här resan. Jag har blivit bättre på engelska och så kan man väl säga att jag har utvecklats socialt. Nu vet jag också att jag klarar av att resa ensam.
Huvudstad: Reykjavik där nära hälften av befolkningen bor.Yta: 103.125 km² stor ö i norra Atlanten.Befolkning: Nästan 310.000. Ekonomi: Fiskeindustrin står för 60 procent av landets export, runt 10 procent av dess BNP och sysselsätter 7 procent av den arbetsföra befolkningen. Klimat: Tack vare Golfströmmen är Islands klimat milt året om. Den lägsta vintertemperaturen ligger omkring minus tio grader i södra delen av landet och minus 15 i norra. På sommaren stiger temperaturen till runt 20 grader.Djurliv: De vanligaste husdjuren är kor, får och hästar. Men mest typiskt för Islands djurliv är landets många fåglar. Politik: Republik som väljer president vart fjärde år. Regeringens arbete leds av en statsminister, som utses av presidenten. Statsministern heter i dag Geir Haarde och presidenten Ólafur Ragnar Grímsson. Island är inte med i EU.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!