Martin Sundvall, 35, och Emma Eriksson, 32, har husdrömmar. Just nu bor de i Martins tvåa på 52 kvadratmeter på Tullgatan i Luleå. De har också kvar Emmas lägenhet på Stengatan, en liten etta. Nu vill paret skapa något gemensamt och de behöver mer ytor säger de.
Efter ett och ett halvt år av husletande har de inte hittat drömkåken. De har inte ens kommit till att lägga bud, även om det har varit nära några gånger. Det har hänt att de hittat något hus som de bägge tyckt om till ett pris som de tyckt vara rimligt. Men så har priset dragit iväg vid budgivningar och då har de inte gått vidare.
– Vi vill inte ligga på toppen av vår ekonomiska kalkyl utan hålla oss lite under. Vi prioriterar annat än att bara bo upp alla pengar. Det är smått chockerande att se hur budgivningarna drar iväg på vissa objekt som i vår värld behöver ganska mycket renovering. Det är tydligt att våra kalkyler baseras på något helt annat än vad andra ser, kanske är vi för kritiska i vårt synsätt, säger Martin.
När Martin och Emma hittar något intressant objekt går de hem och funderar på vad som måste göras i huset. Martin tar fram dataprogrammet där han kan rita och flytta väggar. De har också undersökt priser för att kunna göra en grov kalkyl på vad ombyggnationer skulle kosta.
– Vi kan köpa ett hus som behöver arbete, men inte hur mycket som helst. Vi vill ju ha tid och ekonomi med fritidsintressen också.
De går på visningar, ibland entusiastiska, andra gånger mer motvilligt.
– När man svänger in på en villagata och det står 30 bilar där redan och man måste parkera ett kvarter därifrån känner man en smula ångest. Vi vänder direkt om det luktar fukt eller finns några andra grova avvikelser när vi kliver in och huset är fullt av andra intressenter. Vi är hyfsat eniga i bedömningarna, säger Martin.
Det hus de vill köpa ska ligga i Luleå, och helst inte ute i någon by där kollektivtrafik är sämre. I första hand söker de ett hus utan källare.
– Som geotekniker är jag skeptisk till hus med källare. Dåliga mark- och grundvattenförhållanden kan ställa till det med den typen av byggnadskonstruktioner och det gäller att källaren utformats rätt.
Huset behöver inte vara perfekt, men det ska ha rätta känslan, ska väcka fantasin och ha planlösning med potential. För Emma är trädgård en viktig del.
– Min dröm är att en egen trädgård, en stor tomt. Jag är ju uppvuxen på landet och van med det. Tänk att få kliva ut på tomten en solig sommarmorgon och äta frukost ute i gräset, kanske plocka några jordgubbar från trädgårdslandet och lägga i filen. Jag vill hitta ett hus där jag känner: här vill jag bo, säger hon.
Ett alternativ är att köpa en tomt och bygga ett nytt hus och sedan i somras står de i tomtkö.
– I dagsläget kan man ju nästan bygga ett nytt hus för samma pengar som ett hus från 60-talet, säger Martin.
Under tiden de tittat efter hus har priserna hela tiden ökat. Just nu är det praktiskt taget helt stilla på bostadsmarknaden i Luleå, nästan inga lägenheter eller villor till salu. Lulebo har sju lediga lägenheter. Martin och Emma är dock eniga i hur det kommer att gå med bostadsproblemet.
– I år ska vi köpa hus.
Lis-Marie Pettersson är mäklare sedan 1990 och hon driver Mäklarhuset i Luleå. Just nu är marknaden ur led.
– Vi har objekt på gång men just nu har vi inget att sälja. Jag har aldrig upplevt det så här stilla i januari, priserna på lägenheter lägger lock på marknaden. Förr sålde man huset och köpte lägenhet och stuga, nu har man inte råd till det, säger hon.
Vi träffas för att prata om vad man ska tänka på när man ska köpa hus och det första hon nämner är att köpare ska skaffa ett lånelöfte från sin bank.
– Gå i genom din ekonomi noggrant. Gör också en kalkyl så att du vet var din maxgräns ligger vid eventuell budgivning. Folk har blivit bättre på det här, men det är lätt att låta sig ryckas med i en budgivning på tiotusen åt gången. Till sist står man där och har bjudit hundra tusen kronor över det man egentligen tänkte sig.
Hon liknar budgivningarna med en ketchupflaska.
– Från början avvaktar alla för att se om någon börjar buda. När någon gör det så blir det snabbt många som hakar på och det rasar in bud.
Lis-Marie pettersson råder också köpare att ta sig tid för att undersöka huset noga.
– Det är ofta mycket folk på visningarna så det är inte rätt tillfälle att göra en grundligare undersökning. Första gången du är i ett hus går du på känslan och ser inte detaljerna. Är man sedan intresserad så ska man bestämma en tid för en andra visning, en fullvisning. Titta på huset flera gånger så att känslan är rätt. Det viktigaste är att du, och om ni är två, bägge, är överens om att känslan i huset är den rätta.
Så säger hon att köparen ska bilda sig en uppfattning om vilken besiktningsman som är bra och anlita den.
– Jag får inte ge råd om det, jag brukar säga, lyssna till dina kompisar.
Lis-Marie vill också höja ett finger för de extra kostnaderna som tillkommer när man köper hus. De flesta vet att det tillkommer en lagfartskostnad. Men många har inte koll på kostnaderna för pantbrev/inteckning. Hon beskriver pantbrev som bankens säkerhet för lån i huset. En typ av borgen.
– Kostnader för pantbrev/inteckning för ett äldre hus som kostar kring tre miljoner kan bli närmare 50 000 kronor. Till det kommer lagfartskostnaden som är 1,5 procent av köpeskillingen, alltså 45 000 kronor plus expeditionsavgifter på drygt 1 500 kronor. Extrakostnaderna som är uppe i närmare 100 000 kronor.
Säljs det hus utan budgivning?
– Det har blivit en trend att när ett hus läggs ut så ringer köpare och lägger ett bud 200 000–300 000 kronor över priset. Om säljaren bestämmer att de vill sälja för det priset utan budgivning plockas objektet bort och visningen blir inställd.
Hur är det i mäklarbranschen i Luleå? Är det intriger som i tv-programmet Million Dollar Listing?
– Inga intriger, nä, det blir nog överdrivet när de spelar in programmen. När jag började jobba som mäklare på 90-talet umgicks mäklare inte med varandra. Det här har förändrats. Även om vi förstås vill ha objekten så kan vi ringa och prata med varandra. Vi mäklare är mer kollegor än vi är konkurrenter, tycker jag.