Skrei is the grej

Den är stor, den är stark, den är rasandes god.Just nu är det säsong för den norska supertorsken – skrei. En hållbart fiskad delikatess värd att njuta.

Sotad skrei med limespetsat sojasmör. Härliga smaker i ljuv förening.

Sotad skrei med limespetsat sojasmör. Härliga smaker i ljuv förening.

Foto: Leif R Jansson / TT

Norrbottens län2014-03-01 05:00

Varje vinter vandrar stora praktexemplar av torsk från Barents Hav ned till nordnorska kusten för att leka. Det är en lång och tuff resa genom iskalla vatten och hårda strömmar som gör fisken till en riktig muskelknutte. När den äntligen är framme kallas den för skrei, som betyder "skrida" eller "vandra" på norska.

Skrei är torskens Rolls-Royce. Fisk när den är som allra, allra bäst. Vitt fast kött som skivar sig sagolikt vackert på tallriken. Smakrikt, saftigt och oslagbart fint.

Säsongen pågår från januari till och med april. Det gäller då att passa på, så har du inte testat skrei är det hög tid att göra det nu. I Norge är det sedan länge tradition att fira skreiens ankomst med torskkalas.

Och det bästa är att man kan njuta av den med gott samvete. Skreien kommer från ett av världens största torskbestånd, som fått grönt ljus av WWF och som är MCS-certifierat och på många håll även Kravmärkt. Sammanlagt är det runt en halv miljard torskar som ger sig iväg för lite rajtan-tajtan kring Lofoten. Ungefär 90 procent av dem återvänder sedan till hemmavattnen i Barents Hav.

Skreien kan lagas till på många vis. Men tänk på att den inte får bli för torr. Det är slöseri på en så prima råvara. Stormkoka aldrig, sjud sakta, stek hastigt eller baka långsamt i ugn. Rimma gärna med salt eller i saltlake i förväg. Innertemperaturen ska ligga någonstans mellan 45 och 55 grader, beroende på hur fast kött du vill //Linda

ha. Personligen tycker jag att 50 grader är optimalt.

Det är knappast någon slump att skrei var en av huvudråvarorna när Årets Kock-tävlingen avgjordes häromsistens. Det är en fisk väl värd att hylla, kockarnas nya favorit och en import att tacka våra norska grannar för.

Sätt lite guldkant på vardagen. Unna dig en skreifest. Fina fisken, helt enkelt.

Recept

Snabbrimmad skrei med tomat, svamp och basilika

4 portioner, 60 minuter

Finfina smaker till det fasta fiskköttet. Rimningen höjer konsistensen ännu ett snäpp.

800 g skrei, gärna med skinn

1 l vatten

1/2 dl salt

olivolja

smör

1 liten gul lök, finhackad

250 g valfri svamp

1 ask romanticatomater, halverade (alt. 1 burk cocktailtomater, à 400 g)

nymalen svartpeppar

1 kruka basilika

Värm ugnen till 125 grader.

Blanda vatten och salt. Lägg i fisken och låt ligga i minst 30 minuter. Ta upp och torka av med hushållspapper.

Hetta upp olja och lite smör i en stekpanna på hög värme. Lägg i fisken med skinnsidan nedåt. Stek tills den får fin färg, cirka 2 minuter.

Mjukfräs löken, tillsätt svamp och stek några minuter. Häll ned tomaterna och låt puttra några minuter. Salta, peppra och riv ned basilikan (spara lite till dekor).

Lägg fisken i en ugnsfast form. Slå över tomatröran och ställ i ugnen. Innertemperaturen ska vara 45-55 grader på det tjockaste stället, beroende på hur fast kött du gillar. 50 grader är medium.

Lägg upp fisken på tallrikar och skeda över tomat- och svampröran. Garnera med basilikablad.

Halstrad skreirygg med gremolata och selleripuré

4 portioner, 45 minuter

Enkel och elegant på samma gång. Perfekt bjudrätt.

4 ryggbitar skrei, gärna med skinnet kvar

salt

olivolja

50 g smör

Gremolata:

1 citron, helst ekologisk

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 knippa bladpersilja, finskuren

Puré:

1 kg rotselleri

cirka 1 l hönsbuljong

1 dl mjölk

2 msk smör

muskot

citronsaft

Sätt ugnen på 125 grader. Skölj och torka av fisken.

Skala citronen riktigt tunt med potatisskalare, det är viktigt att det vita inte följer med annars blir det beskt. Strimla skalet så fint du kan. Blanda citronskal, vitlök och persilja.

Salta fisken. Stek den i panna i lite olja med skinnsidan nedåt tills den får fin färg, cirka 2 minuter. Strö över hälften av gremolatan, stick in en stektermometer på det tjockaste stället och ställ in i ugnen tills innertemperaturen blir 45-55 grader, cirka 25-30 minuter.

Gör purén under tiden. Skär bort skalet på sellerin och skär den sedan i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på så mycket hönsbuljong så att det precis täcker. Koka under lock tills sellerin mjuknat, cirka 15 minuter. Häll av buljongen och mixa med mjölk och smör. Krydda med salt, peppar och riven muskot. Smaka av med lite citronsaft.

Smält 50 g smör tills det börjar dofta lite nötigt.

Strö resten av gremolatan över fisken och häll sedan över smöret. Servera med selleripuré och extra citronklyftor.

Sotad skrei med lime, ingefära och soja

4 portioner, 30 minuter

Soja, smör och ingefära är en magisk kombo till alla former av fisk. Inte minst till skrei.

800 g skrei med skinn

salt

50 g smör

2 msk riven färsk ingefära

2 schalottenlökar, finhackade

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 1/2 msk japansk soja

1 lime

1 salladslök, finskuren

jasminris

wokade grönsaker

Skrapa skinnet på fisken med en vass kniv och torka av.

Hetta upp en teflonpanna och lägg i fisken med skinnsidan nedåt. Stek tills skinnet får fin färg, cirka 2 minuter. Sänk värmen och låt fisken gå klart, cirka 5-10 minuter (beroende på hur tjocka bitarna är), eller tills köttet vitnat. Salta. Fisken behöver inte vändas.

Bryn under tiden smöret i en liten kastrull tills det börjar dofta nötigt. Tillsätt ingefära, schalottenlök och vitlök. Låt löken mjukna lite innan du häller i soja och limesaft.

Lägg upp fisken på tallrikar och slå över sojasmöret. Garnera med salladslök.

Servera med jasminris och wokade grönsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!