Sjukvården styckas upp för att styras bättre

Närsjukvården i Norrbotten delas upp på två divisioner. Regiondirektören motiverar förändringen med att regionen inte har tid att vänta.

Närsjukvården delas upp på två mindre divisioner. Hälsocentralerna i Luleå/Boden samt Sunderby sjukhus med akutvård, psykiatri och medicin blir en division.

Närsjukvården delas upp på två mindre divisioner. Hälsocentralerna i Luleå/Boden samt Sunderby sjukhus med akutvård, psykiatri och medicin blir en division.

Foto: Jenny Stjernström

Norrbottens län2019-10-04 09:05

Enligt en prognos väntas närsjukvården i Norrbotten göra ett underskott på 250 miljoner kronor i år. 

–  Vi har ett stort ansvar att använda norrbottningarnas skattekronor på absolut bästa sätt. Det ansvaret innebär att vi måste agera nu. Vi har inte tid att vänta på den genomlysning av verksamheten som pågår, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Nuvarande division närsjukvård kommer att delas upp på två divisioner från den 1 november i år. Den ena nya divisionen omfattar Luleå och Bodens hälsocentraler och Sunderby sjukhus. Divisionen kommer att ledas av Anna Pohjanen. Hon arbetar idag som länschef för obstetrik och gynekologi. 

Den andra divisionen omfattar närsjukvården Gällivare, Kiruna, Kalix och Piteå. Divisionen kommer att ledas av Anna Alm Andersson som idag är chef för nuvarande division närsjukvård.

– Som högsta chef kommer man att ha större möjlighet till en bättre styrning och ledning, motiverar Anna-Stina Nordmark Nilsson varför hon valt att klyva närsjukvårdsdivisionen i två delar.

Inom närsjukvården arbetar cirka 3 600 personer, ungefär hälften av regionens anställda. Budgeten för 2019 ligger på 3900 miljoner kronor. Luleå/Boden omfattar 1570 medarbetare och har en budget på 1950 miljoner kronor. Övriga närsjukvårdsområden omfattar 2040 personer och har en budget på 1940 miljoner kronor.

När kom du fram till att det här behövde göras?

– Det här är en interimistisk lösning. Vi kan inte vänta då vi ser de här underskotten och då vi ser att de tenderar att öka. Det första jag gjorde var att de här två personerna får ansvar för ett mindre chefsområde, att det klyvs.

Anna-Stina Nordmark Nilsson uppger att prognosen för närsjukvårdsområde Luleå-Boden pekar på ett underskott på cirka 145 miljoner kronor i år. Underskottet för övriga fyra närsjukvårdsområden blir cirka 100 miljoner kronor enligt prognos.

– Det största underskottet finns på Luleå-Boden. Då måste vi ha ett ledarskap som har ork att ha fokus på det, det är ingen som misslyckats. Att ratta en division med hälften av våra anställda och fyra miljarder att ta ansvar för, det är inte rimligt, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Underställd divisionschefen finns fem närsjukvårdschefer. Chefen för Luleå/Boden närsjukvård, Kristina Myhr-Eriksson har enligt regiondirektören valt att återgå till klinisk verksamhet som läkare.

Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson organiserar om sjukvården och delar upp närsjukvårdsdivisionen på två mindre divisioner.
Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson organiserar om sjukvården och delar upp närsjukvårdsdivisionen på två mindre divisioner.
Karta: Sunderby sjukhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!