Sen jordgubbssäsong

En kall sommar har lett till att jordgubbarna mognar senare än vanligt. Den som vill besöka ett land för självplock får ge sig till tåls ett tag till.

Ovanligt. I augusti brukar jordgubbssäsongen vara avslutad. "Nu befinenr vi oss mitt i den", säger Salvador Solsona.

Ovanligt. I augusti brukar jordgubbssäsongen vara avslutad. "Nu befinenr vi oss mitt i den", säger Salvador Solsona.

Foto: Karin Sjöberg

Norrbottens län2015-08-05 17:00

Norrbotten

Solen skiner på onsdagen över jordgubbslanden i Mockträsk utanför Boden. Men det har den inte gjort särskilt mycket under sommaren 2015.

– De blommade i mitten av juli, då brukar vi normalt plocka jordgubbarna. I augusti brukar vi packa ihop. Men nu plockar vi, säger Salvador Solona, ägare av Mockträsk bär.

Enligt odlaren Fedrico Cuellar, i Bovallen utanför Sunderbyn, har bären mognat långsamt och det finns många kart. Den kalla och regniga sommaren gör att jordgubbsskörden är senare jämfört med ett normalt år. Det gör också att bären mognar ojämnare än andra somrar. Det leder till att jordgubbsäsongen blir längre än vanligt. Så ser det ut i hela landet.

– Men det är ett bra år. Det blir mycket jordgubbar, säger Fedrico Cuellar.

Salvador Solsona säger att det beror på vilken sort man odlar.

– Vi har till 95 procent Zephyr som bättre överlever vintrarna här uppe. Skörden blir nog inte lika stor som vanligt, men de mognar som de brukar, lite i taget. Vi går igenom landen var tredje dag, säger han.

Mockträsk bärodling tillhör de största i Norrbotten.

– Men jämfört med jordgubbsodlingarna i södra Sverige är vi inte så stora, säger han.

Fedrico Cuellar startade kommersiell verksamhet i liten skala sommaren 2012. Den första vintern var bister. Det blev mycket kallt innan snön kom och 60 procent av hans plantor dog.

– För många var det ännu mer som förstördes. Även 2013 och 2014 var besvärliga vintrar. Men nu hade vi mycket snö och det är bra, plantorna har klarat sig bra. Viktigast är att det finns mycket snö när de börjar gro på våren. Jag tror det är därför det blir så mycket bär i år, säger han.

Regnet och den kalla sommaren gör också att det blir mindre skadeinsekter.

– Att ha jordgubbar i början av augusti är inte så vanligt. Förra året var ju allting färdigt 15- 20 juli. Nu är vi mitt i skörden och kan säkert skörda två veckor till, säger Fedrico Cuellar.

Långsam mognad gör att bären inte blir lika söta som förra året enligt honom.

– Bristen på sol gör att de inte får samma sockerhalt.

Han ser det som en fördel att allt inte mognar på en gång.

– Det är lättare att få det sålt då, det är svårt när allt är moget inom en vecka.

I Bovallen öppnas inte landen för självplock, det gör de däremot i Mockträsk.

– Jag skulle tro att det blir någon gång i nästa vecka, säger Salvador Solsona.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!