Roy Bernhardsson säger att det ska vara enkelt att grilla och att det ska vara något för alla. Han tar emot i hemmet i Heden, Boden, och i varje hörn av tomten står en grill.
En gasolgrill som används på både på sommaren och på vintern, står på altanen på andra våningen. På tomten finns sedan ett år också en grill/bastustuga. Vid vägen står en murad grill och så pekar Roy åt det andra hållet där det visst också står en.
Roy sköter nästan all matlagning i familjen och barnen Moa och Kim erkänner att de är bortskämda.
Denna soliga eftermiddag har han förberett för megagrill, flera sallader, förrätter, varmrätter och efterrätter.
Hemma hon familjen Bernhardsson är det alltså grill året runt.
– När det inte är trettio minusgrader så. Det har alltid varit så, det är ju så gott. När Moa var liten sade hon: nej, inte grillat nu igen. Men nu har hon ändrat sig och tycker om det, säger Roy.
På grillen kan det bli nästan vad som helst, Roy säger att han uppskattar allt grillat.
– Det är så anspråkslöst. Häromdagen grillade vi bara korv och fläsk och det var jättegott.
Han berättar att han varit intresserad av mat sedan han var i tjugoårsåldern.
– Jag vet inte hur det började men jag har alltid tyckt om att laga mat, säger Roy.
Inne i grillstugan blir det snabbt ganska varmt. Roy eldar med ved men han säger att grillbriketter håller glöden längre. Därför brukar han först elda med ved och sedan lägga på grillbriketter.
På grillen lägger han nu sparris, surdegsbrödet och zucchini till förrätterna. I familjen Bernhardsson är man förtjusta i sparris, fetaost, mozzarella och pinjenötter, så dessa ingredienser finns ofta med, också i den meny som Duoläsarna bjuds på.
Den grill som går varmast, året om, är gasolgrillen på altanen.
– Den är snabb och effektiv. Den blir som en ugn och i den kan man grilla allt. Det blir stekyta även på ovansidan på det man grillar. Jag har gjort pizza i den till exempel.
I gasolgrillen ska nu rotsakerna, lammet och fiskspetten grillas. I köket lägger Roy rikligt av sin egen kryddblandning på lammspjällen och gnider in den.
– Man ska alltid krydda köttet innan man grillar.
Han bankar kycklingfiléerna så att flaskan med olivolja studsar upp och ner på bänken.
– Det är för att de ska saftigare och tunnare för att de lättare ska gå att vira runt kabanosskorvarna. Kycklingen i sig smakar inte så mycket, de starka korvarna ger bra med smak.
Här har Roj en egen liten specialitet. I stället för tandpetare för att hålla ihop rulladerna använder han spagetti.
Timing är känsligt vid grillning, och att få allt klart i rätt tid kan var kinkigt.
Roy säger att han har lärt sig eftersom.
– Från början blev det en del som blev bränt, man är ju bara man, men jag lärde mig. Jag har aldrig termometer i köttet utan har lärt mig hur det ska se ut när det är klart.
Han säger också att när han har gäster så är det viktigt att de om som vill har fått ett glas vin om det blir väntan.
– Det är detaljerna som är det viktiga och som gör att det blir roligare. De rätter jag gör idag tar inte så mycket tid och de är inte komplicerade. De är bara goda.
Det Roy helst lägger på grillen är fläskkarré.
Moa säger att hon har svårt att välja någon favorit.
– Men det blir nog pappas ribbs. Han kryddar den så gott.
Kims favorit är grillspetten med pepparsås.
– Och starkt ska det vara.