Roys glödande gobitar

Han är mannen vars matlådor arbetskamraterna avundas. Roy Bernhardsson gör mat på utegrillen året runt.Nu bjuder han Duos läsare på inspiration inför midsommarmåltiderna.

Fiskspett med mynta- och honungssås.

Fiskspett med mynta- och honungssås.

Foto: Per Lundström

Norrbottens län2014-06-14 05:00

Roy Bernhardsson säger att det ska vara enkelt att grilla och att det ska vara något för alla. Han tar emot i hemmet i Heden, Boden, och i varje hörn av tomten står en grill.

En gasolgrill som används på både på sommaren och på vintern, står på altanen på andra våningen. På tomten finns sedan ett år också en grill/bastustuga. Vid vägen står en murad grill och så pekar Roy åt det andra hållet där det visst också står en.

Roy sköter nästan all matlagning i familjen och barnen Moa och Kim erkänner att de är bortskämda.

Denna soliga eftermiddag har han förberett för megagrill, flera sallader, förrätter, varmrätter och efterrätter.

Hemma hon familjen Bernhardsson är det alltså grill året runt.

– När det inte är trettio minusgrader så. Det har alltid varit så, det är ju så gott. När Moa var liten sade hon: nej, inte grillat nu igen. Men nu har hon ändrat sig och tycker om det, säger Roy.

På grillen kan det bli nästan vad som helst, Roy säger att han uppskattar allt grillat.

– Det är så anspråkslöst. Häromdagen grillade vi bara korv och fläsk och det var jättegott.

Han berättar att han varit intresserad av mat sedan han var i tjugoårsåldern.

– Jag vet inte hur det började men jag har alltid tyckt om att laga mat, säger Roy.

Inne i grillstugan blir det snabbt ganska varmt. Roy eldar med ved men han säger att grillbriketter håller glöden längre. Därför brukar han först elda med ved och sedan lägga på grillbriketter.

På grillen lägger han nu sparris, surdegsbrödet och zucchini till förrätterna. I familjen Bernhardsson är man förtjusta i sparris, fetaost, mozzarella och pinjenötter, så dessa ingredienser finns ofta med, också i den meny som Duoläsarna bjuds på.

Den grill som går varmast, året om, är gasolgrillen på altanen.

– Den är snabb och effektiv. Den blir som en ugn och i den kan man grilla allt. Det blir stekyta även på ovansidan på det man grillar. Jag har gjort pizza i den till exempel.

I gasolgrillen ska nu rotsakerna, lammet och fiskspetten grillas. I köket lägger Roy rikligt av sin egen kryddblandning på lammspjällen och gnider in den.

– Man ska alltid krydda köttet innan man grillar.

Han bankar kycklingfiléerna så att flaskan med olivolja studsar upp och ner på bänken.

– Det är för att de ska saftigare och tunnare för att de lättare ska gå att vira runt kabanosskorvarna. Kycklingen i sig smakar inte så mycket, de starka korvarna ger bra med smak.

Här har Roj en egen liten specialitet. I stället för tandpetare för att hålla ihop rulladerna använder han spagetti.

Timing är känsligt vid grillning, och att få allt klart i rätt tid kan var kinkigt.

Roy säger att han har lärt sig eftersom.

– Från början blev det en del som blev bränt, man är ju bara man, men jag lärde mig. Jag har aldrig termometer i köttet utan har lärt mig hur det ska se ut när det är klart.

Han säger också att när han har gäster så är det viktigt att de om som vill har fått ett glas vin om det blir väntan.

– Det är detaljerna som är det viktiga och som gör att det blir roligare. De rätter jag gör idag tar inte så mycket tid och de är inte komplicerade. De är bara goda.

Det Roy helst lägger på grillen är fläskkarré.

Moa säger att hon har svårt att välja någon favorit.

– Men det blir nog pappas ribbs. Han kryddar den så gott.

Kims favorit är grillspetten med pepparsås.

– Och starkt ska det vara.

Recept: Förrätter med italiensk inspiration Sallader Varmrätter Efterrätter Såser

FAKTA: Roy Bernhardsson, 52

Familj: Maka, Elisabeth, barnen Kim, 20, och Moa, 18.

Gör: Produktionssamordnare vid Norrmejerier och Duos grillkung

Bor: Heden, Boden

Surdegsbruschetta

skivat surdegsbröd

mozzarella

tomat

basilika

olivolja

flingsalt

Pensla brödet med olivolja och grilla det

Lägg på ingredienserna.

Strö över flingsalt och ringla olivolja

Sallad med sparris och chorizo.

sparris

chorizo

körsbärstomater

ruccola

parmesan

pinjenötter

olivolja

flingsalt

Grilla sparris och chorizo

Blanda med ruccola och pinjenötter rostade i stekpannan

Hyvla parmesan, ringla olivolja och strö flingsalt över o garnera med körsbärstomater.

Zucchinisallad

zucchini

mozzarella

pinjenötter

oregano

olivolja

flingsalt

Grilla zucchini

Blanda, strö över flingsalt och ringla olivolja över

Garnera med pinjenötter, mozzarella och färsk oregano

Sommarsallad

körsbärstomater

jordgubbar

basilika

olivolja

Blanda och strö över flingsalt och olja

Grillade rotsaker

kålrot

morötter

palsternacka

röd lök

fänkål

Grilla rotsakerna.

Här använder Roy en grillpanna med ett galler som rotsakerna ligger på för att de ska bli krispiga.

Lammracks

lammsracks

rubbing, det vill säga en blandning kryddor. Roy gör en egen med:

röksalt

oregano

timjan

dragon

farinsocker

svartpeppar

salt

Sätt folie på benbitarna som sticker ut för att de inte ska brännas

Gnugga in rikligt med kryddblandning

Grilla

Kycklingrullader med kabanoss

kycklingfilé

kabanosskorvar

glace

Banka ut kycklingfiléerna

Rulla dem runt kabanoss

Fäst ihop. Här har Roy bytt tandpetarna mot spagetti

Grilla och pensla med glace när de nästan är färdiga

Fiskspett

lax

tonfisk

sej

lime

Skär fisken i lämpliga bitar

Droppa över med lime

Stick på ett spett

Grilla

Grillade persikor

persikohalvor, när det är säsong färska, annars burkpersikor

pistagenötter, rostade i stekpanna

turkisk yoghurt

honung

Grilla persikorna

Blanda honung och yoghurt

Strö över pistagenötter

Servera med vispad grädde

Bärknyten på grillen

hallon

jordgubbar

blåbär

limeskal

vit choklad

Lägg bären portionsförpackade i aluminiumfolie på grillen

Riv vit choklad och lite limeskal över

Gör till knyten och grilla

Servera med vispad grädde

Pepparsås (som Roy gör mest på vintern)

Caj-p original grillolja

grädde

peppar

Reducera till lämplig tjocklek genom att koka.

Peppra efter smak

Chevresås (lämplig till lammracks)

chevreost, (Roy använder en mild)

crème fraîche

Blanda ihop efter tycke och smak

Kall basilikasås (lämplig till kycklingrulladerna)

turkisk yougurt

basilika

vitlök

Blanda ingredienserna

Mynta- och honungssås (gärna till fisk)

mynta

turkisk yougurt

vitlök

honung

lime

Blanda ingredienserna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!