Recept på räkor

Här kommer ett gäng goda räk-recept. Håll till godo och experimentera gärna.

Norrbottens län2006-09-07 10:07
<P>Kocken Jens soppa på rökta räkor 4 portioner, 45 minuter <BR>Min kompis Jens är kock och gillar nästan precis samma råvaror som jag. Dit hör rökta räkor. Det här är hans goda soppa. <BR>400 g rökta räkor 1 morot 2 schalottenlökar 1 msk olivolja 1 msk smör 1 tsk dillfrön 1 tsk torkad timjan 2 msk tomatpuré 2 dl torrt vitt vin (gärna &shy;riesling) 1 l vatten kajennpeppar&nbsp;2 dl grädde 1-2 msk pressad citron eventuellt lite salt <BR>Gör så här: 1. Rensa räkorna, spara skalet och lägg undan &shy;stjärtarna. <BR>2. Skrapa och tärna moroten fint. <BR>3. Fräs tillsammans med &shy;räkskalen och finhackad schalottenlök i olivolja och smör i 4-5 minuter tills allt får lite färg. <BR>4. Tillsätt dillfrön, &shy;timjan och tomatpuré. Fräs &shy;ytterligare någon minut. <BR>5. Slå på vinet och låt koka &shy;under lock i 20 minuter. <BR>6. Sila soppan och mixa. Häll i grädde, smaka av med &shy;kajennpeppar, citronsaft och kanske lite salt. Låt koka i 5 minuter till. <BR>7. Lägg i räkstjärtarna och värm försiktigt. <BR><BR>Saltstekta rökta räkor med chipotle-aioli 4 portioner, 25 minuter <BR>En variant av den klassiska förrätt som ofta serveras på min favoritkrog PA &amp; Co i Stockholm. Det blir mycket aioli, så spara det som blir över. Suveränt till fisk.&nbsp;<BR> 500 g rökta räkor&nbsp; 500 g grovt havssalt Chipotle-aioli:&nbsp; 1 äggula&nbsp; 2 limefrukter&nbsp; 3-4 vitlöksklyftor&nbsp; 1/2 tsk salt&nbsp; 1 tsk chipotle-&shy;tabasco (finns i välsorterade &shy;matbutiker) cirka 2 dl neutral olja + 2 dl mild olivolja <BR>Gör så här: 1. Börja med aiolin. Se till att alla ingredienserna har samma temperatur. Vispa ihop (gärna med elvisp) äggula med en pressad lime. <BR>2. Tillsätt skalade och &shy;krossade vitlöksklyftor, salt och chipotle-tabasco. <BR>3. Tillsätt sedan oljan&shy; &shy;droppvis lite i taget under ständig vispning. Så småningom kan du hälla en fin stråle, men sluta inte att vispa förrän aiolin är tjock och blank (ta så mycket olja du tycker blir lagom smak och konsistens). <BR>4. Häll upp i liten skål och dekorera med rispat skal från den andra limefrukten. 5. Täck botten av en &shy;gjutjärnspanna med grovt salt. <BR>6. Hetta upp pannan och lägg på räkorna i ett fint mönster. <BR>7. Stek i cirka en minut (inte för länge, då blir de sega). Vänd räkorna och ta pannan från plattan. <BR>8. Servera räkorna med &shy;aiolin och limeklyftor. <BR><BR>Knäckesnittar med rökta &shy;räkor och pepparrotsost 4-6 portioner, 20 minuter Jättegott till fördrinken.&nbsp; 400 g rökta räkor gott knäckebröd, t ex &shy;spisknäcke eller miniknäcke 100 g pepparrotsost 1 citron 1 tsk hel kummin 1 msk hackad dill + &shy;garnering färskriven pepparrot <BR>Gör så här: 1. Skala räkorna. <BR>2. Rör osten mjuk i en liten skål. <BR>3. Skala citronen tunt med potatisskalare och finhacka skalet. <BR>4. Häll cirka en matsked av citronhacket i osten och lägg resten åt sidan. <BR>5. Blanda i kummin och &shy;finhackad dill, samt &shy;eventuellt lite extra &shy;pepparrot. <BR>6. Bred oströran på små knäckebitar. Fördela &shy;räkstjärtarna ovanpå. <BR>7. Toppa med dillvippor, lite riven pepparrot och &shy;citronskal. Servera genast. <BR><BR>Citrongravad lax med rökta räkor 6-8 portioner, 30 minuter + 24 timmars gravning <BR>En lyxig förrätt som &shy;passar vid en finare middag i ett lite större sällskap. Många &shy;smaker som blir en bra &shy;brytning till de rökta &shy;räkorna.&nbsp;<BR> 3 citroner 800 g benfri laxfilé med skinn (som varit fryst i minst två dygn)&nbsp; 1 tsk svartpeppar&nbsp; 1 tsk grönpeppar 1 tsk rosépeppar&nbsp; 1/2 dl salt&nbsp; 1 dl socker&nbsp; 1 knippa grovhackad dill&nbsp; 800 g räkor med skal&nbsp; 200 g rökta räkor&nbsp; 1 dl majonnäs&nbsp; 50 g löjrom&nbsp; färskriven pepparrot <BR>Gör så här: 1. Skala två citroner tunt med potatisskalare. Se till att det vita inte kommer med. <BR>2. Strimla skalet fint och lägg i en kastrull med lite vatten och låt koka upp. <BR>3. Häll av vattnet, skölj strimlorna och upprepa proceduren ytterligare två gånger. <BR>4. Lägg laxbiten på ett stort fat. <BR>5. Blanda svart-, grön- och rosépeppar i en mortel och krossa grovt. Blanda med salt, socker, hackad dill och de avrunna citronstrimlorna. <BR>6. Gnid in blandningen på laxens ovan- och undersida. <BR>7. Låt stå framme i rumstemperatur i minst en &shy;timme, eller tills sockret och saltet lösts upp. Täck med plastfolie och ställ in i kylen i ett dygn. Vänd laxen efter halva tiden. <BR>8. Skala och finhacka &shy;räkorna, men spara några hela räkor till garnering. <BR>9. Blanda räkhacket med majonnäs och lite pressad citronsaft. Smaka av. <BR>10. Skiva laxen tunt utan att ta med skinnet och fördela skivorna på assietter. 11. Skeda över lite av &shy;peppar- och citronblandningen. <BR>12. Toppa med räkröra och löjrom. Garnera med hela räkor och riven pepparrot.</P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!