Proffstipsen som ger dig mervärde

Fotografen Ulrica Holm, Luleå, är intresserad av inredning och betecknar sig själv som prylgalen. Hon arbetar med att styla och fotografera bostäder inför försäljning.Hennes bästa tips för bostadssäljare är: plocka bort.

Kök efter

Kök efter

Foto:

Norrbottens län2014-09-13 05:00

Ulrica Holm betraktar bokhyllan hon just tömt på prylar. Hon lyfter in sakerna en efter en och grupperar dem, tar ett steg tillbaka, går fram och byter plats på några av dem. När hon är nöjd går hon fram till kameran som sitter på stativet och trycker av några exponeringar. För sju år sedan började Ulrica med fotografering av bostäder inför försäljningar.

– Jag gillar inredning och det är nog grunden i att jag startade och till att jag har fortsatt. Jag började på ett företag i Göteborg men sedan startade jag eget företag. Nu jobbar jag i hela Norrbotten, men mest i Luleå.

Ulrica får sina fotouppdrag av mäklare som hör av sig och bokar in jobb. När hon kommer till dem som ska sälja sin bostad har mäklarna redan lämnat instruktioner och gett lite råd om hur de ska göra.

– Ofta är säljarna hemma när jag kommer och det är det bästa. Jag börjar med att gå igenom rum för rum. Jag tänker logistiskt och brukar försöka planera hur saker ska kunna plockas bort för fotograferingen för att slippa flytta om mer än nödvändigt. Ju bättre föreberedda de som säljer är, desto bättre kan jag göra mitt jobb. Jag går på känslan. Beroende på hur de har möblerat är det oftast smartast att starta i sovrummet, där kan man sedan ställa undan saker.

Just att plocka bort inför fotograferingen är centralt.

– Med mycket grejer framme ger det ett rörigt intryck som gör att eventuella köpare fokuserar på fel saker. Man kan tänka lite inredningstidning, men man ska inte plocka bort allt. Det som är kvar ska vara saker som gör att det känns mysigt och hemtrevligt. Det går att göra mycket med blommor, ljusstakar och textilier.

Inte sällan säger människor som Ulrica besöker att de har varit inne på internetsidor och tittat hur bilderna ser ut där. Det är en bra förberedelse tycker hon.

– Om de som går i bostadsköpartankar och ser bilderna inte får någon bra känsla för bostaden, bläddrar de bara vidare. Man går ju på bilderna i ett första skede. Det är förstås individuellt vad man tycker om, därför är det bra att göra dem allmänna och neutrala. Det kan man göra samtidigt som man kan göra det personligt. Folk är nog lite leds på om det blir för stelt – det ska vara trevligt.

För att bostaden ska vara intressant för en köpare måste bilderna vara bra, säger Ulrika, som har egen erfarenhet av försäljning.

– Det är ju bara att tänka på hur de gör på IKEA. Om de inte hade byggt upp de där miljöerna för att visa sina möbler hade vi inte köpt lika mycket. Vi går så mycket på känslan. När jag sålde min lägenhet det var en tvåa, så höll jag på med plockande i två dagar inför fotograferingen. När jag sedan sålde fick jag i runda slängar 140 000 kronor mer än någon annan i den föreningen har fått.

Ibland tänker säljarna att de måste fräscha till i bostaden innan försäljning.

– Det kan vara bra, men då måste det göras ordentligt. En hafsig målning lyser igenom och man vinner på att vara noggrann. Är det något som drar ner priset så är det slarv.

Det Ulrika arbetar med för att få bra bilder är inte några jättestora saker säger hon. Det kan vara att förändra möblering eller att ta bort möbler.

– Det man kan tänka på är att det ska kännas välkomnande att komma in i ett rum. Man ska undvika att ha ryggen från soffor och fåtöljer vända mot ingången, det är bättre att öppna upp rummet. Möbler ska inte kännas som stoppklossar.

Det är inte ovanligt att människor först tycker att det verkar besvärligt att behöva flytta på en fåtölj, men sedan när de ser bilder, före, och efter så ser de tydligt om det blir bättre, säger Ulrica.

– Det är ett tips jag kan ge till alla, oavsett om man ska sälja eller inte. Ta egna bilder på hemmet, före, och efter, man gjort en förändring. Det kan vara lättare att se hur det blir i en bild.

En trång bokhylla går också att piffa till.

– Att sortera böckerna i färgordning kan göra mycket, det blir häftigt. Också att blanda upp med annat i bokhyllan, lite grejer, lite luft och kombinera liggande och stående böcker.

Normalt levererar hon mellan 20 och 25 bilder till mäklaren, men det största jobbet hon gjort är 64 bilder från en hästgård. Hon tar många olika exponeringar för varje bild. Tidigare redigerade hon bilderna själv, numera skickar hon materialet till Filipinerna där hon har anlitat en person för att göra bilderna tryckklara. Ibland reagerar folk på att rummen ser större ut när man fotograferar med vidvinkel, säger Ulrica.

– Men det gör man ju för att få med hela rummet, det handlar inte om att luras.

När Ulrica är ute på jobb så blir hon tvungen att styra en hel del, säger hon.

– Men folk brukar lyssna på mig. Mäklarna har förberett dem och sagt att jag är hård men duktig.

Så var det det här med citronen som ibland dyker upp i bilder från alla rum i en bostad.

– Jo, man får se upp med det. Citroner är ju fina i färg, men citron och lime har länge varit inne i fotograferingarna. Men om jag kommer till ett ställe där man inte har någon rekvisita och bara halvdöda blommor så kan det hända att jag flyttar med mig den enda levande blomman till alla fönster. Hellre det än att fönstret ska vara helt tomt och öde.

Det händer att folk blir överraskade när hon stylat inför fotograferingen.

– De kan tycka att det blivit fint och säga: Varför har vi inte gjort det här tidigare?”. Tyvärr är det få som tar in en stylist innan de går i flytttankar. Det är ungefär som att bilen aldrig är så fin som när man ska sälja den. Det är ju så tråkigt att man inte får njuta av det när man bor där, fått dit de där sista listerna och plockat grejerna på rätt plats.

Ulrica har tips om man vill förnya sitt hem.

– Om man bott länge på ett ställe blir man hemmablind och det är lätt att man fastnar i hur man en gång gjort. Då kan man ta ut allt bohag och börja om från början. Det kan ju också vara så att man får saker och ärver grejer som man kanske inte vill ha, men som man inte kan göra sig av med. Jag kan tipsa om att ta en bild på grejen, då kan man ju titta på den men den tar inte upp plats i hemmet.

Ulricas tips Rum för rum

Att tänka på inför bostadsförsäljningen

Plocka bort! Rensa och organisera innan, och tänk på att det tar mer tid än du tror.

Försök se ditt hem med andras ögon. Det är ju ofta barnfamiljer som ska köpa - tänk mer på köparen än på dig själv.

Ta bort personliga saker som exempelvis fotografier, det kan ge köpare fel fokus. Samtidigt ska det inte vara helt tomt och stelt.

Ha framme blommor eller kryddväxter och gärna ljus eller värmeljus.

Hemmet ska kännas fräscht, dofterna ska vara neutrala, inga doftljus eller nybakat, som kan misstänkas dölja något.

Hallen: Inte fulltmed kläder, kanske en jacka som hänger lite fint och ett par fina skor.

Arbetsrum: Ett överbelamrat skrivbord med post-itlappar och fylld papperskorg är ett stort nej-nej. Här plockar man bort allt och ställer dit något fint, kanske en hög med tidningsmagasin.

Köket: Inte en massa saker på bänkarna. Möjligen lite färska örter och blommor eller frukt.

Badrum och toalett: Ta bort allt utom en fin tvål.

Generellt: Alla sladdar måste gömmas överallt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!