"Priserna steg som en raket"
Priserna för villor och bostadsrätter i Haparanda sköt i höjden strax efter beslutet om Ikeaetableringen. Mäklaren Bert Djärv vittnar om en efterfrågan som saknar motstycke i gränsstaden. - Jag får ringa runt och fråga folk om de ska sälja sitt hus, säger han.
När Sven-Erik Buchts charmoffensiv gav lyckat resultat och Ingvar Kamprad välsignade Haparanda med ett Ikeavaruhus så vände allt.
- Det dröjde en månad efter beslutet i november 2005, sedan small det till, berättar bostadsmäklaren Bert Djärv.
Först steg efterfrågan, sedan priserna men också tillgången. Plötsligt fanns det pengar att göra på att sälja sitt hus, oftast 1960-1970-talshus som nästan var avbetalade.
Under första halvan av 2005 fanns det knappt tio villor till salu i hela kommunen, en siffra som femdubblades snabbt,
trots att hus såldes som aldrig förr.
- Under hela 1990-talet byggdes tre nya villor i hela Haparanda, berättar Djärv.
Som en raket
I takt med den lavinartade ökningen av efterfrågan så steg naturligtvis priserna också.
- Priserna steg som en raket, i Närsta med 60 procent om inte mer. I Marielund kunde man tidigare få en villa för en halv miljon och nu finns det nästan inget under miljonen, säger Djärv.
Bostadsrätter ännu bättre
Den dyraste villan i centrala Haparanda såldes för drygt ett halvår sedan för 2,6 miljoner kronor.
- Genomsnittsvillan i Haparanda kostar 800.000-900.000 kronor, säger Djärv.
Ännu värre, eller snarare bättre är det för bostadsrätter. Bert Djärv har sålt 15 bostadsrätter sedan 15 januari och har i dag bara en tvåa till salu.
- Det är otroligt, för drygt ett år sedan fick man en bostadsrätt för 5.000-10.000. I dag kostar de kring 200.000 kronor, berättar Djärv.
Det blir alltså en ökning med minst 200 procent för priserna på bostadsrättslägenheter.
Få nya hus
En del av dem som sålt sina hus inne i staden har valt att bygga ett nytt hus i någon av byarna i kommunen. Det byggs också hus av byggföretag, Kampradägda Bostaden AB bygger 24 villor i Marielund och RYM markutveckling erbjuder nyckelfärdiga Vittjärvshus i området Skönvik. Slutmålet är 265 villor, men man börjar med 41 villor i första etappen. Efterfrågan har inte varit så stor för de båda projekten ännu.
- Vi är inte vana vid att det kostar drygt två miljoner med nyckelfärdigt hus, men det blir de summorna även om man bygger själv, så det kommer nog att lossna där också, tror Djärv.
De flesta nya jobb finns inom handelssektorn - en sektor med blygsamma löner, vilket också kan bidra till försiktigheten.
- Visst kan kalkylen se lite tuff ut på en ny villa för ett par som jobbar inom handeln, säger Järv innan han skyndar vidare på visningar av de heta bostäderna i Klondyke, förlåt Haparanda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!