Polenta – en riktig matkram

Polenta är hösttröst på tallrik. Krämigt, milt och mjukt. Som en varm kram när man behöver den som bäst.

Krispiga små milda polentarutor får lite extra lyft av en pigg rucolapesto.

Krispiga små milda polentarutor får lite extra lyft av en pigg rucolapesto.

Foto: BJ÷RN LINDGREN / SCANPIX

Norrbottens län2013-11-16 05:24

Det hände sig en gång att jag blev ivägskickad på reportageresa till den italienska delen av Schweiz, Ticino. Och eftersom jag nu råkar vara utrustad med ett löjligt överintresse för allt ätbart kom denna resa i mångt och mycket att handla om mat. Förvånansvärt god mat. Schweiz kan mer än klockor, om man så säger.

En riktigt ruggig och smågrå Schweizerdag begav vi oss upp i bergen till en så kallad "grotta". Det är en viss typ av restauranger som ofta är de ingrävda i bergsväggen och har legat där i mansåldrar.

I en traditionell "grotta" står det alltid en rejält tilltagen kopparkittel och puttrar över öppen eld. Timme ut och timme in. I denna gyllene karott bubblar en bastant sats polenta. Spottar och fräser och ryker och har sig. Allt för att med sin milda godhet och värme trösta frusna resenärer som trotsat väder och vind.

Behöver jag ens påpeka att jag aldrig har smakat en godare polenta? Så vidunderligt krämig, len och mjuk, med en perfekt sötnötig majssmak och inbyggd snällhet. Snacka om comfort food!

Det finns en hel del skeptiska polentabelackare där ute. Sådana som inte förstår sig på milda och raffinerade smaker i kombination med krämiga konsistenser. Lyssna inte på dem.

Testa i stället att laga din egen polenta. Gärna ackompanjerad av smakrika ostar, svamp, örter, chili och nymalen svartpeppar. Tycker du att smaken är mesig är det bara att vräka på med mer godsaker. Resterna är prima att grilla, steka, fritera, gratinera eller bara värma rätt upp och ner.

Traditionellt ska polenta, som alltså är en form av majsgröt, kokas i flera timmar. De ortodoxa hävdar att alla snabblösningar är mumbojumbo, men ibland tycker jag faktiskt att man kan släppa lite på reglerna för mer praktiska och moderna lösningar.

Oavsett vilken sort du väljer – unna din polenta en klick smör. Minst. Först då uppstår ljuv italiensk musik. Såväl vid svenska matbord som i schweiziska bergsgrottor.

Krispiga polentarutor med rucolapesto Svampgratinerad polentapizza med taleggio Polentatomater alla puttanesca

8 portioner, 1 timme

Frasiga små munsbitar. Perfekta som tilltugg till ett glas vin, men kan även serveras som tillbehör till fisk eller kött.

3 dl polenta

1 l grönsaksbuljong

cirka 1 1/2 dl panko (japanskt ströbröd, finns i välsorterade butiker)

flingsalt

nymalen svartpeppar

cirka 1/2 dl olivolja

1 1/2 dl finhackad rucola

2 msk hackade oliver

1/2 citron, saften

salt

nymalen svartpeppar

5 rädisor, tunt skivade

Koka polentan enligt anvisningar på paketet. Häll upp på en bakplåtspappersklädd plåt eller skärbräda och bred ut. Låt vila i kylen tills den svalnat helt. Skär till kanterna så att du får en rektangel. Dela i rutor.

Sprid ut pankon på ett fat och blanda med flingsalt och nymalen svartpeppar. Tryck fast polentarutorna så att de täcks med panko runt om.

Hetta upp 1-2 msk olivolja i en teflonpanna. Stek rutorna i 2-3 min per sida.

Blanda resten av olivoljan med rucola, oliver och citronsaft. Krydda med salt och peppar och blanda väl.

Toppa rutorna med rucolapesto och rädisslantar.

4 portioner, 60 min + tid att stelna

Svamp och polenta är som skapta för varandra. Här har jag bakat ut och gratinerat polentan och serverar den i pizzasliceform.

3 dl polenta

1 l hönsbuljong

cirka 200 g valfri svamp

smör

1 liten gul lök

3 vitlöksklyftor

1 nypa chiliflakes

salt

nymalen svartpeppar

150 g taleggio

1 1/2 dl färskriven parmesan

färsk timjan till garnering

rucola

Laga polentan enligt instruktionerna på förpackningen. Sprid ut gröten i en cirkel på en bakplåtspappersklädd plåt och låt stelna helt. Skär till en någorlunda rund cirkel.

Ansa svampen och stek i het panna tills vätskan försvinner. Tillsätt smör, lök, vitlök, chiliflakes, salt och peppar. Fräs försiktigt tills löken mjuknat.

Sprid ut svampröran över polentan. Fördela taleggion över och toppa med parmesan. Gratinera i 250 grader i cirka 7-10 min eller tills osten smält och fått lite färg.

Ta ut och skär i tårtbitar. Servera medan bitarna fortfarande är varma. Garnera gärna med färsk timjan. Lite rucolasallad passar fint till.

4-6 portioner, 1 timme

Här tillagas polentan tillsammans med andra ingredienser för en smakrik och krämig fyllning till grönsaker, till exempel tomater.

2 1/2 dl polenta

1 msk smör

1 schalottenlök, finhackad

1-2 vitlöksklyftor, finhackade

7 1/2 dl hönsbuljong

1 dl vispgrädde

2 tsk hackad färsk timjan

2 tsk hackad färsk rosmarin

1 dl kärnfria svarta oliver, grovhackade

2 msk kapris

1 1/2 dl färskriven parmesan

salt

nymalen svartpeppar

8 stora tomater

grovhackad bladpersilja

färsk basilika

Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt schalottenlök och vitlök och mjukstek under omrörning. Slå på hönsbuljongen och låt det koka upp. Häll i grädde och vispa i polentan. Sänk värmen och sjud under konstant omrörning (träslev är bäst). Tillsätt timjan, rosmarin, oliver och kapris. Sjud tills polentan mjuknat och känns krämig och tjock, cirka 15-20 min. Rör om ordentligt emellanåt.

Ta bort grytan från plattan och rör i nästan all parmesan. Smaka av med salt och peppar.

Halvera tomaterna, gröp ur innehållet och skär av en liten platta så att de kan stå stadigt. Salta lite lätt. Fyll med polenta. Strö över resten av osten och persilja. Gratinera i 20 min i 200 grader eller tills tomaterna mjuknat.

Låt svalna något och garnera med basilika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!