Malin Svedjeholm sitter i studion hemma i Hertsön och tecknar. Tecknandet har följt henne hela livet och det är det och hennes intresse för humor som är grunden till att hon skapat seriefiguren Plåstra. Plåstra är bara människa säger hon, som läsare kan man uppfatta henne som feminist.
Men Malin säger att hennes serier inte är politiska och det är ingen särskild fråga som hon brinner för i dem.
– Jag önskar att jag kunde omsätta mitt miljöengagemang i mina serier, men det kan jag inte. Plåstra är inte politisk eller feministisk men min figur är helt och hållet en människa, med fulhet och ilska och visar man en kvinna så blir det feministiskt. Kvinnor framställs alltid fulländade, vackra och smarta. Det är bara män som får vara tjocka roliga klantiga och fulla, säger Malin.
Jag är faktiskt bekant med Malin Svedjeholm sedan tidigare även om vi aldrig har träffats eller pratats vid. Jag hittade nämligen hennes blogg och via den har jag fått en liten inblick i hur det kan kännas att få ett för tidigt fött barn. När vi nu träffas är dottern Charlie en frisk tvååring.
– Att skriva i bloggen var ett sätt att bearbeta känslorna och att kommunicera med människor som brydde sig, men inte var så nära. Jag tecknade också under tiden vi var på Sunderby sjukhus. Det fick mig att känna mig som en människa fast sjukhusmiljön är så torftig.
För Malin Svedjeholm är det humorn och komiken som är det centrala i serieskapandet. Hon berättar att hon kommer från en rolig släkt och att humorn alltid har funnits där i familjen. Men själv är hon blyg och hon tror inte att hon framstår som rolig av personer som känner henne ytligt.
– Jag betecknar mig som en introvert person. Jag tänker djupt men har lite längre mellan hjärnan och munnen. Jag pratar kanske inte så mycket, men teckna kan jag. I seriestripparna kan jag få ut min humor och skildra min vardag, säger Malin.
Ute på mässor eller andra träffar där hon är med som serietecknare får hon andra reaktioner.
– Förväntar sig folk att man ska vara rolig så skrattar de.
På ritbordet sitter en skiss som hon jobbar med. Den ska vara en del i en portfolio. Malin färglägger bilden med tuschpennor. I skåpet ovanför skrivbordet finns högar av anteckningsböcker i olika former. Det är åratal av tankar och idéer som hon samlat, inget kastas. Hon har till exempel plockat fram idéer och gjort seriestrippar av tankar som hon haft för tolv år sedan, så de kan fortfarande vara intressanta.
Plåstra kom redan när Malin var i tonåren och har levt med henne sedan dess.
Hon berättar att hon och en kompis hade ett band som hette Plåster, det var inte så mycket med bandet, de sjöng sånger, men namnet blev klart.
– Plåster var ett coolt ord och det har fått hänga med sedan dess i Plåstra.
Från början var seriestripparna helt självbiografiska, Malin hette Malin och kompisarna fick också heta sina riktiga namn. 1995 gjorde hon första strippen som handlade om när hon och hennes kompis åkte buss in till Luleå för att gå på bio. Två år senare fick hon en serie publicerad i Kuriren.
– Det var jätteroligt att få en serie publicerad och få läsare. Det var det jag var ute efter, säger Malin.
Efter det fick hon serien publicerad också i NSD på ungdomssidan och sedan dess har serierna funnits i många tidningar, både morgontidningar och serietidningar.
I fjol debuterade hon med boken om Plåstra och startade ett eget förlag, Svenska serieförlaget.
– Jag har tvekat om det här med eget förlag. Men efter Charlie kändes allt så enkelt. Jag kan ta de pengar som jag har och riskerar inget. Det har varit jätteroligt att lära sig om hela processen, kreativt att skapa grafisk form, jag har lärt mig tryckprocessen fått fundera på hur bokhandeln fungerar, hur man ska göra med recensionsexemplar och hur jag ska sälja boken. Nu är jag nöjd med att ha tjänat in tryckkostnaden och gjort en blygsam vinst.
Mycket i serievärlden händer i storstäderna och Malin Svedjeholm säger att det inte är alltid att hon hänger med på det uppe i Luleå. Men hon har många läsare.
– Min serie har publicerats under en lång tid och jag har inte fått särskilt mycket respons. Först när boken kom förstod jag att jag faktiskt har en hel del läsare. På seriefestivalen förra året kom folk fram och pratade om Plåstra. Det var jättekul.
Planerna just nu handlar om att göra Plåstra som serietidning. I maj ska hon och mangatecknaren Tomas Antilla som ger ut ”Mitt ex som gjorde slut är sur på min flickvän.” på hennes förlag till Stockholm internationella seriefestival. Hon ska också vara med i en antologi som Dotterbolaget, ett nätverk för kvinnor och transpersoner, ska ge ut.
Så är hon redaktör för en kokbok i serieform.
– Jag visste inte vad jag skulle laga för mat häromveckan och slängde ut en fråga på Facebook. Jag fick många jättebra förslag och det var så idén om kokboken kom. Det är Natt förlag, Skellefteå, som ska ge ut den. Jag har redan fått in några bra recept, bland annat en som hur man gör de perfekta popcornen.