Planering fixar ekonomin

Fattigmånaden januari är här och för många är tomt i börsen efter julens alla utgifter. Lena Hellberg, ekonom på Nordea, ger rådet att planera utgifterna över hela året för att slippa drabbas nästa år.

Lena Hellberg, ekonom på Nordea

Lena Hellberg, ekonom på Nordea

Foto: Elisabeth Hedman

Norrbottens län2015-01-03 05:00

Vad gör en ekonom?

– Vi som arbetar som personliga bankmän tar hand om kundernas hela ekonomi. Det är allt från sparande och lån till pensioner och försäkringar.

Januari sägs vara ”fattigmånaden”. Vad är orsaken till det?

– Den främsta orsaken är att man inte har tillräcklig koll på sin ekonomi. Alla vet ju att julen kommer, och på samma sätt som för midsommar, får man då ofta lönen tidigare. Kommer lönen en vecka tidigare än vanligt måste man planera för det också, annars tar pengarna slut.

Vilket är ditt bästa råd för att klara januari?

– Avsätt pengar för så du också klarar dina utgifter den sista veckan i januari. Gör en budget. Det kan verka tråkigt, men det är det bästa man kan göra. Det innebär att man planerar sina utgifter och ser över sina inkomster. En viktig sak är att veta hur ens utgifter ser ut i januari. Ska man till exempel betala försäkringar och andra stora räkningar så här i början av året kan man fundera på om det går att dela upp dem i flera delar för att sprida på utgifterna.

Hur ska vi slippa suga på ramarna i januari nästa år?

– Fundera på vilka kostnader du hade denna jul. Det är ju en fingervisning för hur det kommer att se ut nästa år. När du vet hur mycket det gick åt kan du sätta undan ett månadssparande så att det finns pengar till julfirandet. I snitt ligger julklappsköpandet på drygt 3 000 kronor. Om man har haft utgifter för 3 000 kronor blir det ett sparande på 250 kronor i månaden. Om man har köpt klappar för 10 000 kronor ska man spara drygt 800 i månaden.

Vad tycker du om lån till exempelvis julklappar?

– Tyvärr så är det nog så att en del lånar till det men jag vill avråda från att ta lån till konsumtion eller resor. Ska man låna ska det vara något som har en säkerhet eller ett bestående värde. Om man har slut pengar en månad så är risken stor att de inte finns där nästa månad heller. Snabblån gräver ur ekonomin ännu mer.

Hur ska man tänka med lån?

– Om man tänker ta ett lån kan man börja med att spara samma summa som lånet kommer att kosta. Då ser man om man kommer att ha råd att betala det.

Vad är den största orsaken till att människor hamnar i ekonomiska bekymmer?

– Jag tror att snabba krediter är en stor bov. Om man inte råd att betala räkningen och tar ett lån för att klara den det blir ett ekorrhjul som är svårt att ta sig ur, en ond cirkel. Hamnar man i problem ska man ta hjälp. Det här är inte förstås inte lätt, men det blir ju ännu sämre om man konsumerar över sina tillgångar. Att göra en budget inte så kul kanske, men det är bra att ha koll.

Har du något råd för hur man ska tänka med sina barn?

– Allt färre barn får månadspeng utan de får istället pengar eftersom för sina utgifter. Jag tycker att månadspeng är bra och så att barnen får lära sig att spara till det som de vill ha. Om de sätter

undan 100 kronor per månad till exempel så har de på ett år 1 200 kronor, pengar till semesterkassan eller julklappar. Att vänja sig att spara pengar är viktig kunskap inför att de ska börja betala hyra och räkningar. Det måste vi alla göra i livet.

Hur ska vi tänka med pensioner?

– Det kommer en väsentlig försämring av avdragsrätten, men vi måste fortsätta spara till våra pensioner. Det är viktigt att titta över sitt sparande och kanske välja att spara i andra sparformer. På vilket sätt man ska spara är olika från person till person. Bland annat beroende på hur riskbenägen man är och hur tillgängliga pengarna ska vara. De sparformer som finns är fonder, aktier och sparkonto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!