På prov: Så kan 5G rädda liv

5G-tekniken kan hjälpa till att rädda liv. Nu testar Telia och Region Västerbotten hur den markant förbättrade mobila hastigheten kan nyttjas i sjukvården och vid olyckor.

5G kan hjälpa sjukvården och räddningstjänsten att rädda liv. Just nu pågår ett projekt i Västerbotten där 5G ska testat i deras verksamhet.

5G kan hjälpa sjukvården och räddningstjänsten att rädda liv. Just nu pågår ett projekt i Västerbotten där 5G ska testat i deras verksamhet.

Foto: Norrbottens-Kuriren

Norrbottens län2020-02-03 09:16

5G är nästa generations mobilnätverk och det innebär att hastigheten på surf och täckningen förbättras rejält. 

Detta är något som Region Västerbotten vill använda sig av och just nu pågår ett test där Region Västerbotten samarbetar med Telia.

I Västerbotten, precis som i Norrbotten, är det glesbefolkat och det kan vara långt till sjukvården. 

I Västerbotten finns en mammografivagn som kör runt i Västerbotten för att göra vården tillgänglig för fler. Vagnen kräver fiberuppkoppling via de lokala vårdcentralerna men med 5G kan vagnen nu komma ännu närmare patienterna.

– 5G är nästa stora teknikskifte inom mobila nät och möjligheterna är enorma. Att hitta användningsområden som kan bidra till att rädda liv är enormt motiverande och innebär att vi använder tekniken på bästa tänkbara sätt, säger Staffan Åkesson, Nätchef på Telia Sverige.

Utöver den preventiva vården kan 5G även komma att användas vid akuta händelser. 

Exempelvis kan en uppkopplad drönare ge en snabb översiktsbild vid en olycka så att räddningsresurser kan prioriteras. I förlängningen kan detta rädda liv.

– Från ambulanssjukvårdens sida ser vi positivt på möjligheterna med 5G. Att kunna skicka bilder från en olycksplats till vår ledningscentral ger större förståelse för omfattningen av olyckan och de beslut som har fattats på olycksplatsen, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!